Sektörel

Konutta dip arayışı başladı, satışlar arttı! Konutları kimler alıyor? 

Konutta dip arayışı başladı. Bunun sebebi de satışların son iki aydır artışa geçmesi oldu. İşte ayrıntılar...

TÜİK tarafından açıklanan konut satışları ve Merkez Bankası tarafından açıklanan fiyat verileri, konut sektöründe yaklaşık iki yıllık daralmanın dip arayışları ortaya koyuyor. 

Habertürk köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, konut sektörüne ilişkin bugün kaleme aldığı yazıda "Dip arayışının en somut sebebi konut satışlarının son iki aydır artışa geçmesi. Temmuz ayında yüzde 16’lık artışı ağustos ayında yüzde 9.9 artış takip etti. Bu şekilde yılın 8 aylık dönemindeki konut satışları 806 bin adede yükselerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.1 yükselişe geçti" bilgilerini verdi. 

Yıldırım, satışlarda iki ay üst üste ve 8 aylık zaman dilimindeki yükselişin, 27 ay sonra gelen ilk artış olduğunu belirtti ve en son 2022 Mayıs'ta son 1 senelik konut satışının 1 milyon 788 bin ile rekor kırdığını söyledi. 

Abdurrahman Yıldırım, son 1 yıllık sayış rakamının Haziranda 1 milyon 203 bine kadar gerilediğine, yıllık satışların zirveden dibe aradan geçen iki senede 585 bin adet, yüzde 33 düştüğüne dikkat çekti. 

"Satışların üçte bir düzeyinde gerilemesi konut fiyatlarındaki şişkinliği bir ölçüde aldı. Merkez Bankası’nın yenilediği Konut Fiyat Endeksi ile konut fiyatları Ekim 2022’de yıllık yüzde 186.8 ile zirveye ulaştı" diye konuşan Yıldıtrım, konut satışlarındaki gerilemeye gecikmeli şekilde 5 ay sonra fiyatların da ayak uydurduğunu belirtti. 

"Ağustos 2024’e geldiğimizde konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 34.3’e geriledi. İki seneye iki ay kala konut fiyatları yüzde 186.8’lik artıştan yüzde 34.3 yükselişe geldi. Bu da son bir yıllık enflasyondan arındırıldığında yüzde 11.6’lık reel kayıp anlamına geliyor. Bu şekilde konut fiyatlarındaki reel kayıpta azalma meydana geldi. Yıllık bazda konut fiyatlarında haziranda yüzde 14.7 reel kayıp yaşandığı dikkate alınırsa iki ayda 3.1 puanlık iyileşme sağlandı" ifadelerini kullanan Yıldırım, yüzde 34.3 artışla faizlerin düşürülmeye başlandığı ve konut fiyatlarının rekora koştuğu Eylül 2021 ile aynı artış oranına gelindiğini söyledi. 

Fakat o dönemde enflasyonun daha düşük olması sebebiyle konut fiyatlarındaki artışın reel olduğunu, şimdi ise negatif bölgede bulunduğunu aktaran Yıldırım, "İki aylık artışla birlikte konut satışları yıllık 1 milyon 235 bine yükseldi. Yıllık bazdaki artış hazirana göre yüzde 2.1 ile sınırlı" ifadelerini kullandı.

KONUTLARI KİMLER ALIYOR? 

Yaz aylarında alımları yurtdışı gurbetçilerin taleplerinin hızlandırmış olabileceğini dile getiren Yıldırım, "Gelecek senenin yaz aylarını beklemeyi göze alamayanlar için bu yaz daha iyi bir zamanlama olabilir. Çünkü kış aylarında başlayacak bir faiz indirimi krediler yoluyla konut fiyatlarını gelecek yaza kadar yeniden yükseltebilir" bilgilerini verdi. 

Yıldırım, şu anda yüzde 40’ın üzerindeki faizler sebebiyle konut kredisi kullanımının tarihi dip seviyelerde olduğunu belirtti ve son bir senede konut kredilerinin sadece 20 milyar TL kadar arttığına, artış oranının yüzde 5 bile olmadığına dikkat çekti. 

Yıldırım, konu ile ilgili şunları söyledi:

"Nakdi olan ancak kendine iyi bir finansal yatırım aracı bulamayanların nispeten düşük fiyatlardan talebi de buna dahil edilebilir. Ne de olsa kiralar yüksek seyrediyor ve düşüşe direniyor.

Fiyat yükselişinde en geride kalan İstanbul’un aylık yüzde 5.5 ile artışta öncü olması buna işaret."

TALEP DÜŞÜK FİYATLI ŞEHİRLERDE 

Abdurrahman Yıldırım, fiyat artışlarında son aylarda dikkat çeken gelişmenin, Batı Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinin öne çıkması olduğunu dile getirdi ve Ağustos 2024 itibariyle en yüksek fiyat artışlarının buralarda görüldüğünü söyledi. 

Bunun da talebin fiyatların düşük kaldığı şehirlere yöneldiğinin işareti olduğunun altını çizen Yıldırım, "Çünkü bu şehirler fiyatların zirveyi gördüğü 2022 Ekim'de en geride kalanlardı. Yani ucuz kalan son mallar bunlar" dedi. 

Yine bu süreçte en düşük performansı gösterenlerin Ekim 2022'de en yüksek fiyat düzeyine çıkan şehirler olduğunu aktaran Yıldırım, Antalya, İstanbul, Ankara, Adana ve Mersin gibi illerin yüzde 200’ü  geçen fiyat artışlarına ulaştığını söyledi. 

Abdurrahman Yıldırım'ın yazısının devamı şu şekilde: 

"Bu iller şimdi de yüzde 30’un altında kalarak Türkiye ortalamasına göre daha düşük performans gösteriyorlar.

Sadece Ankara’nın yüzde 35.6’lık fiyat artışı ile diğerlerinden ayrıldığını ve Türkiye ortalamasını geçtiğini görüyoruz.

Bunun da nedeni geçen yıl yaşanan büyük depremle birlikte Ankara’nın sığınılacak il olmasından kaynaklanıyor.

Sonuçta konut sektöründeki daralmanın durduğunu ve fiyatların toparlanmakta olduğunu iki aylık gerçekleşmelere bakarak söylemek erken olabilir.

Dezenflasyon sürecine girdiysek de henüz başlangıcındayız. Konut fiyatları şimdiden yükselecekse bu enflasyonu kim nasıl düşürecek?

Hele bir yaz döneminin mevsimsel etkisini ve gürültüsünü geçirelim yeniden duruma bakarız.

Ancak en azından konuttaki daralma döneminde dip arayışlarının başladığını söylemek mümkün."

Konut kredisi faizleri düşüyor! 3 milyon TL'nin aylık taksitleri ne kadar oldu?

Konut satışları günlük ortalamanın yüzde 7 üzerinde! Her gün 6 bin 388 konut satıldı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Aldığımız önlemlerle emlak piyasasında özellikle 2. el satışlarda ciddi düşüşler oldu!