Konutta amortisman süresi kısalıyor!
Gayrimenkul yatırımlarında en önemli faktör amortisman süresidir. Alınan evin kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç senede geri kazanılacağı hesaplanarak bu süre belirleniyor.
Konut kiralarındaki artış, fiyat artışının önüne geçince konut yatırımında amortisman süresi kısaldı. Gayrimenkul yatırımlarında en önemli faktör amortisman süresi. Satın alınan evin kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağı hesaplanarak bu süre belirleniyor. Konut fiyat artış hızının yavaşlamasına karşın, kira artışının devam etmesiyle amortisman süresinin kısaldığı görülüyor.
3 büyük kentte de yatırımın geri dönüş süresi 2022 yılına göre daha cazip hale geldi. Türkiye’de senelerdir birçok kesim için en güvenli yatırım aracı gayrimenkul olarak görüldü, görülmeye de devam ediyor. Fakat son dönemde değişen sektör şartları ‘Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu’ tartışmasına sebep oluyor.
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, yatırım için alımlarda en önemli faktör amortisman süresi. Satın alınan evin kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç senede geri kazanılacağı hesaplanarak bu süre belirleniyor. Geçtiğimiz senelerde hızla yükselen fiyatlar sebebiyle yatırımın geri dönüş süresi uzamıştı, son dönemde ise tablonun birçok kentte tersine döndüğü belirtiliyor. Konut fiyat artış hızının yavaşlamasına karşın, kira artışının devam etmesiyle amortisman süresinin kısaldığı görülüyor.
KİRA, GÖÇ VE ARZ ETKİSİ
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından en çok ev satılan 10 kent kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya göre de, illerin çoğunda amortisman süresi kısalmış durumda. Geçen sene konut fiyatlarında çok sert artış yaşanırken, kiralarda enflasyona yakın artışlar olması sebebiyle amortisman süresinin uzadığını ifade edenTSKB Gayrimenkul Değerleme Teminat Değerleme Departmanı Müdürü Gamze Ertaş Karcıoğlu, “Bu yıl itibarıyla, kiralardaki artışların konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmesi, 2023'te yaşanan deprem felaketleri ile ortaya çıkan zorunlu göç ve yakın coğrafyadan alınan göç ile arza yeni katılımların düşük olması sebebiyle, geri dönüş sürelerinde geçen seneye kıyasla azalma oldu” değerlendirmesini yaptı.
EN HIZLI DÖNÜŞ OLAN İLLER
Geri dönüş sürelerinin, aynı kent içinde, hatta aynı ilçede dahi konuma göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Karcıoğlu, “1. el ve 2.el piyasada uç örnekleri arındırıp ortalama konut fiyatlarını ve evin güncel kira değerini baz alarak yaptığımız araştırmaya göre, 2023 senesi itibarıyla en düşük geri dönüş süresinin Antalya ve Ankara’da olduğu görülüyor. Ankara geri dönüş süreleri 15-18 sene, Antalya’da 16-18 sene aralığında. Bu illerin ardından, deprem felaketleri akabinde göç alan Gaziantep’in geldiğini görüyoruz. Kentte geçen yıl 22-24 sene olan geri dönüş süreleri bu yıl 16-18 seneye geriledi” şeklinde konuştu.
ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE SÜRE KISALDI
Gerçekleştirilen araştırmaya göre, deprem bölgesinden yoğun göç alan ve kira artışında zirvede bulunan Ankara, amortisman süreci en cazip il olurken, İzmir ve İstanbul'da da geri dönüş süreleri kısaldı.
Karcıoğlu bu illeri şöyle analiz etti:
“İstanbul’da 2020 yılında konutlardaki ortalama satış fiyatlarının pandemi süreci ile beraber hızlı bir şekilde arttığını, sonraki yıllarda da bu yükselişin devam ettiğini görüyoruz. 2022'den itibaren kiralardaki artış hızının ise satış fiyatlarındaki artışa kıyasla yüksek kaldığı, bu kapsamda geri dönüş süresinin önceki senelere göre azaldığı görülüyor. 2021 yılında 20-23 sene olan süre, bu sene 18-21 yıl olarak hesaplandı. Fakat İstanbul özelinde, ilçe bazında geri dönüş süreleri de birbirinden çok farklı olabiliyor. İzmir’de, deprem ve pandemi akabinde ilk yıllarda ev fiyatlarındaki artışa kıyasla, kiralardaki artışın daha düşük kalması, ayrıca ev talebinin yüksek oranlarda artış göstermiş olması geri dönüş süresinde artışa neden oldu. İlerleyen yıllarda kiralardaki yüksek artışa bağlı konut değerlerinin doygun noktalara ulaşması ile birlikte amortisman süreleri 2-3 sene geri geldi.”
Kira krizine çözüm önerisi: Şişen fiyatları indirmek vergilendirmeyle olur!