Sektörel

Konutta işler iyi gitmiyor! Satışlar 2022'nin Şubat ayına göre yüzde 18 azaldı!

Ekonomimcom köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut sektörünü kaleme aldı. Konutta işler iyi gitmiyor! Satışlar 2022'nin Şubat ayına göre yüzde 18 azaldı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışları Şubat ayında, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 18 düştü

Konut sektöründeki son durum merak ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışları Şubat ayında, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 18 düştü. 

Ekonomimcom köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut sektörünü kaleme aldı. Alaattin Aktaş, "Konut satmak isteyenler azaldığı için değil, almak isteyenler azaldığı için el değiştiren konut sayısı geriliyor" ifadelerine yer verdi. Aktaş, çünkü konut piyasasında işlem sayısını satıcıların değil, ağırlıkla alıcıların belirlediğini dile getirdi. 

TÜİK verilerine göre şubat ayındaki konut alışı 80 bin adet oldu ve ilk iki aydaki alımın geçtiğimiz senenin yüzde 4.4 altında kaldığı belirlendi. 

Konutta işler iyi gitmiyor! Satışlar 2022'nin Şubat ayına göre yüzde 18 azaldı!

Ekonomimcom köşe yazarı Alaattin Aktaş, konuya ilişkin açıklamasında "Konut alımlarında önemli olan ilk el konutlar. Şubatta ilk el konut alımı geçen yıla göre yüzde 18.8, ikinci el konutlardaki alım ise yüzde 17.7 geriledi" ifadelerine yer verdi. 

İkinci el konut satışındaki rakamın önemli olmadığına değinen Alaattin Aktaş, "İnşaat sektörünü sürükleyen ilk el, yani sıfır konutlarda kaç adet satış ya da alış olduğu. İlk el konut için satış kavramını kullanmak pek yanlış olmaz" şeklinde konuştu. 

İpotek tesisi yoluyla gerçekleşen alımlara da değinen Aktaş, Şubat 2023'te yüzde 12.7, ilk iki ayda yüzde 11.8 düşüş kaydedildiğini, Şubat ayındaki 80 binlik alımın yaklaşık 17 bininin ipotekli, 63 bininin diğer alımlardan oluştuğunu aktardı. 

Diğer yandan da Şubat 2023'teki 17 bin ipotekli alımın 5 bin civarı ilk el konutlardan oluştu. 

"Özellikle depremin yabancıların gözünü korkuttuğu ve Türkiye'den konut alımlarını azalttığı zaten biliniyordu, buna dönük gözlemler vardı. TÜİK'in verileriyle bu durum daha somut şekilde görüldü" açıklamasında bulunan Alaattin Aktaş, yabancıların Şubat'ta geçtiğimiz seneye göre yüzde 27 daha az konut aldığını, sayının 3 bin 350 olduğunu dile getirdi. Bu rakam, yaklaşık iki senelik dönemin en düşük alımı şeklinde belirlendi. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelini kapsayan konut alımı verilerini 2013 yılından beri derlediğinin altını çizen Alaattin Aktaş, "Dolayısıyla elimizde on yıl artı iki aylık veriler var. Bir başka ifadeyle 122 ayın verilerine sahibiz" ifadelerini kullandı. 

Şubat ayında 80 binde kalan alımın, bu 122 ayın en düşük işlem yapılan dokuzuncu ayı olduğunun altını çizen Aktaş, daha önceki sekiz ayın birinin 2013, diğerlerinin ise pandemi ve ekonomik krizin etkisinin yaşandığı 2019, 2020 ve 2021 yıllarında olduğunu aktardı. 

Alaattin Aktaş, yazısında "Biz hemen her konuda "satışlar arttı ya da azaldı" diyoruz. Ama yapılan işlemi, alışverişi her zaman satış cephesinden görmek doğru olmuyor. Çünkü çoğu kez aslında alışverişin sayısını ve eğilimini satıcılar değil, alıcılar belirliyor" dedi ve "satışlar arttı ya da azaldı" yerine "alışlar arttı ya da azaldı" denmesinin daha doğru olduğuna vurgu yaptı. 

Konutta işlem hacmini belirleyenin özünde satıcı değil alıcı olduğunun altını çizen Aktaş, "Örneğin Şubat'ta konutunu satmak isteyenler mi azaldı da "Satış azaldı" diyelim. Tam tersine, almak isteyenler azaldığı için bir gerileme oldu" şeklinde konuştu ve konut talebinin azalmasının sebeplerini sıraladı. 

KONUT TALEBİ NEDEN AZALDI? 

Konut talebinin niye azaldığının bir dizi nedeni var...

Şubat ayı için deprem kesin etkili oldu. Bir kere deprem yüzünden fırlayıp giden fiyatlar alıcının gücünü aştı, bunun örneklerini çok gördük.

Talebin düşmesinde ve bağlı olarak alımın azalmasında seçim belirsizliği etkili olmuş olabilir.

Fiyatların çok şiştiği ve seçimden sonra gerileyeceği beklentisi etkili olmuş olabilir. 

Yani sonuçta asıl olarak talep düştüğü için bu durum yaşandı. 

Dolayısıyla şubatta konut satışı azalmadı, alışı azaldı.

Fahiş konut kiralarına tepki: Yüzlerce kiracı durumdan şikayetçi! 

Deprem sonrası İstanbul'dan göç başladı! O illerde arsa ve konut satışları arttı!

Türkiye konut fiyat artışında dünya lideri oldu!