Sektörel

Konutta fiyat yükselişi doğalgaz fiyatındaki artıştan kaynaklandı

Ekim ayından sonra Kasım'da da enflasyon yüksek çıktı

Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 1.27, üretici fiyatları yüzde 1.29'a yükseldi. Yıllık enflasyon 0.45 puan artarak yüzde 5.53'e çıktı.

Kırmızı  et ve kışlık giyecekteki yüksek fiyat artışları devam edince enflasyon, kasımda da beklentilerin üzerine çıktı. Enflasyon iki ay üst üste yüksek artış göstermesine karşın, fiyat artışları, belirli alanlarla sınırlı kaldı ve yaygınlaşma işaretleri vermedi. Kasımdaki artışta kırmızı et, kışlık elbise ve ayakkabı ile enerji fiyatlarına bağlı alanlardaki fiyat artışları etkili oldu. Kasımda tüketici fiyatları yüzde 1.27 ile yüzde 0.97 olan beklentilerin oldukça üzerine çıktı. Yıllık enflasyon da 0.45 puanlık bir artışla yüzde 5.53'e çıktı. Üretici fiyatları da yüzde 1.29 ile son 18 ayın en yüksek artışını kaydetti. Yıllık ÜFE, 1.32 puanlık bir sıçrama ile yüzde 1.51'e çıktı. Enflasyonu etkileyen başlıca gelişmeler şöyle oldu:

GİYİM: Yüzde 4.55 ile fiyat artışında başı çekti. Kışlık giyecek ve ayakkabıda yüksek fiyat artışı yer yer yüzde 10'u da aşarak sürdü. Bunda bayramın kısmi etkisi olabilir.

GIDA: Yüzde 2.21 ile ikinci en yüksek artış gıdada gerçekleşti. Kırmızı et, süt ürünleri ile bazı sonbahar meyvelerinde fiyat artışı var. Etteki artış hâlâ yüksek.

ULAŞTIRMA: Ulaştırmadaki yüzde 1.25'lik artış, esas olarak belediye otobüsü ile benzin zamlarından kaynaklandı.

KONUT: Konuttaki artış tüpgaz ve doğalgazdaki göreli yüksek artış ile odun ve kömürdeki sınırlı artıştan kaynaklandı.

EV EŞYASI: Vergi indirimi sona ermesine rağmen beyaz eşya fiyatlarında kayda değer düşüş var.
HaberTürk