Sektörel

Konutta kademeli KDV oranı hangi evler için uygulanıyor? 150 metrekare ve daha büyük ev alacaklar dikkat!

Konutta kademeli KDV uygulamasının şartları merak ediliyor. Kademeli KDV oranı uygulamasından yararlanamayan bir kişi dava açtı. Peki karar ne oldu? Konutta kademeli KDV oranı hangi evler için uygulanıyor?

1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe alınan 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile,konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarında önemli ve köklü değişikliklere gidildi. 

Ekonomim köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde konutta kademeli KDV oranı uygulamasını kaleme aldı. Tolu, Maliye'nin sektör STK’ları ve doğrudan sahadaki inşaat şirketleri ile görüş alışverişinde bulunarak, konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarında değişikliğe gittiğini belirtti. 

Tolu, bu değişikliklerden birinin net alanı 150 metrekareden büyük olan konutlar için getirilen “Kademeli KDV Oranı Uygulaması” olduğunu söyledi. 

DANIŞTAY DÜZENLEMENİN İPTALİNİ REDDETTİ 

Abdullah Tolu, "Maliye yayınladığı Genel Tebliğde, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde kademeli KDV oran uygulamasının 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alınmış konutlar için geçerli olacağını duyurdu" ifadelerine yer verdi. 

Yapılan bu düzenlemeden olumsuz etkilenen bir mükellefin söz konusu düzenlemenin olduğu 41 Seri No.lu KDV Tebliği’nin 12. Maddesinin iptali amacıyla açtığı dava Maliye’de ciddi rahatsızlığa neden olduğunu söyleyen Tolu, dava sonucunda Danıştay’ın verdiği red kararının da Maliye'yi rahatlattığına dikkat çekti. 

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE HANGİ DÜZENLEME YAPILDI?

5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan bölümünün KDV oranı yüzde 8 (şu an yüzde 10) şeklinde belirlenmiş, bu düzenlemenin 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe alınacağı, bu Kararın yürürlüğe girdiği 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış konutlar için kaldırılan ya da değiştirilen hükümlerin uygulanmasına devam edileceği belirtildi. 

MALİYE TEBLİĞ İLE NE DÜZENLEME GERÇEKLEŞTİRDİ? 

Maliye 41 Seri No.lu Tebliğde, konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranlarının, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Karar kapsamında, yapı ruhsatlarının 1 Nisan 2022 tarihinden önce veya sonra alınıp alınmadığına bakılarak belirleneceğini, 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konut teslimlerinde, konutun net alanının 150 metrekare ya da daha az olması halinde KDV oranının yüzde 8 (şimdi yüzde 10), 150 metrekareden fazla olması durumunda ise satış bedelinin 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranının yüzde 8 (şimdi yüzde 10), 150 mmetrekarenin üzerindeki kısmı için KDV oranının yüzde 18 (şimdi yüzde 20) uygulanacağını düzenlendi.

6306 sayılı Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların olduğu erlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde 1 Nisan 2022'den sonra alınan yapı ruhsatlarına göre yapılan konutların tesliminde, konutun net alanının 150 metrekare ya da daha düşük olması halinde KDV oranının yüzde 1, 150 metrekareden daha büyük olması halinde de KDV oranının satış bedelinin 150 metrekareye kadar olan kısmı için yüzde 1, 150 metrekareden büyük kısmı için yüzde 18 (şimdi yüzde 20) olarak uygulanacağı düzenlendi. 

Ayrıca, Maliye, 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler çerçevesinde hayata geçirilen konutların bu tarihten sonraki tesliminde ise önceki oranların uygulanacağını açıkladı.

KONUTTA KADEMELİ KDV ORANI NASIL HESAPLANIYOR? 

Net alanı 150 etrekare ve üzerinde olan konutlar uzun seneler genel oranda KDV’ye tabi tutuldu. Örneğin, konutun net alanı 150 metrekareyi 10 cm2 veya 50, 100 metrekarede geçse herhangi bir fark gözetilmedi, konutun satış bedeli üzerinden genel oranda KDV hesaplattırıldı. Buna karşılık, net alanı 150 metrekareden düşük kalan konutlar ise yüzde 1 KDV’ye tabi tutuldu. 

Abdullah Tolu, yüzde 1’den genel oran olan yüzde 18’e 17 puanlık sert bir geçişin uygulamada sorunlara ve eleştirilere sebep olduğuna, uygulamanın gerekçesini de kimsenin izah edemediğine dikkat çekti. 

5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, net alanı 150 metrekare ve daha büyük olan konutlarda yaşanan bu kaosa son verilerek, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren kademeli KDV oran uygulamasına geçiş yapıldı. 

Tolu, "Yeni düzenlemeye göre, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren net alanı 150 metrekare ve üzerinde olan konut teslimlerinde, bu konutların 150 metrekareye kadar olan bölümü için yüzde 8 (şimdi yüzde 10), geçen kısmı için ise yüzde 18 (şimdi yüzde 20) KDV hesaplanıyor.

Konut teslimlerinde uzun süreli standart bir uygulamadan vazgeçilerek kademeli KDV oranına geçiş yapılması hem Maliye ve inşaat sektörü hem de alıcılar açısından devrim niteliğine sahip" açıklamasında bulundu. 

KADEMELİ KDV'DEN YARARLANAMAYAN MÜKELLEFTEN DAVA 

Abdullah Tolu'nun yazısının devamı şu şekilde: 

"Kademeli KDV oranı uygulamasından yararlanamayan bir kişi, kendisine yapılan konut teslimine ilişkin olarak düzenlenen 13/06/2022 tarihli faturada, KDV oranının kademeli olarak hesap edilmesi gerektiği halde yapı ruhsatının 12/03/2021 tarihinde alındığından bahisle genel oranda KDV hesaplandığını, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 150 m2’yi aşan konut teslimleri yönünden kademeli vergilendirme öngörülerek kararın yürürlük tarihinden sonra yapı ruhsatı alınmış konutlar için geçerli olduğunun belirtildiği, yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış konutlar için ise önceki uygulamanın devam edeceğinin öngörüldüğü ancak, Cumhurbaşkanı Kararı'nda bu taşınmazlar yönünden kademeli vergilendirme yapılmayacağına ilişkin bir düzenlemenin yer almadığını, dava konusu 41 Seri No.lu Tebliğin 12. Maddesiyle mükellefler lehine getirilen uygulamanın yanlış yorumlandığı ve bu suretle mükelleflerin lehe olan düzenlemeden yararlanması engellenerek mülkiyet hakkının ihlâl edildiğini, bu nedenle sözü edilen Tebliğ hükmünün Anayasa'ya da aykırı olduğunu iddia ederek,  41 Seri No.lu Tebliğ'in 12. maddesinin iptalini ve dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Danıştay 4. Dairesi, 41 Seri No.lu KDV Tebliği'nin 12. maddesinin dava sonuçlanıncaya kadar yürütmesinin durdurulması talebini reddetti (Danıştay 4. Dairesi’nin 06.12.2022 tarihli ve E.2022/4348 sayılı Kararı).

D ret kararını veren Danıştay 4. Dairesi’nin görev alanı değiştirilerek, idari dava dairesi olarak görevlendirildi; gelir, kurumlar ve KDV’ye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları ve düzenleyici diğer işlemlere karşı açılan iptal davalarına ilk derece olarak Danıştay 3. Dairesi’nin bakmasına karar verildi (20.07.2023 tarihli ve 32254 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Danıştay Başkanlık Kurulu’nun 19.07.2023 tarihli ve 2023/32 ve 2023/33 sayılı Kararları). Bu sebeple, söz konusu dava dosyası Danıştay 3. Dairesi’ne aktarıldı!

Danıştay 3. Dairesi, aşağıdaki gerekçelerle davanın reddine karar vererek, net alanı 150 m2 ve üzeri konutlarda kademeli KDV oranı uygulamasını onadı. 

Kişisel görüşümüz ve değerlendirmemiz

5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 10. Maddesinde, 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınan konutlarda eski hükümlerin ve KDV oranlarının uygulanmasına devam olunacağı açıkça belirtilmiş bulunuyor. Burası oldukça net. Maliye ise yayınladığı 41 Seri No.lu Tebliğde, konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranlarının 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde yapı ruhsatlarının 1 Nisan 2022 tarihinden önce veya sonra alınıp alınmadığına bakılarak tespit edileceğini, net alanı 150 m2 ve üzeri konutlarda kademeli KDV oran uygulamasının 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına konu konutlar için geçerli olduğunu açıkladı. Yani, Maliye’nin 41 No.lu Tebliği ile yaptığı düzenlemeler tamamen 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na uygun. Dolayısıyla, 41 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan düzenlemede 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na aykırı bir durum söz konusu değil.

Sonuç olarak;

Net alanı 150 m2 ve üzeri konut teslimlerine getirilen kademeli KDV oran uygulaması, 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına konu konutlar için geçerli. Bu düzenlemenin 1 Nisan 2022 tarihinden önce alınan yapı ruhsatı konu net alanı 150 m2 ve üzeri konut teslimlerine uygulanması mümkün bulunmuyor. Maliye tarafından 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na uygun olarak 41 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan bu düzenleme, açılan iptal davası sonucunda Danıştay tarafından da onaylanmış bulunuyor. Bu ret kararı sonrası Maliye oldukça rahatladı!"

Yeşil GYO Innovia 4 mağdurları Bakanlıktan yardım bekliyor! 

İzmir’deki kentsel dönüşüm mağduriyetinde sular durulmuyor! Mağdurlardan CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’na açık mektup!

Konut fiyatlarında indirim rüzgarı dünya genelini sardı! O ülkede konut fiyatları iki yılda yüzde 20 düştü!