Yeni Projeler

Konutta faiz yarışı yüzde 1.4'ten başladı

Konut fiyatlarındaki düşüşün ardından bankalar da konut kredisi faiz oranlarını 1.42'ye kadar düşürdü. Aylık ödemeler 1000 TL'ye kadar azaldı

Bankalar talebi daha da canlandırmak için işsizlik sigortası ile bağlantılı konut kredilerine yoğunlaşıyor. Bazı bankalar uygulamaya başladı bile...

Emlak sektöründeki durgunluğu harekete geçirmek için yapılan kampanyalar ve indirimler tek başına yeterli olmayınca bankalar da devreye girdi ve krizin ardından konut kredisi faiz oranlarını kademeli olarak düşürdüler. Bu hafta itibariyle konut kredisi faiz oranları 1.42'ler seviyesine kadar düştü. Birkaç aydan bu yana devam eden ancak bu hafta yoğunlaşan bu indirimlerde bankalar birbirini takip ediyor. Hatta bu indirimlere bir süredir direnen ve faiz oranlarını hala 1.70'ler seviyesinde tutan bankaların bile bu hafta ya da önümüzdeki haftalarda faiz oranlarını 1.35 seviyesine kadar indirmesi bekleniyor.

Az da olsa canlanma var
Aralık ayında son birkaç yılın en kötü noktasına ulaşan talep caktaki faiz indirimiyle beraber canlanmaya başladı. Ancak bankacılar bu talebin hala istenen seviyeye gelmediği görüşünde birleşiyor. Halk Bankası Konut Kredileri Bölüm Müdürü Leal Yılmaz, faizlerdeki düşüşle birlikte aralık ayına göre bir canlanmanın olduğun ancak hala bekledikleri seviyelere gelmediğini söylüyor. Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, 'Talepteki artış önümüzdeki günlerde artarak devam edecek." diyor. Akbank Bireysel Krediler Bölüm Başkanı Sibel Mayo ise canlanmanın sınırlı kaldığını söylüyor. İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi ise faiz indirimlerinin talebe dönüşmesinin birkaç hafta zaman alacağını söylüyor. Düşen faiz oranlarıyla birlikte tüketcilerin ödediği konut kredileri de düştü. Bazı bankalarda ödenen aylık miktarlarda daha önceki faiz oranlarına göre 1000 TL'ye varan farklar ortaya çıktı. Bazı bankalar talebi canlandırmak yeni enstrümanlar ortaya atıyor. Örneğin yeni bitmiş bir projeden ev alan ya da ilk evini satın alacak olan müşterilere mevcut faiz oranları üzerinden birkaç puan aşağıda faiz indirimi yapılıyor. Bunun yanı sıra talebi canlandırma amacıyla krizle bağlantılı olarak da bazı ürünler ortaya çıkıyor. İşsizlik sigortasına bağlı konut kredisi uygulaması Halk Bankası, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi bankalar tarafından uygulanmaya başlandı.

Canlanma istenen oranda değil

Akbank Bireysel Krediler Bölüm Başkanı / Sibel Mayo
Faiz indirimiyle birlikte kullandırdığımız konut kredilerinde bir canlanma görülse de, canlanmanın sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Bunun nedeni de, tüketicilerin piyasadaki değişimlere tepkisinin gecikmeli gelmesi. Konut fiyatlarındaki fırsatların, düşen faiz oranları ile birleşerek tüketicinin dikkatini çekmesini ve piyasada canlanma yaratmasını bekliyoruz. Son iki ayda sert bir şekilde düşen ve son 2.5 yıldaki dip seviyelere gerileyen faizin daha temkinli bir seyir izlemesi beklenebilir.

Hareketlilik var hacimler artıyor

Garanti Mort. Gn. Md. Cemal Onaran
Ekonomide olumlu gelişmelere bağlı olarak faizlerimizi aşağı çekmemiz, piyasada son birkaç haftada hareketlilik yarattı. Özellikle konut fiyatlarındaki düşüşten yararlanmak isteyenler, konut satın almaya sıcak bakmaya başladı. Bu durum, hacimlere de yavaş yavaş yansımaya başlıyor.


Talebe dönüşmesi birkaç hafta zaman alır
İş Bankası Bir. Krd. Md. / Ömer Çelebi
Henüz BDDK tarafından açıklanan rakamları faiz düşüş dönemini kapsamadığından kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ayrıca, faiz indirimlerinin talebe dönüşmesi birkaç hafta zaman alır. Ancak, biz olumlu olacağını düşünüyoruz. Bu güne kadar bireyin lehine gelişmeleri hep fiyatlarımıza yansıttık. Eğer önümüzdeki dönemlerde faiz düşüşleri devam ederse sağlıklı fonlama imkânları olduğu sürece biz de banka olarak geçmişte yaptığımız gibi üzerimize düşeni yaparız.

Tüketici hâlâ düşüş beklentisi içinde

Halkbank Kon. Krd. Md. Leal Yılmaz
Talep geçmişe göre hâlâ istenilen oranda değil. Ancak önümüzdeki dönemde bir canlanma bekliyoruz. Tüketiciler tarafında konut fiyatları ve faizlerde düşüş beklentisi devam ediyor. Bu da şu anda talepte istenilen canlılığa yansımamasında etkili oluyor. İşsizlik sigortasına bağlı konut kredisini getiren ilk banka Halk Bankası oldu. Ancak bu konuda 'işsize banka kredisi' şeklinde yanlış bin algılama oldu ve istenen bilinçlenme sağlanamadı.

Krize doğru pozisyonda yakalananlar için fırsat

Anadolubank Gn. Md.Yrd. Recep Atakan
Faiz indirimlerinin arkasındaki sebep talebi canlandırabilmek. Konut fiyatların gerilediği, kurun yükseldiği, faizlerin düştüğü ortamda krize doğru pozisyonda yakalananlar için fırsat yaratıyor. Talepte, bankaların pazarlama çalışmalarından kaynaklanan bir artış var. Bu artış devam edecek.

Sabah