Konut

Konutta artan kat sayısı kiremit sektörünü vurdu

Son dönemde rezidans ve çok katlı binaların artması nedeniyle hane başına düşen kiremit kullanımı yüzde 20 azaldı. Kiremit artık villa, lüks konut ve dekorasyonlarda kullanılıyor.


Kiremit satışları bu yıl nisan ayından itibaren yüzde 20 oranında geriledi. Çok katlı binalar nedeniyle konut başına düşen kiremit tüketiminin azaldığını ifade eden Eskişehir Sanayi Odası Başkanı ve Kılıçoğlu Kiremit Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, "Eskiden yapılan evler çok fazla daireden oluşmazdı. Yeni binalar çok yüksek olduğu için konut başına düşen kiremit kullanımı yüzde 20 azaldı" dedi.


Yap-satçılar ve TOKİ'nin çok katlı binalar inşa etmeye başladığını ifade eden Özaydemir, bu yapılarda deprem korkusu nedeniyle daha hafif olan cam ya da metal çatılar kullanıldığını söyledi.


Talep lüks konutlardan geliyor


Özaydemir, "Lüks konutlar ve villalarda kiremit tercih ediliyor" dedi. Yeni gayrimenkul yatırımlarıyla birlikte lüks adı altında yeni bir konut modelinin oluştuğunu ve bunun kiremit teknolojisinin gelişmesinin önünü açtığını vurgulayan Özaydemir şöyle konuştu:


"Eskiden inşa edilen binaların çatılarına kiremit döşenirdi. Şimdi lüks konut inşaatlarının artmasıyla çatı pencereleri, su kanallarına kadar kiremit girdi. İşin dekorasyon tarafında da kiremit kullanılıyor. Lüks konutlar kiremit teknolojisinin gelişmesine neden oluyor. Renkli ve gösterişli kiremitler tercih edilmeye başladı."


Eski teknolojiyi kullanan firmalar birer birer yok olduğunu anlatan Özaydemir, "Çatı aydınlatmasını sağlayan cam kiremitler, pencereler için ise özel kiremitler yapıyoruz. Bu konuda yeni teknolojiler üretiyoruz. Teknoloji satın almıyor, kendimiz teknoloji yaratıyoruz. Çünkü Türkiye'de gayrimenkul sektöründe böyle bir talep var" diye konuştu.


 


'Kasaba ve köylerde satılıyor'


Lüks konutlar dışında çatı değişiminde de kiremitin tercih edildiğini ifade eden Savaş Özaydemir şunları söyledi:


"Kendi evini yapanların yanı sıra kasaba ve köylerde inşa edilen yeni binalar için de kiremite talep var. Bunun dışında ise çatı değişimi yapmak isteyenler kiremiti tercih ediyor. Artan talep nedeniyle 12 ay vade seçeneği sunan bir kampanyayı tüketiciyle buluşturacağız. 'Değiştirme Kampanyası' adını verdiğimiz bu kampanyayla apartman sakinlerinin ortak olarak oluşturduğu bütçelerini zorlamadan taksitli ödeme seçeneği sunacağız."


Çinliler erken davrandı, kasırgadan faydalandı


Savaş Özaydemir, Atatürk'ün emriyle 1927'de kurulan Kılıçoğlu Kiremit Sanayi'nin yıllık 25 milyon adet kapasitesini ilave tesislerle 3 yıl içinde 80 milyon adede çıkardıklarını, hedefledikleri 120 milyon adet kapasiteye önümüzdeki yıl ulaşacaklarını belirtti.


Özaydemir, ABD'de yaşanan şiddetli kasırga nedeniyle kiremit ihraç etmek amacıyla görüşmelere başladıklarını ancak Çinlilerin erken davranarak kasırga döneminden önce başvurup, ABD'nin kiremit ihtiyacını karşıladığını söyledi. Özaydemir, "Parasal bir değeri olmayacak kadar az bir mal sattık. Tek kazancımız ABD'den aldığımız altın yıldızlı sertifika oldu" dedi.


İhracatta Kuzey Irak başı çekiyor


ABD'de yaşanan mortgage krizinin ihracatı durdurma noktasına getirdiğini anlatan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı ve Kılıçoğlu Kiremit Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Kuzey Irak'ta konut yatırımlarının revaçta olduğunu kaydetti.


Özaydemir, Kuzey Irak'tan resmi olarak müracaat almadıklarını, firmaların günübirlik ziyaretleri sonucunda nakit parayla 3-5 kamyon mal alıp gittiklerini söyledi. (Milliyet)