27 / 04 / 2024

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, Temmuz ayı konut satış verileri ile beraber, ilk kez konut alacaklara verilecek kredi desteğini değerlendirdi. Koçak, ilk defa konut alacaklara verilecek kredi desteğinin kira sorununu da çözeceğini söyledi. İşte ayrıntılar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz ayı konut satış istatistiklerine göre, konut satışları Temmuz'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 arttı ve 109 bin 548 olarak gerçekleşti. 

Konut satış rakamlarına bakıldığında; İstanbul 15 bin 724 konut satışı ve yüzde 14,4 ile en yüksek payın sahibi olurken, megakent İstanbul'u 9 bin 688 adet konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 203 adet konut satışı ve yüzde 4,7 pay ile  İzmir  takip etti. 

En az konut satışı yapılanşehirler ise sırasıyla 27 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari, 91 konut ile Tunceli şeklinde belirlendi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, Temmuz ayı konut satış rakamları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, konut satışlarında yaşanan yükselişte Kurban Bayramı'nın etkili olduğunun altını çizdi. 
Açıklamasında "Kurban Bayramının etkisiyle, bu sene haziranda konut satışlarında çok düşüş yaşanmıştı. Temmuz ayında da geçen seneye göre konut satışları arttı" ifadelerine yer veren Dr. Mustafa Koçak, geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı tatilinin Temmuz ayına denk geldiğini söyledi. 

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

İPTEKLİ SATIŞLAR DÜŞTÜ 

Temmuz 2023'te ipotekli konut satışları, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 24,1 oranında azalış göstererek 14 bin 533 olarak gerçekleşti. Haziran'da ipotekli satışların toplam satışlara oranı yüzde 16,1 olurken, Temmuz'da bu rakam yüzde 13,3 oldu. 

Kredi oranlarının yüksek olması ve krediye erişmedeki güçlüğün ipotekli satışlardaki düşüşün sürmesine neden olduğuna dikkat çeken Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak,  "Eylül ayında açıklanacak ilk kez konut alanlara yönelik kredi teşviki ile birlikte bu düşüşün durmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Temmuz'da  bir önceki yılın aynı ayına göre sıfır konutlarda yüzde 10,3, ikinci ellerde ise yüzde 19,5 oranında yükseliş yaşandı. Haziran'da sıfır konutların toplam satışlara oranı yüzde 31 olurken, Temmuz'da bu oran yüzde 28,9 olarak gerçekleşti. 

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

YABANCIYA SATIŞ DÜŞÜYOR 

Temmuz'da yabancılara 2 bin 801 adet konut satışı yapıldı. Bu rakama göre, 2022'nin aynı ayına göre yüzde 28,9 daha az satış gerçekleşti. Yabancıya satışın en çok olduğu şehir ise 996 konut satışı ile Antalya oldu. Antalya’yı 832 satış ile İstanbul izledi. 

Ülke uyruklarına göre ise en çok satış 772 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşlarına gerçekleştirilirken, Rusya’yı, 272 konut ile İran izledi. 

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

İLK DEFA EV ALACAKLARA KREDİ DESTEĞİ 

İlk defa konut sahibi olacaklar için yeni konut kredisi düzenlemesi yolda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın gündeme getirdiği düzenlemeyle ilgili detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Merkez Bankası ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) düzenleme için çalışmaları başlattı. İlk defa ev alacaklara 180 ay vade ve yüzde 1,20 seviyelerinde faiz ile çeşitli kampanyaların hayata geçirilmesi gündemde. 

İlk defa ev alacaklara kredi desteği Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program çerçevesinde değerlendirilecek. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı ve Emlak Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, kredi desteği ile ilgili ayrıntının çok olmadığını ifade etti ve daha önceden uygulanmış desteklere bakıldığında, faiz indirimi ve vade desteği sağlanacağının beklendiğine vurgu yaptı. 

"Önceki teşviklerde 0,69 ve 0,79 gibi avantajlı oranların şu piyasada gerçekleşmesi zor görünüyor. Bu yüzden faiz oranı ile ilgili beklentiler 1,20 seviyelerinde" diye konşan Mustafa Koçak, bununla beraber ilk defa ev alacakların ödeyebilmeleri için vadenin 120 aydan 180 aya çıkartılması gerektiğinin altını çizdi. 

Konutta kredi desteği kira sorununu çözer! Ev alacaklar bu detaylara hemen bakın! 

KONUT KAMPANYASI KİRA SORUNUNA DA ÇÖZÜM OLUR 

İlk defa ev alacaklara yönelik uygulanacak kredi teşvikinin, kira piyasasında da olumlu bir sonuç yaratmasını beklediğine vurgu yapan Mustafa Koçak, "Konut satın alamayanların kiraya yönelmesi de kira talebini artırmaktadır. Bu teşvikten yararlanacaklar konut satın alarak kirada oturdukları daireleri boşaltacaklar. Böylelikle hem kiralık konut talebinde bir düşüş, hem de arzda bir artış söz konusu olacak" dedi ve bunun da kiralık ev fiyatlarının daha makul seviyelerde kalmasını sağlayabileceğini aktardı. 

Sıfır konutların yanı sıra ikinci el konutların da bu teşvik kapsamında olması gerektiğine dikkat çeken Koçak, "Özellikle bu tür satışlarda inşaatı devam eden konutlardan ziyade bitmiş konutlara talep daha fazla olacaktır. Çünkü hem kira ödeyip hem de kredi ödemek bütçeleri zorlayacağından, ilk kez konut almak isteyenler hemen taşınabilecekleri evi satın almak isteyeceklerdir" açıklamasında bulundu. Koçak, söz konusu açıklamasını, "Bu yüzden inşaatı devam eden veya kiracılımülklere talep daha az olacaktır" diyerek tamamladı.  

Altın fiyatları yerle bir oldu! Altın yatırımcıları hemen baksın! 17 Ağustos Perşembe Canlı altın fiyatları 

65 yaş aylığı, evde bakım maaşı, engelli aylığı alanlar buz kesti! Yeni zamlı maaşlar tam bu kadar oldu! 

Benzin, motorin, LPG fiyatları kaç TL 17 Ağustos 2023? Sürücüler şimdi yeni rakamlara göz atın! 


Geri Dön