Sektörel

Konutta bahar havası!

TÜİK Nisan 2021 satış istatistiklerini açıkladı. İnşaat sektörü temsilcileri konut satışı verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu....

TÜİK tarafından Nisan 2021 konut satış verileri açıklandı. Verilere göre, ülkemizde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,1 artarak 95 bin 863 olarak açıklandı. İnşaat sektörü temsilcileri konut satışı verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu....

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Konuta duyulan ihtiyaç sürüyor”

''Yüksek faize rağmen geçtiğimiz ay yükselişe geçen satışlardaki hareketlilik sürüyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre nisan ayında yaşanan artış, konuta duyulan ihtiyacın devam ettiğini gösteriyor. Yüksek faiz oranları karşısında yatırımcı kredisiz ya da senetle ev satın alma yolunu izliyor. Pandemi konuta duyulan ihtiyacı daha da ön plana çıkardı. Dolayısıyla yastık altında bekleyen döviz ve altın birikimleri konut alımı için kullanıldı. Salgın koşullarının yarattığı olumsuzluk karşısında aşılamanın genişlemesi de iyimser bir hava yarattı. Bunu seyahat kısıtlamalarına rağmen yabancı yatırımcı artışlarında görebiliyoruz. Martta başlayan yükseliş, nisanda dinamizmini korudu. Aşılamanın daha da hız kazanmasıyla birlikte artışın önümüzdeki aylarda daha da hız kazanacağını söyleyebiliriz. Faizlerin düşürülmesine yönelik atılacak adımlarla bu süreç daha da hızlanabilir. Çin’in çelikten üretilen 146 ürünün ihracatında yüzde 13 vergi iadesini kaldırmasıyla demir fiyatlarında artış bekleniyor. Zaten inşaat maliyetlerinde son zamanlarda artış yaşanıyordu. Bu yeni gelişme bu artışı daha da tetikleyebilir, konut fiyatları tırmanışa geçebilir. Bu dönemde konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 ve sonrasında fahiş fiyatlarla karşılaşabilir.”

 

Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı

“Faiz indirimi ve yeni finansman modelleri ile satışları 2’ye katarız”

“6 ay aradan sonra mart ayıyla birlikte yükselişe geçen satışlardaki hareketlilik sürüyor. Nisanda yaşanan artışın yüksek seyreden döviz ve altın fiyatlarının hatırı sayılır bir etkisi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl azalan stokların etkisiyle konut ihtiyacımız da arttı. Pandemi, bu ihtiyacı tetikledi. “Başımızı sokacak bir evimiz olsun” söylemi yeniden popülerlik kazandı. Artan konut ihtiyacıyla sektörümüzde üretim faaliyetleri yeniden canlandı. Nisan ayında yabancı yatırımcı oranında yaşanan artışı, mart ayındaki artış ile birlikte değerlendirsek, yabancı yatırımcı güvenilir bir liman arayışını sektörümüzde buldu. Türkiye’nin dünyadaki vitrinine önemli bir değer kazandıran sektörümüz, köklü tecrübesi ve yenilikçi vizyonunun meyvelerini yeniden toplamaya başladı. Bugün daha önce adını hiç duymadığımız ülkelerden yatırım almaya başladık. Faiz oranlarında yapılacak yeni bir düzenleme ve geliştirilecek yeni finansman modelleriyle satışlardaki hareketliliği ikiye katlayabiliriz.”

 

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Satışlarla birlikte üretim de artıyor”

“Sektörümüzde marttaki artışla birlikte başlayan açılım dönemi sürüyor. Her sene bahar aylarında yaşanan canlanma, bu sene farklı bir harekete sahne oldu. Döviz ve altındaki yükseliş, bu yatırım araçlarını sektörümüze kazandırdı. Diğer yatırım araçlarına yönelik yaşanan güven sarsılmasıyla da sektörümüzdeki canlanma hız kazandı. Yabancı yatırımcı yüksek seyreden döviz avantajını da kullanarak yatırımlarından ciddi bir katma değer elde ediyor. Sektörde bahar sezonunun etkileri hissediliyor. Rafta bekletilen kentsel dönüşüm projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sağladığı KDV indirimi ile sahaya inmeye başladı. Çünkü Türkiye’nin deprem gerçeği ve çarpık kentleşme nedeniyle bu yöndeki projelere acilen ihtiyacı var. Bakanlığımız bu konuya el koydu. Sunulan desteklerle de kentsel dönüşüm faaliyetleri hız kazandı. Türkiye’nin konuta ihtiyacı sürüyor. Her iki açıdan bakıldığında satışlarla birlikte üretim de artıyor. Üreticiye ve yatırımcıya sunulacak teşvik ve indirimlerle bu yöndeki hareketliliğin daha ileri boyutlara taşınabileceğine inanıyoruz.”

 

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Satışlarda bahar havası hissediliyor”

“Bahar sezonunun açılmasıyla birlikte satışlardaki hareketlilik sürüyor. Satışlarda bahar havası hissediliyor. Yatırımcılar yüksek faize rağmen konuta yatırıma odaklandı. Pandemi konutu bir ihtiyaçtan öteye taşıdı. İşin de okulun da evlerden sürdürülmesi bu durumu tetikledi. İzole yaşam arayışları sektörde karşılık buluyor. Yatırımcılar döviz ve altın fiyatlarındaki yükseliş karşısında yüzünü konut sektörüne döndü. Yabancı yatırımcılar da bu doğrultuda sektörümüze yatırım yapıyor. Sektörümüzde yıllardır süregelen balon söylentilerine karşılık konut ihtiyacı giderek artıyor. Geçtiğimiz yıl rekor kıran satışlar, stokları önemli miktarda eritti. Şantiyelerdeki hareketlilik de hız kesmiyor. Ancak fiyatlar artan maliyetlerle birlikte artış eğiliminde. Bu durum konut yatırımcısına fırsat yaratıyor. Üretim ve satıştaki artışı düşük faiz ortamıyla destekleyerek yeniden rekor kıran satış oranlarına kavuşabiliriz.”

 

Neyzen Yapı Market ve nalburdayim.com Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Bük:

“Konuttaki canlanma, yapı malzemeleri satışlarını hareketlendirdi”

“Bahar ayı ile birlikte konut satışlarındaki artış, yapı sektöründe de ciddi bir hareketlilik yarattı. Satışlardaki artış üretimi de canlandırdı. Yılın ilk 2 ayında sektörde yaşanan gerileme sonrasında yaşanan canlanma, konut üreticilerini harekete geçirdi. Rafa kaldırılan projelerde sahaya inildi. Öte yandan 2020’yi yüzde 9,1 büyüyerek kapatan inşaat malzemeleri sanayisindeki üretim artışı 2021’in ilk aylarında da sürüyor. 2020’nin son çeyreğinde gerçekleşen yüzde 19’luk yükseliş, 2021’in ilk aylarında da aynı oranlarla devam etti. İnşaat malzemeleri arasında önemli yer tutan yapı malzemeleri ürünleri satışlarında da yüzde 100’e uzanan bir atış yaşanıyor. Bu kategoride en çok boya ve ürünleri, duvar kağıtları, dekoratif duvar ve tavan kaplama malzemeleri, banyo armatürleri, duş başlıkları, fayans çeşitleri, rezervuar, duşakabin çeşitleri gibi ürünlerimizin satışlarında artış oluştu. Yapı malzemeleri ithalatına getirilen ek vergiler, yerli üreticiye sunulan destekler de yerli üretimi ön plana çıkardı. Tüketici yerli ürün ile kaliteli malzemeyi en uygun fiyata satın alabileceğini gördü. Konut satışlarındaki artış devam ettikçe üretimdeki hareketlilik de hız kazanacak. Rekor kıran satış oranlarını görmemiz kaçınılmaz.”

2021 Nisan'da 95 bin 863 konut satıldı!