06 / 05 / 2024

Konutta en çok kazandıran şehirler belli oldu!

Konutta en çok kazandıran şehirler belli oldu!

Mart verileri kapsamında  ülke genelinde birçok şehirde senelik oranda konut fiyat artış rakamları, TÜFE’nin altında kalarak, reel anlamda alıcılarına da kaybettirdi. Oturum amaçlı konut alınırken TÜFE’ye karşı kazandıran ve kaybettiren şehirler hangileri?



Enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkan gayrimenkul yatırımı ve yüksek kredi faizleri ile beraber bu özelliğini kaybetmiş durumda.

Türkiye’de son zamanlarda yüksek seyreden enflasyon oranlarına karşı gayrimenkul de bir korunma aracı olarak öne çıkmış durumda. Vatandaşlar, birikimlerinin enflasyon karşısında erimemesi için konut alımına da yöneldi. TÜİK tarafından son olarak açıklanan mart ayı verilerine göre Türkiye’de senelik enflasyon yüzde 68,50 olarak gerçekleştiği kaydedildi. 

Mart ayında konut satışları ise 105 bin 394 adet oldu. Toplam satışlar ise aylık ortalamalara yakın seyrederken, kredili satışlarda yüksek faiz sebebi ile düşük seyir devam etti. Geçen ay sadece 12 bin 880 konut kredi kullanılarak alındı. Peşin gerçekleşen satışların çoğunda, altın ve dövizini bozduranların alımının etkili olduğu kaydediliyor.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Gayrimenkul platformu Endeksa’nın verileri kapsamında, mart ayı itibarı ile Türkiye’de son bir senelik süreçte konut fiyatları ortalama yüzde 57 oranında artmış oldu. Ortalama metrekare satış fiyatı 25 bin 111 Türk Lirası olarak hesaplandı. Konut fiyatları her ilde farklı miktarlarda  artarken bir senelik enflasyon ile kıyaslandığı zaman, TÜFE rakamını geçen iller olduğu gibi geride kalanlar da yerini almış oldu.

Yüzde 68,50 olarak açıklanan TÜFE rakamının üzerinde değer artışları yaşanan ve reel olarak alıcısına kazandıran başlıca şehirler ve yıllık değer artış oranları şöyle sıralandı:

- Hatay; Yüzde 84 oranında yer aldı.

- Ordu; Yüzde 79 oranında yer aldı.

- Muğla; Yüzde 78 oranında yer aldı.

- Eskişehir; Yüzde 75 oranında yer aldı.

- Elazığ; Yüzde 75 oranında yer aldı.

- Ankara; Yüzde 70 oranında yer aldı.

- Sakarya; Yüzde 70 oranında yer aldı.

- Aydın; Yüzde 69 oranında yer aldı.

Konutta en çok kazandıran şehirler belli oldu!

Değer artışları ise senelik TÜFE’nin altında kalan başlıca şehirler ise şu şekilde sıralandı.

- Kocaeli; Yüzde 60 oranında.

- Yalova; Yüzde 59 oranında.

- Samsun; Yüzde 58 oranında.

- Şanlıurfa; Yüzde 57 oranında.

- Gaziantep; Yüzde 57 oranında.

- İstanbul; Yüzde 56 oranında.

- İzmir; Yüzde 56 oranında.

- Kayseri; Yüzde 56 oranında.
 
- Çanakkale; Yüzde 54 oranında.

-Mersin; Yüzde 52 oranında.

- Bursa; Yüzde 50 oranında.

- Diyarbakır; Yüzde 50 oranında.

- Antalya; Yüzde 46 oranında.

- Adana; Yüzde 36 oranında.

Türkiye Gazetesi'ne yer alan habere göre, sektör analistleri, “Konutlar son aylarda yatırım aracı olmaktan çıktı. Yüksek seyreden kredi faizleri de bunda etkili oluyor. Konut alımlarının büyük çoğunluğunun, kullanım amacı ile gerçekleşen işlemler olduğu ve kredi talebi diplerde olduğu için, yapılan alımlarda da hane halkı birikimleri devreye girmiş oluyor..

Altın ve döviz satıp konuta yönelenler var. Bununla birlikte 2 iki senelik süreçte hızla yükselen fiyatlar sebebiyle ihtiyaçları olan konutu alamayanlar da, fiyatların yatay-aşağı seyrettiği bu dönemde bir şekilde alıma yönelmeye çalışıyor” görüşünü dile getiriyor.

Konut sektörü için dönüm noktası olacak! Türk müteahhitlik sektörünün gözü bu projede!

İnşaat şirketleri tek tek iflas bayrağını çekiyor! Bir inşaat şirketi daha iflas etti!

Konut yatırımcıları rotayı turizm bölgelerine çevirdi!

Konut sektöründe 2025'ten sonra ciddi prim potansiyeli oluşacak!

Konut sektöründe kriz çıkacak! Şirketler iflas edecek, inşaatlar tamamlanamayacak!


Geri Dön