Konutta çimento maliyeti ne kadar?
Konut inşaatının maliyetleri son zamanlarda büyük önem taşıyor. Çimento sektörü temsilcileri ise konut maliyetinin yüzde 3'nün çimento olduğunu dile getiriyor.
Çimento sektörünün yüzde 94'ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO'nun geleneksel hale getiren Anadolu Buluşmaları'nda çimento maliyetleri konuşuldu. Dünya'da yer alan habere göre; Buluşmada konut sektörü maliyetleri tartışıldı.
Adil Sani Konukoğlu/Türk Çimento YKB Vekili:
Gaziantep her zaman Türkiye'nin büyümesine büyük katkı veren bir şehir. Gaziantep'in sanayisi mutfağı kadar büyük ve zengin dünyanın hertarafına ünsalmışve180 ülkeye ihracat yapan birşehir. Son 12 aylık döneme baktığımız zaman 9,5 milyar dolar ihracatı aşan bir şehirdesiniz. Aldığınız her nefeste üzerinizde bulunan, hayatınızda kullandığınız her şeyde mutlaka bir Gaziantep imzası vardır. Örneğin kullandığımız maskelerin kumaşının yüzde 100 u Gaziantep'te üretilmekte. Pandemi başladığı andan itibaren dünyanın her tarafında maske krizleri yaşanırken Gaziantep'teki sanayiciler üretmiş oldukları maske kumaşı sayesinde bütün Türkiye'nin rahat nefes almasını sağlamıştır. Bu gurur kaynaklarımızdan Bir tanesidir. Şu anda üretip de satamadığımız bir ürün yok. Türkiye'de en fazla ihracat yapan 5. il konumundayız. İnşallah hedefimiz ihracatta 10 milyar doları yakalamak. Allah’ın izniyle 10 milyar doları yakalarız. Öte yanda dünyada tedarik zincirinin bozulması ile karşı karşıyayız. Petrole dayalı ürünlerin fiyatları yüzde 100 un üzerinde arttı.
PETROKOK 200 DOLARA DAYANDI
Kendi sektörümüz çimentoya bakıyorum, dünya petrokok borsasında 30 dolar olan satış fiyatı şu anda 113 dolar. Peki, bu ne demek? Borsadaki emtia değerini kast eder. Bundan sonra bunun üzerine nakliye ve satan insanların kar marjları gelir ona göre sigorta primini koyduktan sonra rakam 200 dolara dayanır. Geçen sene mayıs ayında 47 dolara alınıyorken bugün almaya kalkarsam 189 dolar üzerinden fiyatlandırılıyor. Bu 200 dolar demek. 200 dolarla bitiyor mu? Yüzde 5 de gümrük vergisi var. 210 dolar. 15 dolar civarında da nakliyesi tutuyor: 225 dolar. Geçen sene 57 dolara mal ediyordum şimdi 225 dolara mal edeceğiz.
ÇİMENTODA FİYAT HESABI
Kömür yakıyoruz, üzerine bu kömürü yakarken kullandığımız enerjileri koyduğunuz zaman maliyetlerimiz inanılmaz derecelerde yukarıya gidiyor. Söylediğimizde kızıyorlar,
"Bizi niye Çin'le karşılaştırıyorsunuz" diye ama dünyanın en ucuz üretim yapan ülkesi Çin. Orada çimento fiyatı 70 dolar. Türkiye'de 340 lira çimento. Birileri çıkıp diyor ki çimento 500 lira. 500 liraya çimento nerede var. Bizim banttan çıkışımız 340 lira. 150 metrekarelik bir daire temeli dahil olmak üzere komple bahçesine beton dahil olmak üzere toplam 70 metreküp beton harcanıyor. Bugün ortalama beton satış fiyatlar metreküpü 300 lira. 70 ile çarptığınız zaman 21 bin lira yapar. 21 bin liranın içerisindeki çimentonun payı da en fazla yüzde 35'tir. 0 da 9 bin lira yapar.
Milyona sattıkları dairenin içerisinde çimentonun bedeli 9 bin lira. Ben 9 bin lirayı almayayım, kendileri fiyatları yüzde 50 düşürsün. Maliyet düşünmeden hareket ediliyor. Bizim en çok üzüldüğümüz nokta. Biz sanayiciyiz, bizim tek bildiğimiz üretim ve bizimle birlikte çalışan mesai arkadaşlarınız.
Fatih Yücelik/ Türk Çimento Yönetim Kurulu Başkanı:
Çimento fiyatlarındaki artış, maliyet artışlarının çok daha altında kaldı
2020 yılı sonunda 40 milyon tona yakın kapasite fazlası çıkan sektörün yüzde 94'ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021/6 aylık döneminde çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 26 artışla 37 milyon tona çıkarken iç satışlar yüzde 29 artışla 28,3 milyon tonu bulmuştur.
İHRACAT MİKTARDA GERİLEDİ
Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi tüm bölgelerde iç satışlarda artış görüldü. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonu yaklaşık yüzde 21,81 ihracata konu oldu. Üretimin yüzde 80’e yakını iç piyasaya gidiyor. İhracatçı birliklerin geçici verilerine göre 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde çimento sektörünün toplam ihracatı ise değer bazında yüzde 12,3 artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 gerileyerek 20,8 tona indi. Söz konusu ihracatın 12,3 milyon tonunu çimento 8,5 milyon tonunu ise klinker oluşturdu.
PANDEMİDE ÜRETİM DURMADI
Bütün dünyayı etkisine alan Kovid-19 pandemisinin üretim ve dolayısıyla ekonomiye büyük darbeye yol açtığı dönemde de inşaat sektörünün devamlılığına da her zaman katkı sunmak adına büyük çaba gösterdik. Sektörümüz 2017 yılında 72 milyon ton iç piyasa çimento tüketiminin 2019 yılında 45 milyon tona düşmesiyle maalesef büyük bir yara alarak pandemi dönemine girmişti. Çimento sektörü olarakyıllaradayananazimvefedakârlıklarla yüksek rpaliyet artışlarından kaynaklı büyük fiyat baskılanmasına maruz kaldığımız dönemlerde dahi ülkemize katma değer katacak çalışmalara imza atmaktan geri durmadık. Çimento sektörünün toplam maliyet kalemlerinin yaklaşık yüzde 80'ini ithal girdiler oluşturmaktadır. Sektörümüzün yakın tedarikindeki ithalata bağımlılığı da oldukça yüksektir. Çimento sektörünün birincil yakıt ihtiyacının yüzde 90'dan fazlasını petrokok ve ithal kömürden karşılamaktadır. Üretimde yoğun olarak kullanılan fosil yakıtların neredeyse tamamı ithal edilmekte olup dövize endekslidir.
PETROKOK FİYATI YÜZDE 270 ARTTI
2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 270 artış gösterirken elektrik ve ithal kömürfiyatları sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 197 artış göstermiştir. Bu rakamların üzerineyineartışlarmeydanagelmiştir. Her geçen gün kömür fiyatları artarak devam ediyor. 2021 yılı Temmuz yyında yerli Linyit yüzde 43 oranında artış göstermiştir. 2020 ağustos ayında 7,27 lira olan dolar kuru ise 8 -9';. e yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektör çimento fiyatlarını maliyet artışlarının çek daha aiîında tutma fedakârlığını göstermiştir. 5_ çenemde çimento fiyatlarındaki artışı maliyet fiyatlarındaki artışın çok daha altına kalmıştır. Ülke ekonomisinin güçlendirilmesi hedefinde hiçbir dönem katkı koymaktan çekinmeyen ve 100 yılı aşkındır faaliyet gösteren sektörümüz ülkemizin kuruluş öyküsünde var olmaktan her daim gurur duymuştur.
Konutta çimento maliyeti yüzde 3'tür
Çimento Birliği başkanlığım döneminde Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne bir araştırma yaptırdık. Çimento sektörü, bir inşaatın maliyetinde ne kadar yer alıyor. ODTÜ'nün çok önemli bilim insanları bu konuda 6 aya yakın bir araştırma yaptı. Bir konut inşaatının maliyetinde çimentonun maliyeti yüzde 3,5'tur. Eğer konut lüks olursa bu yüzde 3'e kadar düşer. Eğer sosyal konut olursa bu rakam yüzde 5e kadar çıkabilir. Diyelim ki çimentonun etkisi yüzde 5'tir. Yani biz hiç çimento parası almazsak 1 milyon liraya satılan daire 950 bin liraya satılır.
ÇİMENTO FABRİKALARINDA FİYAT330-335TL'DİR
Kamuoyunda kıyameti koparıyorlar. Çimento fiyatları 400-500 liraya çıktı diye. Türkiye'de hiçbir fabrikada bu fiyatla satışımız yoktur. Türkiye'deki çimento fabrikalarının tamamının ortalama satışf iyatı 330-335 TL civarındadır. Bu bizim kapımızda sattığımız çimentonun fiyatıdır. Bu ürün nakliyeyle biryerleregötürülür. Gideceği mesafe kadar nakliye bedeli bunun üzerine koyulur. Bu hiçbir çimentocuyu bağlamaz. Eğer nakliye fiyatları çok yüksekse bunun üzerine maliyetler artarak devam edebilir. Limak olarak yalnız Türkiye'de değil, birçok ülkede de iş yapmaktayız. Ayrıca yurtdışında da çimento fabrikalarımız var. Hem ülke dışında çimento üreticisiyiz, hem de çimento tüketicisiyiz. Bugün Rusya'da iş yapıyoruz. Rusya'da 80 dolar, Arnavutluk 80 doların üzerinde, Fildişi'nde Çimento Fabrikam var. Euro'ya satıyorum. Mozambik’te 105 dolar, bugün Türkiye'de sattığımız çimentonun fiyatı 35 dolar civarındadır, iddia ediyorum kim varsa karşıma çıksın, oturalım karşılıklı matematiğe dayanan bir sistemle her şeyi ispatlamaya hazırız. Dünyanın en ucuz fiyatı Türkiye'dedir. Buna rağmen kamuoyunda çimento fahiş fiyatla satılıyor diye anormal bir kampanya yapıyorlar.. Dağı ve fabrikayı görüp bu kaya burada çimento oluyor diye düşünüyor. 0 kayayı bin 200-300 derecede sıcaklığa kadar ısıtıyoruz, kayayı sıvı haline getiriyor, sonra da bunu aniden soğutuyoruz. 0 zaman klinker meydana geliyor. Kahve lisanıyla çimento üretmek bu. İşte bunu üretirken o kayayı bin 300 dereceye çıkarmak için ısıya ihtiyacınız var.
Müteahhitler ve çimentocuların tartışmasında son durum ne?