Sektörel

Konutta korkutan rakamlar: 2025'te kiralar 150 bin TL'yi görebilir, konut fiyatları yüzde 100 artabilir! 

Büyükşehirlerin merkezi bölgelerinde kira fiyatlarındaki artışın önüne geçilemiyorken, gayrimenkul uzmanlarının 2025 tahminleri korkuttu. İşte konut piyasasındaki yeni beklentiler...

Son zamanlarda büyükşehirlerde hem konut fiyatlarının hem de kira bedellerinin önüne geçilemiyor. Barınma krizinin gün geçtikçe derinleştiği ifade ediliyor. 

Gayrimenkul uzmanları konut arzının artırılması gerektiğini belirtirken, yükselen inşaat maliyetleri yeni konut üretiminin zorlaşmasına neden oluyor. Yüksek faizler de krediyle konut sahibi olmayı engelliyor. 

Haber Global'den Ertan Altan'ın haberine göre; vatandşalar barınma krizi sebebiyle hem yüksek kiralar hem de yüksek banka faizleri ile karşı karşıya kaldı. 

KİRALAR YÜZDE 150 BİN TL BİLE OLABİLİR 

Son dönemde konut kredisinde faizlerin düşebileceği yönünde haberler artarken, gayrimenkul uzmanları hem kiralarda 2025 tahminlerini hem de kredili konut kampanyalarına ilişkin gelişmeleri açıkladı. 

Gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, Türkiye'nin son enflasyon verilerine göre yeni kira yükselişlerinin kapıda olduğunun altını çizdi. Akgün, "Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin merkezi semtlerinde yükseliş tüm hızıyla sürüyor. Fiyatlarda şimdiden 100 bin TL'ye kadar yükselişleri görüyoruz" dedi. 

Rıdvan Akgün, 2025 yılında enflasyonda artış hız kesmezse bu rakamların çok daha yukarılara ulaşacağını dile getirdi ve "Enflasyon yüzde 50 artarsa 100 bin olan dairelerin fiyatlarının 150 bin TL'ye çıktığını göreceğiz" diye konuştu. 

KONUT FİYATLARI DA YÜZDE 200 ARTACAK

Konut konusunda önümüzde kara bir tablo olduğun vurgu yapan gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, nşaat maliyetlerinin yüksekliğinin ev sahibi olmanın önünde bir engel olarak durduğunun, şu an bu tabvloda konut kredilerinde faizlerin düşmesinin gündede olduğunun, bu düşüş olursa konuta hücum başlayacağının altını çizdi. 

Akgün, "Konut fiyatlarının yüzde 100 yükseleceğini söyleyebilirim. Bugün 3-4 milyon liraya ev bulunabilirken, faizleri bekleyen mülk sahipleri ya da konut ticareti yapanlar fiyatlarını tırmandıracaklar. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi fahiş fiyatlara karşı 100 bin liraya ulaşan cezalar verilebileceğini açıkladı. Şimdiden tedbir almaya çalışıyorlar" açıklamasında bulundu. 

Akgün düşük kredi kampanyalarına ilişkin de konuştu ve "Kredi faizleri çok yüksek ancak elverişli şartlar oluştuğunda paralarını hemen konuta yatırsınlar. Çünkü konut önümüzdeki 9 aylık dönemde çok daha fazla kazandıracak gibi görünüyor" dedi. 

1+1, 2+1 DAİRELER ŞU AN 50-70 BİN TL ARASINDA KİRALANIYOR 

Mevcut kiralar ve 2025 tahminleri konusunda Haber Global Web Özel'e açıklamalarda bulunan Beşiktaş Emlak, şu anda Beşiktaş bölgesinde yeni yapılmış ya da yeni sayılabilecek apartmanlarda 2+1 konutların 65-70 bin TL seviyelerinde kiraya verildiğine dikkat çekti. 

Beşiktaş ilçesinde 3+1 daire sayısının az olduğu, var olanların da 70-80 bin aralığında kiralandığı belirtilirken 2025 yılında ise yeni konut fiyatlarının 90-100 bin civarına yükseleceği belirtildi. 

Şişli ilçesinde faaliyet gösteren ABN Emlak yetkilisi Bülent Altıparmak ise şu anda semtin merkezi bölgelerinde yeni yapılmış depreme dayanıklı 1+1, 2-1 konutların 50-70 bin TL aralığında kiraya verildiğini aktardı. 

2025'e ilişkin piyasa öngörülerini paylaşan Bülent Altıparmak "Kira fiyatlarında artış hızının düşeceğini düşünüyorum. Bu sene kirada enflasyon yüzde 63 şeklinde hesaplandı. Önümüzdeki sene bu oranın yüzde 35 olması öngörülüyor. Şimdiki fiyatların üzerine bu rakam ilave edilebilir. Fakat yeni kiralamalarda önden yükleme yapılacağı için fiyatlar daha yüksek olacaktır" açıklamasında bulundu. 

İzmir'de kiralar yüzde 58 arttı! Ortalama konut kirası 21 bin 600 TL oldu!

Tahliye taahhüdü meselesinde kritik ayrıntı! Mutlaka kiraya veren tarafından açılmalı!

Konutta fiyat artış hızı enflasyonun yüzde 8 altında: Neden ilk el konut satışları yüzde 30'lara geriledi?