Sektörel

Konutta KDV ve tapu istisnası bitti!

Gayrimenkul sektöründe yapılan KDV ve tapu istisnası dün itibarıyla sona erdi. KDV ve tapu harcı oranları Ekim ayından itibaren eski haline dönecek..

Gayrimenkul sektöründe 8 Eylül 2016'da başlayan ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi uygulaması dün itibarıyla sona erdi.


Ayrıca, tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak belirlenen oran da Ekim ayından itibaren eski haline dönecek.


Örneğin indirim süresi boyunca 200 bin TL değerindeki bir daire için ödenen tapu harcı 3 bin TL iken, artık eski oranlar geçerli olup bu daire için alıcı ve satıcı ayrı ayrı olmak üzere 4 bin TL tapu harcı ödeyecek.



Makro İnşaat Başkanı Ercan Uyan "30 Eylül sonrası 150 metrekare üzeri konutlarda fiyatlarda vergi dolayısıyla bir artış gerçekleşecektir. Konut üreticileri vergilerden ve inşaat maliyetlerinden kaynaklanan artışı fiyatlara yansıtmadan uzun süre dayanamaz. Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalu. Yüzde 15 artış mümkün." dedi.



Karar