28 / 04 / 2024

Konutta faiz 3 ayda yarım puan arttı!

Konutta faiz 3 ayda yarım puan arttı!

Mart ayından bu yana faizlerdeki artış 0.50 puanı buldu. Ancak asıl artış yılın ikinci yarısında bekleniyor. Önce Merkez Bankası ardından BDDKnın aldığı kredileri daraltmaya yönelik önlemler sonucunda bankalar konut kredi faizlerinde düğmeye bastı



Gayrimenkul sektörünün uzmanları ve duayenlerinin bu konudaki tüm itirazlarına rağmen, bankalar Merkez Bankası yeni kararlar alırsa onu izleriz mesajı vererek faizlerdeki artışın sürebileceğini anlatıyor.Haziranda faizlerdeki son adımı Garanti Bankası attı, banka konut kredisinde aylık tabela faiz oranını 120 ay vadede yüzde 1.09dan yüzde 1.14e çekti. Sektörde mart ayından bu yana konut faizlerindeki artış 0.50 puanı buldu. Söz konusu artış 100 bin liralık bir kredinin aylık taksitleri asgari 400 lira kadar yükselterek. konut alıcısının gözünü korkuttu ve konut kredisi pazarı yavaşladı. Bankacılık sektöründe halen 120 ay vadede ortalam faizler yüzde 0.89 ile yüzde 1.49, 60 ay vadede ise yüzde 0.83 ile yüzde 1.39 aralığında bulunuyor.

Yüzde 1in üzeri normal

Türk Ekonomi Bankası Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, konut kredilerinde faizlerin 120 ay vadede yüzde 1lerin üzerine çıktığına dikkat çekerek, Piyasada oluşan iç borçlanma faizi gösterge bonosunun faizi, yurtdışı piyasalardaki faize bakılıdığında, bunun normal olduğunu görüyorsunuz dedi. Kumoğlu, Faizler yüzde 1.30-1.40 bandına gider mi Buna şöyle bakmak lazım, bütün kredi faizleri aslında bir sonuçtur şeklinde konuştu.

Tüketicinin kredi ihtiyacı çoğaldı

ING Mortgage Barometrenin Mayıs 2011 sonuçları, yükselişteki kredi faizlerinin alım kararlarını etkilediğini ortaya koydu. Gelecekte konut almayı düşünenlerin mayısta yüzde 68i alım kararını erteledi. Araştırmaya göre, tüketicinin kredi ihtiyacı da artıyor, konut alımında kullanılacak kaynakların başında yüzde 66lık bir oranla kredi geliyor. Bu oran ocakta yüzde 57, şubatta yüzde 59 seviyesindeydi. Ortalama olarak 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin TL ayrılıyor.

Büyümede % 3 düşüş var

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredi pazarının 2011 yılı birinci çeyreğinde yüzde 8 büyüyerek 62 milyar liraya ulaştığını, pazarın 2010 yılının son çeyreğinde ise yüzde 11 büyüdüğü dikkate alındığında, büyüme hızında yavaşlamadan bahsedilebileceğini kaydetti.

Bugün/Emlak


Geri Dön