Köşe yazıları

Konutta bulunan her eşya haczedilebilir mi?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında; borçlunun evinde bulunan her eşyanın haciz edilip edilemeyeceğinin sorusunu kaleme aldı.

Günümüzde neredeyse borcu olmayan vatandaş bulunmuyor. Borcunu ödeyemeyen vatandaşların en merak ettiği konulardan biri evinde bulunan eşyalarının haciz edilip edilmeyeceği oluyor. Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal bugünkü köşe yazısında; borçlunun evinde bulunan her eşyanın haciz edilip edilemeyeceğinin sorusunu kaleme aldı. İşte İmal'ın o yazısı...

Borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Asıl olan borcun ödenmesi, bir diğer ifade ile alacaklının alacağına kavuşmasıdır. Ancak yasayla borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanmaktadır. Yani, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için 'lüzumlu' olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Ev haczine gelerek, para, kıymetli evrak, altın, gümüş, antika eşya, değerli taş, süs eşyası veya borçlu ve aile bireylerinin yaşamı için lüzumlu olmayan lüks statüsündeki eşyalar haczedilebilecektir. Burada önemli olan bir başka nokta da; haczin amacının, borcun tahsilinin sağlanması olup borçluyu taciz etmek ya da baskı kurarak ödemeye zorlamak olmamalıdır. Aksi halin varlığı başta İcra İflas Kanunu'nun genel mantığına ve 85/son maddesi hükmüne açıkça aykırılık teşkil edeceği gibi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine de ters düşer.
 

İpotekli mala haciz gelir mi?