Sektörel

Konutta cazip faiz kısa vadeye

Bankaların konut kredisinde yaptıkları faiz indirimi kısa vadede yüzde 1'in altına indi. 10 yıllık vadede ise faizler yüzde 1.19'larda

Bankaların konut kredisinde girdiği indirim yarışı 1-12 aylık vadelerde 1'in altına indi. Ancak konut kredilerinde çoğunlukla kullanılan 10 yıllık vadede faiz oranları hâlâ yüzde 1.19 gibi yüksek seviyelerde seyrediyor. Uzmanlar "Uzun vadede hala indirim gerekiyor" dedi

Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentisiyle bireysel kredi faizlerini aşağı çeken bankalar kısa vadeli faiz oranları yüzde 1'in altına çekti. Garanti Bankası'nın konut kredilerini yüzde 1'in altına çekerek başlattığı yarışta, İş Bankası 1-12 aylık vadede en uygun faiz olan yüzde 0.67'ye kadar faizi indirdi. Ancak konut kredilerinde en çok kullanılan vade olan 10 yıllık kredilerde faiz oranı hala yüzde 1.19 ile yüzde 1.34 arasında değişiyor. Garanti Bankası da bir yıl vadede yüzde 0.81 faiz uygularken, 25-36 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 1.19'dan yüzde 1.01'e, 85-120 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 1.27'den yüzde 1.17'ye düşürdü. Akbank'ta konut kredisinde 24 aydan 120 aya kadar tüm vadeler için 1.25 olan faiz oranı, 24 ay vadeye kadar yüzde 0.99'a indi. Faiz 36-48 ve 60 ay vadelerde yüzde 1.15, 72-84 ve 120 ay vadelerde de yüzde 1.19'a düştü. Uzmanlar, uzun vadeli ve yüksek faizli kredilerin tüketicinin zararına olduğunu belirterek "Bu oranlar üzerine bir de komisyonun eklenmesi gerekiyor. Bin lira ile 5 bin lira masraf alabiliyor. Faizler uzun vadede yüksek" dedi.
Star

BDDK yakın takibe geçti

Bankaların tüketici kredileri konusundaki yarışı, Türk bankacılık otoritesi BDDK tarafından da yakından izleniyor. BDDK, yarışın bankaların bilançosunu olumsuz etkilememesi için çaba gösteriyor. BDDK, kredi yarışının bankalara zarar verecek boyuta gelmesi halinde, sektöre yönelik yeni tedbirler almayı planlıyor.

Bankaların faiz yarışına gözaltı

Ekonomideki iyileşme belirtileri ile başlayan bankalar arasındaki "faiz yarışını", ekonomi yönetimi gözaltına aldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, bankaların kredi faizlerini açıklarken gizli faizleri de belirtmemesi üzerine, tüketicinin yanıltılmasını önlemek için bankaların faiz duyurularını incelemeye aldı. Yapılan incelemelerde gizli faizleri açıklamayan bankalara para cezası verilecek. Bankalar arasında son dönemde artan faiz yarışında, kredi faizlerinden "komisyon, ekspertiz raporu, sigorta" gibi adlar altında alınan gizli faizlerin açıklanmaması tartışmalara neden oldu. BDDK'nın 2009 yılının Şubat ayı başında yürürlüğe giren düzenlemesine göre, bankalar kredi faizleri ile ilgili yaptıkları her türlü reklam ve duyurularında gizli faizleri de açıklamak zorunda bulunuyorlar. Ancak, yapılan araştırmada birçok bankanın bu düzenlemeye uymayarak, gizli faizlerini tüketicilere duyurmadığı belirlendi.  Bankaların, kredi faizleri ile ilgili duyurularında ve reklamlarında gizli faizlerin açıklanmasına ilişkin düzenlemeye uygun davranıp davranmadığını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı takip ediyor. Bakanlığın, bankaların faiz ilanları ile ilgili yaptığı inceleme kapsamında, 9 bankanın gizli faizlerin açıklanmasına ilişkin düzenlemeye uygun davranmadığını tespit ederek, söz konusu 9 bankaya yaklaşık 700 bin liralık para cezası kestiği bildirildi. Cezaların, bankalara tebliğinin ise, Ağustos ayı başında gerçekleştiği kaydedildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile BDDK yetkilileri, bankalardan tüketici kredisi kullanmak isteyen vatandaşları gizli faizler konusunda uyarıda bulundu. Tüketicilerin, gizli faizleri öğrenmeden kredi kullanmamasını isteyen yetkililer, tüketicilerin kredilerini bankaların faiz ve gizli faizleri karşılaştırılmasının ardından kullanılması gerektiğini bildirdiler.

10 yıl vadede en düşük faiz % 1.19

Banka Oran (%)

Garanti 1.27

YKB 1.18

Akbank 1.19

Anadolubank 1.25

Bank Asya 1.38

Fortis 1.33

Garanti 1.19

Halkbank 1.27

Şekerbank 1.29

Ziraat 1.34

ING Bank 1.19

Vakıfbank 1.25
Star/Hüseyin Özay