Konutta KDV indirimi sonrası Anadolu'da konut fiyatları uçacak! İşte evlerin en çok prim yapacağı iller
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile konutların net 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı 1 Nisan'dan itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek. Söz konusu düzenleme sonrası Anadolu'da konut fiyatları uçuşa geçecek.Düzenleme sonrası Anadolu'da konut fiyatları yükselişe geçecek
Konutta KDV düzenlemesi 1 Nisan'da yürürlüğe giriyor. Düzenleme sonrası Anadolu'da konut fiyatları yükselişe geçecek. Bir milyon TL’lik bir konuta eskiden Anadolu’da yüzde 1 KDV ödenecekken şu anda yüzde 8 KDV ödenecek. Bu kapsamda Muğla, Aydın, Antalya, İzmir, Manisa, Adana, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Ankara, Konya, Denizli, başta olmak üzere pekçok ilde konut fiyatlarının artacağı hesaplanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ’ın Genel Müdürü Ali Kurt, konutlardaki KDV düzenlemesini değerlendirdi. KDV düzenlemesinin dar gelirli vatandaşa bir faydası olmadığını açıkayan Ali Kurt, inşaat maliyetlerinin alt gelir grubundaki vatandaşların ev sahibi olmalarına engel teşkil ettiğini söyledi. Kurt, “Sektör temsilcileri adına konuşmak gerekirse bizim acilen inşaat girdi kalemlerinde vergi düzenlemelerine ihtiyacımız var” dedi.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konuttaki KDV düzenlemesine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu düzenlemenin sadece üst gelir grubundaki konut alıcısına yaradığını belirtti.
ANADOLU'DA EV FİYATLARI ARTACAK
Konutta KDV indirimini değerlendiren Ali Kurt söz konusu düzenlemeyle ilgili, konutlardaki KDV indiriminin daha çok lüks alıcılara avantaj sağladığını, düzenlemenin büyükşehirlerde bir avantaj oluştursa da Anadolu’da özellikle, KDV indiriminin konut fiyatlarını artıracağını söyledi.
İNŞAAT MALİYETİ METREKAREDE 7 BİN 500 LİRAYI BULDU
Bugün metrekarede bir inşaatın yapım maliyeti 6 bin 500 lirayla 7 bin 500 liraya yaklaştı . Bu da yüz metrekare dairenin yapım maliyetini 750 bin lira yapıyor. Buna finans maliyeti de koyduğumuzda 1,5, 2 milyon lira geliyor. İnşaat sektörü maliyetleri düşürecek adımların hükümet tarafınfan acilen atılmasını bekliyor. Bunun için de demir, çimento gibi esas yekünü tutan ürünlerden alına KDV oranlarının düşürülmesi bekleniyor.
ALT GELİR GRUBU İNSANLARIN EV ALMASI HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR
Eskiden arsa metrekare fiyatları üzerinden KDV düzenlemesi varken bir milyonluk konut için yüzde 1 alınıyordu. Anadolu’daki arsa metrekare değerleri düşük olduğu için yüzde 1’den çoğunluğu değerlendiriliyordu. Orada ödenen KDV oranı 10 binken şu anda 80 bine çıktı. Çünkü yeni düzenlemeyle artık arsa rayiçleri üzerinden değil, konut metrekare fiyatları üzerinden 150 metrekare ve alt konutlarda KDV oranı yüzde 8 olarak sabitlendirildi. Hesaplama yöntemi olarak kolay, sadeleştirme anlamında güzel bir hareket oldu ama Anadolu’da bu, konutların fiyatlarının artacağını gösteriyor. Alt gelir grubu insanların ev alması zaten her geçen gün zorlaşıyor. Bunun ama en büyük sebebi hem alım gücünün düşmesi hem de inşaat maliyetlerindeki aşırı artışlar.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt’un konutta KDV indirimi ve sektör beklentileriyle ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımı da şöyle:
"KDV İNDİRİMİNİN SEKTÖRE SİHİRLİ DEĞNEK ETKİSİ YAPMAYACAĞI AÇIK"
“Konutta KDV indirimi kime avantaj sağlayacak? En baştan söyleyelim: KDV düzenlemesi üst gelir grubu konut alıcısına yaradı! 150 metrekareden büyük konutlarda kademeli vergilendirmeye geçildi. Lüks konutlarda net bir şekilde KDV indirilmiş oldu!
Fiyatlar düşer mi? Net alanı 150 metrekarenin altındaki konutun KDV oranı her yerde yüzde 1’den, 8’e çıktı. Anadolu’da konut fiyatları artacak. Büyükşehirlerdeki emlak rayiçli KDV uygulaması kalkmış oldu. Yüzde 1 KDV oranına tabi konut yapılacak arsa kalmayan İstanbul’a iyi haber yok.
Sektör canlanır mı? KDV indiriminin sektöre sihirli değnek etkisi yapmayacağı açık. Eğer sektör hareketlensin, konut fiyatları düşsün isteniyorsa, inşaat maliyetlerindeki girdilere ait yüzde 18’lik KDV oranı düşürülmeli.
Dar ve orta gelirliye müjde var mı? Maalesef yok. Dar ve orta gelir grubunun ev sahibi olması için sosyal konut yapımı finansal ve vergisel olarak desteklenmeli.”