Konutta faiz düştü tüketici bankaya koştu
2009'un ilk 3 ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 41 bine ulaştı. Yıl sonunda bu rakamın 60 bine, 38 milyar liralık toplam kredi hacminin de 41 milyar liraya çıkması bekleniyor
2009 yılı başında küçülme trendinde olan konut kredileri hacminde trend tersine dönmeye başladı. Faizlerin düşmesi ve ekonomik göstergelerde yaşanan kısmi düzelme bankaların kullandırdığı konut kredileri hacminin büyümesinde de etkili oluyor. Geçen yılın son çeyreğinden beri küçülen sektör rakamları bu yılın Şubat ayından itibaren artıya geçmeye başladı. Ocak 2009'da 500 milyon TL küçülen sektör, Şubat'ta 56 milyon, Mart'ta 190 milyon, Nisan'da 408 milyon, Mayıs'ta ise 386 milyon TL arttı. Haziran ayının ilk iki haftasında da sektör 200 milyon TL büyüdü. Merkez Bankası verilerine göre mevduat bankaları 12 Haziran 2009 itibarıyla yaklaşık 38 milyar TL konut kredisi kullandırırken, bankacılık sektörü temsilcileri bu rakamın yıl sonunda 41 milyar TL'ye ulaşmasını öngörüyorlar. Bankalar Birliği verilerine göre ise geçen yılın son 3 ayında konut kredisi kullanan kişi sayısı 27 bine kadar düşmüşken, bu sayı bu yılın ilk 3 ayında 41 bine ulaştı. İkinci ya da üçüncü çeyrekte ise bu rakamın 60 binli rakamlara çıkması bekleniyor. Konut kredisi faiz oranlarında da 2009 başına göre ciddi bir gerileme yaşandı. Ocak 2009'da konut kredi faiz ortalaması 1,75'ler seviyesindeyken, bu oran bugün 1,37'lere kadar geriledi. Ocak'ta en yüksek faiz oranı 2.09, en düşük faiz oranı 1,54 iken bugün ise kredi faiz oranları 1,45 ile 1,27 aralığında.
Kredi faizlerinde dip göründü
Bankacılar konut kredisi faiz oranların kısa ve orta vadede düşüşün devam etmeyeceğini ifade ediyorlar. "Konut kredisi faiz oranlarında dip göründü" diyen bankacılar, krizin etkisiyle gelecekte enflasyon ve faiz artırımlarının yaşanacağına değinerek, bu dönemin konut kredi faiz oranları ile uzun vadeli borçlanmanın tam zamanı olduğunu ifade ediyorlar.
Kısa ve orta vadede faiz düşüşü olmaz
Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran:
Konut kredisinde kısa vadede konut kredisi faiz düşüşlerinin çok fazla olmayacağını düşünüyoruz. Orta vadede global ve ulusal ekonomik gelişmeler belirleyici olacak. Faiz düşüşleri piyasada bir hareketlilik yarattı. Özellikle konut fiyatlarının da bir miktar aşağı gelmesinden istifade etmek isteyen tüketici tekrardan konut satın almaya başladı ve bu hacimlerimize de yansıyor. Sektörde küçülme trendinin yavaşlayarak, sektörün tekrar büyüme başladı. Sektörde bu yılın ilk 3 ayında günde 650 adet kredi kullandırımı yapılırken, trendlere bakarak ikinci üç ayda bu rakamların binli rakamlara geldiğini söyleyebiliriz.
Uzun vadeli borçlanmanın tam zamanı
Anadolu Bank Genel Nüdür Yardımcısı Recep Atakan:
Mortgage faiz oranlarındaki düşüşle 2008 sonunda durma noktasına gelen konut sektörü yeniden hareketlendi. Bunda merkez bankasının faiz indirimi nedeniyle insanların tasarruftan yatırıma kaymasının da etkisi oldu. Nisan mayısta 2007 yılındakine benzer konut kredisi talebi oldu. Gelecekte çok büyük faiz indirimleri beklemiyoruz. Bugünkü konut kredisi faiz oranları dip sayılabilecek oranlar.Krizin etkisiyle gelecekte enflasyon ve faiz artırımları yaşanacak. Bu dönemin konut kredi faiz oranları ile uzun vadeli borçlanmanın tam zamanı.
Tüketici bu fiyat ve faiz fırsatını kaçırmasın
Halk Bank Konut Finansmanı Bölüm Müdürü Leal Yılmaz:
Türkiye'de konut kredilerinin aylık yüzde 1'lerin altına inebileceğini konuşuyorduk. Dünyayı saran global krizin tozu yatışmaya başlarken, yeniden bu konuda heyecanlanmaya başladık. Acaba konut kredisi faiz oranları daha ne kadar düşecek sorusu, konut almak isteyenlerin zihnini kurcalıyor. Krizden çıkma dönemi içerisinde olduğumuzu düşünüyoruz. Faiz oranlarında ölçülü indirimler olabilir ancak radikal bir faiz düşüşünü, tüm sektör için kısa ve orta vadede beklemiyoruz. Son birkaç aydır da konut kredisi taleplerinde artış oluyor. Oldukça avantajlı hale gelen konut fiyatlarının ve faiz oranlarının değerlendirilmesini tavsiye ediyoruz.
Bülent YOLDAŞ/Sabah Emlak&Mortgage