Konutta bekleyen yatırımlar devreye alınıyor: Markalı konut hareketlendi!
KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, konut sektörüne ilişkin açıklamasında, bekleyen yatırımların devreye alındığını belirterek "Yılın ilk yarısında arzda istenen seviyeye ulaşılamasa da bundan sonraki süreçte arz hızlanacak" açıklamasında bulundu. 2023'ün ilk 5 ayında konut satışları, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16 geriledi
Hem deprem felaketi hem de seçim süreci, senenin ilk yarısında konut satışlarını olumsuz etkiledi. 2023'ün ilk 5 ayında konut satışları, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16 geriledi.
Senenin tamamında satışların geçtiğimiz yıldan düşük kalması öngörülürken, seçimlerin sonuçlanmasıyla özellikle markalı konut üretiminde hareketlenme yaşandı.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova da, seçimlerden sonra sektörde başlayan hareketliliğin altını çizdi.
Konutta bekleyen yatırımlar devreye alınıyor: Markalı konut hareketlendi!
Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, söz konusu açıklamasında, seçim sonrasına ertelenen talebi karşılamak için markalı konut üreticilerinin hızlıca proje lansmanlarına başladığına dikkat çekti ve "Bekleyen yatırımlar devreye alınıyor. Yılın ilk yarısında arzda istenen seviyeye ulaşılamasa da bundan sonraki süreçte arz hızlanacak" şeklinde konuştu.
Üretimin ya da arzın ivmelenmesinin satışlara bağlı olduğunu dile getiren Ramadan Kumova, "Tüketici eskiden olduğu gibi konut kredisine ulaşabilse ve kredili satışın payı yüzde 47’lere geri gelse talep ve arz da aynı şekilde hızlanacak" dedi ve orta gelir gurubuna finansman sağlanarak ev sahipliği oranının artırılabileceğini söyledi.
“Erişilebilir konut hamlesi” çerçevesinde gündeme gelen İlk Evim, İlk İşyerim, Yeni Evim gibi kampanyaları işaret eden Kumova, konu ile ilgili açıklamasında, "KONUTDER olarak yeni modeller üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Örneğin tüketicinin konuta erişemediği durumda, gayrimenkul yatırım fonları ile değer artışından pay alması, yapı tasarruf sandıklarının ve tasarruf finansman şirketlerinin de Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki gibi devlet katkısıyla desteklenmesi gibi çeşitli modeller üzerinde komitelerimiz çalışıyor" ifadelerini kullandı ve yeni dönemde öncelikli konu başlıklarının güvenli piyasa koşullarının geliştirilmesi, kentsel dönüşüm ve erişilebilir güvenli konut arzının dengelenmesi şeklinde belirlediklerinin altını çizdi.
Konutta bekleyen yatırımlar devreye alınıyor: Markalı konut hareketlendi!
Yabancıya satış ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ramadan Kumova, geçen sene Haziran'da hayata geçirilen 400 bin dolarlık düzenlemeyi işaret ederek, "O dönemde yalnızca temmuz ayında gerileme yaşandı ve sonrasında artan ivmeyle satışlar devam etti. Yüksek gelirli yabancı Türkiye’den ev almaya devam ediyor" diye konuştu.
Yabancıya konut satışlarının bu yılın ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,8 düştüğüne ve 16 bin 650'de kaldığına vurgu yapan Kumova, "Yabancıya satıştaki düşüş seçim dönemi oluşan belirsizlik ve deprem sonrası oluşan kaygıdan kaynaklandı. Önümüzdeki aylarda yabancıya satışın bir toparlanma yaşayacağını düşünüyoruz" dedi ve yabancıya satışta sığınmacı- mülteci ile yatırımcının birbirine karıştığını belirtti.
"Bizde yabancıya satış yüzde 4 seviyesinde. Halbuki bu oran Avrupa’da yüzde 8, İngiltere’de yüzde 11, Miami’de yüzde 17 ve Dubai’de yüzde 65" diyen Komova, konutta değişen talebi de değerlendirdi.
Ramadan Kumova, deprem felaketinin ardından tüketicilerin konut algısının değiştiğini vurguladı ve "Zemini sağlam, fay hattına uzak ve az katlı konutlara yöneliş arttı" diyerek artık, projelerde kullanılan betonun, zemin etütlerinin sorulduğunu dile getirdi.
Ramadan Kumova, konuya ilişkin açıklamasını "Bu bilincin sağlanması önemli. Ayrıca müstakil yaşam isteği; az katlı, yatay konutlara talep artırıyor" diyerek tamamladı.
Euro/TL kuru ne kadar? Euro bugün kaç lira? Euro kaç TL? 3 Temmuz 2023 euro/TL kuru |