Sektörel

Konutta fırsat dönemi!

Gayrimenkul şirketleri uygun ödeme planlı kampanyaları devreye sokunca yılın ilk 10 ayında 1 milyon 66 bin ev sahibini buldu. Geçen yıl 1 milyon 289 bin ev satıldığım hatırlatan sektör temsilcileri bu yıl rekor satış beklediklerini dile getiriyor.

CUMHURBAŞKANI’NIN çağrısı ile konut kredilerinin düşmesi bekleyen alıcıyı harekete geçirdi. Emlak Konut GYO ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) öncülüğünde başlatılan tarihi kampanyada konut satışlarını tetikledi. Kampanya ile faiz oranının yüzde 0.70’e düşmesi ve bankaların konut kredi faizlerini indirmesi ‘bekle gör’ durumundaki alıcı ve yatırımcıyı satış ofislerine çekti. Konut kredisinde de banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması krediyle ev alacaklar için avantaj sağladı. Tüm bunlara ek olarak şirketler cazip ödeme planları sununca konut satışları artış gösterdi.

KAMPANYA ATAĞI

Yıl biterken gayrimenkul firmaları da kampanya atağı başlattı. 2017’ye ev sahibi olarak girmek isteyenler için çeşitli faiz seçeneklerinden düşük peşinata, uzayan vadelerden indirime kadar ödeme fırsatları yer alıyor. Aynı zamanda kişiye özel ödeme seçeneği de kampanyalar içinde sürüyor. 15 Temmuz darbe girişimi ardından

Emlak Konut GYO’nun başlattığı 0.70 faizli, 120 ay vadeli ‘konutta tarihi kampanya’ da yıl sonuna kadar devam ediyor. Kur kaynaklı maliyet artışının konut fiyatlarına yansıyacağını belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, “2017’de fiyatların artacağı şimdiden belli. Üstelik konut alıcının karşına bir daha bu kadar cazip ödeme planı çıkmayabilir. O nedenle şimdi ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak için doğru zaman” diyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkan Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını dile getirdi. Dolardan yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini belirten Çelik, “Dolardan yüzde 20 kazanç cepte. Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı

var. 2017’de evler bugün ki fiyattan yüzde 15 fazla olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan önümüzdeki yüzde 35 kazanç sağlayacak” dedi.

REKOR GÖRÜNDÜ

Kampanyalarla konut pazarının hareketlendiğini belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri 2016’da konut satış rekoru bekliyor. Bir önceki yıl 1 milyon 40 bin seviyesinde olan 10 aylık satış, bu yıl 1 milyon 66 bine yükseldi. Yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen konut alıcının frene basmadığını belirten sektör temsilcileri, “Geçen yıl 1 milyon 289 bin 320 ev satıldı. 2 ayda 223 bin ev satılırsa geçen yıl yakalanacak. Biz 2015’i aşacağımızı öngörüyoruz” diyor.


Hürriyet