03 / 05 / 2024

Konutta en çok getiriyi İstanbul-Beyoğlu sağladı

Konutta en çok getiriyi İstanbul-Beyoğlu sağladı

Konut sektörü analizi, raporunda mart sonu itibariyle yatırımcısına en çok kazandıran ilk 10 ilçe arasında lider yüzde 10.23 ile Beyoğlu oldu



Reidin.com tarafından Türkiye'nin nğfus yoğunluğu en büyük ve en çok konut kredisi kullandırılan 7 il baz alınarak yapılan 'konut sektörü analizi' raporunda mart sonu itibariyle yatırımcısına en çok kazandıran ilk 10 ilçe arasında lider yüzde 10.23 ile Beyoğlu oldu
Ekonomideki iyileşme ile birlikte 2010 yılında konut satışlarında, kira artışlarında ve parasını konuta yatıranların elde ettiği getirideki artışlar da dikkat çekmeye başladı. Reidin.com Indexfocus Turkey 2010 Mart ayı sektör analiz raporuna göre Mart 2010'da gayrimenkul yatırımcılarına en yüksek getiriyi sağlayan ilk on ilçe arasında İstanbul Beyoğlu yüzde 10'luk yıllık getiri ile ilk sırada yer aldı. Beyoğlu'nun aylık getirisi ise yüzde 0.81 olarak gerçekleşti. İlk on içinde İstanbul Esenyurt yüzde 8.4 ile ikinci sırada, Esenler ise yüzde 8.3 yıllık getiri ile üçüncü sırada yer aldı. İlk ona  Ankara  Altındağ yüzde 8 yıllık getiri ile,  Adana  Yüreğir de yüzde 7.8 yıllık getiri ile girebildi.
7 şehir ve Türkiye geneli için oluşturulan endekse göre işte mart sonu itibarıyla sektörün durumu:
- 2010 yılı mart ayında Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyatı Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.34 bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 0.98, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7.91 arttı.

Antalya ve İzmir'de düştü
Mart ayında Bursa'da konut satış fiyatları yüzde 0.55 oranında değer kazandı. İstanbul'da ise konut satış fiyatlarındaki artış mart ayına göre yüzde 0.5 olarak gerçekleşti. Aynı dönem içinde konut satış fiyatları Adana, Ankara ve Kocaeli'nde sırasıyla yüzde 0.2, yüzde 0.3 ve yüzde 0.06 oranında gerçekleşti. Antalya ve  İzmir  de ise konut fiyatlarında düşüş yaşandı.
- Aynı dönemde Adana'da konut kira değerleri yüzde 1.1 oranında arttı. İstanbul'da bu oran yüzde 0.3'lerde arttı. İstanbul'da bu oran yüzde 0.3'lerde kaldı. Ankara'da ise kira değerleri mart ayında herhangi bir artış göstermedi.
- 2010 Mart ayında konut satılık fiyatları açısından en çok değer artışı yaşanan ilçe yüzde 3 ile İstanbul Zeytinburnu oldu. En çok değer kaybeden ilçe de yine İstanbul'dan çıktı. Eyüp'de kayıp yüzde 1.86 olarak gerçekleşti.
- Mart ayında konut kira değeri açısından en çok değer artışı yaşanan ilçe yüzde 2.2 ile İstanbul Ümraniye oldu. En fazla değer kaybeden ilçe de yüzde 2 ile Çekmeköy'dü.
Menekşe Ataselim / Habertük

Geri Dön