Sektörel

Konutta fahiş zamda müteahhit oyunu! 7 milyon TL’lik evin beton maliyeti sadece iyi bir TV parası!

Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak yaptığı açıklamada 6-7 milyon TL’ye satılan 3 oda 1 salon konutta betonun maliyetinin iyi bir televizyon parası kadar olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz yükseliş döngüsünün sonuna gelinirken, faizlerde düşüşün başlamasıyla birlikte özellikle de konut satışlarında hareketlilik bekleniyor. Mega kent İstanbul’da metro inşaatlarına beton tedarik eden Albayrak Beton’un Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak yaptığı açıklamada hazır beton dışında yap-sat şeklinde projeler de ürettiklerini de dile getirerek, “Konut almak için en uygun zaman. Şu an konutlar maliyetine satılıyor” diyor. Açıklamasında mega kent İstanbul’da 108 hazır beton firması arasında 7. Türkiye’de ise 15. büyük firma olduklarını kaydeden Albayrak, beton sektöründen yüzde 1 pay aldıklarını, İstanbul’da bu oranın yüzde 10 olduğunu söyledi.

Hatay’da 30 bin konut ihale edileceğini ve söz konusu bu süreçte orada olacaklarını dile getiren Albayrak, küçük üreticilerin olduğu Anadolu’da rekabete aykırı hareketlerin olabileceğini fakat mega kent  İstanbul’da ‘yoğun rekabet’ sebebiyle rekabete aykırı hareket olamayacağını söyledi. Müteahhitlerin zaman zaman dile getirdiği ‘betonda fahiş zam’ konusuyla ilgili de önemli açıklamalar yapan Albayrak “3 oda 1 salon dairede toplam maliyetin içerisinde betonun maliyeti iyi bir televizyon maliyetidir. 2 bin-2.500 doları geçmez. Müteahhidin size 6-7 milyon Türk Lirası’na  sattığı dairede maksimum 3 bin dolarlık maliyet var. Yani 100 bin Türk Lirası mı seni feryat ettiriyor? Betoncu fahiş fiyatla iş yapsın demiyorum. Fakat  böyle bir şey olmadı” dedi.


KONUT FAİZİNDE ASIL DÜŞÜŞ 2026 YILINDA

Türkiye gazetesinden Önder Çelik imzalı habere göre açıklamasında inşaat tarafını büyütmek için uygun zaman olduğunu düşündüklerini dile getiren  Albayrak, süren projeleri arasında Şile’de 56 daireden oluşan ‘Teraphill 15’ ve Çekmeköy’de 118 daireden oluşan ‘Moonpark Koru’nun yer aldığını belirtti. Açıklamasında ruhsat aşamasında da iki projeleri olduğunu dile getiren Albayrak “Çekmeköy Nişantepe’deki 80 konutluk ‘Teraphill Loft’ ve Şile’de 44 villalık ‘Villa Rise’ projelerimizde bu ay itibarıyla ilk kazmayı vuracağız” dedi. “Uygun konut kredisi imkânlarından sonra önümüzdeki senenin mart, nisan ayında ağırlıklı bir satışa gireceğimizi tahmin ediyoruz” diye konuşan Albayrak, şu an 2 milyon ile 5 milyon Türk Lirası arasındaki konutlara talep olduğunu, kredi çekilmeden alındığını söylerken, ‘beyaz yaka’nın iyi taksit ödeyeceği ortanın üstü konut isteyenlerde hareket olmadığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizinin Mart ayına kadar yüzde 40’ın altına geleceğini dile getiren Albayrak, şöyle konuştu: Piyasa bunun altında olabilir. Asıl 2026 yılının ilk çeyreğidir konut kredilerinde düşüşün beklenmesi gereken zaman. Biz planlarımızı 2026 yılına göre yapıyoruz.


REGÜLASYON GELSE 300-400 FİRMA GİDER

Yaptığı açıklamada Türkiye’de betonun yüzde 75’ilik kısmınıTürkiye Hazır Beton Birliği üyesi firmaların döktüğüne değinen Erdal Albayrak “Bugün parasal anlamda makine, ekipmanı tedarik edenler, bir şey sorulmadan bir santral kurabiliyor. Hatta Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi de olma şartı da yok. Tesis kurabilir, işletebilir. Fakat çevre izni almadan tesisi çalıştıramaz. Türkiye Hazır Beton Birliği, yalnızca bir dernek değil, aynı zamanda iktisadi kuruluşları olan, en gelişmiş laboratuvarlara sahip, bilim kurulu olan bir kuruluş” dedi. Albayrak, gazetecilerin sorduğu “Peki bir standart, regülasyon gelirse, piyasadaki firmaların yüzde kaçı sektörün dışına çıkar?” sorusuna ise “Türkiye’de 1.300-1.400’e yakın beton firması var. Bir 300-400’ü gider” yanıtını verdi. Albayrak, halka arz planları olduğunu da sözlerine ekledi.

 

1933 yılında yeni yolların planı boş arsa ve binalara göre yapılacakmış!

Ocak 2025 emekli zammında yeni senaryolar tek tek açıklandı! Refah payı eklenecek mi? 

Satılık konutta yeni dönem: Artık ev alacakların da şartları var! Sağlam zeminli, alt katları dükkan olmayan...