06 / 05 / 2024

Konutta bereketli dönem!

Konutta bereketli dönem!

Düşen kredi faizleri alıcıda da satıcılarda da heyecan yarattı



Alıcılar masraf dahil 5 yıl vadede faizlerinin yüzde 1'e düşmesinin etkisiyle kendisine uygun konut aramaya başladı. Hafta sonları pek çok projenin satış ve tanıtım ofisi müşterilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Aylardır tek tük projenin açıklandığı gayrimenkul pazarında, üreticiler sessizliğini bozdu. Son 2 ayda bazıları mevcut projenin yeni etapları olmak üzere, 11 konut, 2 AVM, bir ofis projesi vitrine çıktı. Yeni projelerle birlikte 20 bin yeni k onut geliyor. Ayrıca Ağaoğlu ilk ofis projesi My Prestige'i Ataşehir'de konumlandırırken, Antalya'da Eria Partners-Pramerica ortaklığı ile hayata geçecek Terra City AVM, Torunlar ile Kiler Holding'in Kütahya AVM'si bu dönemde vitrine çıktı.

YENİLERİ SIRADA

Bunların haricinde 2009 yılı bitmeden tanıtılacak projeler de bulunuyor. Sinpaş tarafından Sancaktepe'de inşa edilecek Kelebek Vadisi, Garage Grup'un Topkapı'daki 270 rezidanslı Garage Towers'ı, Fiyapı tarafından Gebze'de inşa edilecek 500 daireli, Sakarya'da inşa edilecek 5 bin daireli, Tuzla'da inşa edilecek 260 daireli Fiyaka projeleri ve Tulip Turkuaz'ın Esenyurt projeleri de yılsonuna kadar ortaya çıkmış olacak.

SATIŞLAR HIZLANDI

İstanbul Mortgage Üst Yöneticisi Bahadır Teker, yaz tatili, Ramazan ve bayram tatilleri nedeniyle sıkışan lansmanların sonbahara sarkmasından dolayı son iki aydır tanıtımların hızlandığını söyledi. Ancak geçen seneye göre yine de yeni projelerinin sayısının az olduğunu anlatan Teker, "İnşaatçılar önce ellerindeki stoğu bitirmek istiyor, ekimde satışlar hızlandı ama şimdilik inşaatçılar zamanı kullanıyor. Uygun fırsat doğduğunda çok daha fazla sayıda yeni projeyle karşılaşacağız" dedi.

FAiZDE YER KALMADI

Bahadır Teker, bununla birlikte konut piyasasının canlandığını, eskiden yoğunlukla belli bir kesime yönelik konut üretime yapılırken, şimdi hem dar hem orta hem üst gelir grubuna yönelik yeni projelerin gözlendiğini açıkladı. Teker "Çünkü artık anlaşıldı ki doğru yerde ve zamanda yapılırsa, her konutun alıcısı var" dedi. Konut kredi faizlerine de değinen Bahadır Teker, faizlerde artık daha fazla düşecek marj kalmadığını, en fazla 0.90 seviyesine kadar inebileceğini vurguladı.
Selma ŞENOL/Bugün


Geri Dön