03 / 05 / 2024

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul'da 5 milyon TL'ye kadar kredi imkanı!

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul'da 5 milyon TL'ye kadar kredi imkanı!

Ekim'de yürürlüğe alınması öngörülen ve ilk etapta 100 bini aşkın kişinin ev sahibi olmasına imkan verecek olan 'İlk Evim Kampanyası'nda, 1.20 faiz, 180 ay vade ile kredi alınabilecek. İşte ayrıntılar...



İstanbul başta olacak şekilde pek çok büyük şehirde yükselen satılık ve kiralık ev fiyatları vatandaşları zor duruma düşürürken, gözler 'İlk Evim Kampanyası'na odaklanmış durumda. 

Konut kredilerinin yüzde 3.23 oranlarını görmesinin ardından, ar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olmalarına imkan sunacak olan kampanya ile ilgili detaylar da yavaş yavaş netleşiyor. 

Ekim'de yürürlüğe alınması öngörülen ve ilk etapta 100 bini aşkın kişinin ev sahibi olmasına imkan verecek olan kampanya ile kamu bankalarından 1.20 faiz, 180 ay vade, vergi ve kredi desteği imkanlarının önü açılacak.

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul da 5 milyon TL ye kadar kredi imkanı!

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre; İstanbul başta olacak şekilde konut fiyatlarını yüksek olduğu illerde vatandaşların ilk konuta erişim imkanını yükseltecek olan kampanyada özellikle rezerv alanlar, konut projeleri açısından oldukça önemli. 

Yeni konut finansman modeliyle ilk konutunu alacak kişiler için birinci bölge olan İstanbul’da 5 milyon TL'ye kadara kredi seçeneği sunulması planlanırken, ikinci bölgede yer alan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da ise azami 3 milyon TL'ye kadar kredi kullanma imkanı sunulacak. 

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul da 5 milyon TL ye kadar kredi imkanı!

180 AY VADE, YÜZDE 1.20 FAİZ İMKANI

Uzmanlar ise projenin hayata geçirilmesi halinde satılık konut ilanlarında olası manipülasyonlara karşı denetimlerin arttırılması uyarısını yaparken,  Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Hakan Akdoğan da son zamanlarda konut sahipliği oranındaki düşüşün tersine döneceğine dikkat çekti. 

Son birkaç senedir konut sahipliği oranının yüzde 63 seviyesinden yüzde 57'ye düştüğünün altını çizen Hakan Akdoğan, konuya ilişkin açıklamasında "Satış rekorları kırılırken ev sahipliğinin düşmesi, bir veya birden çok konutu olanların ev aldıklarını gösteriyor. Bu durumu piyasayı olumsuz etkiledi. Yüzde 20'ler seviyesindeki kiracı oranı, son yıllarda yüzde 30'ların üzerine yükseldi" ifadelerine yer verdi. 

Benzer durumun ipotekli konut satışında da görüldüğünü belirten Akdoğan, ipotekli konutların alış ve satışlarının yüzde 14'e kadar gerilediğini işaret ederek, "Önümüzdeki dönemin pozitif olacağını düşünüyoruz. 180 ay vade ve 1.20'lik kredi oranı imkanı, evi olmayan vatandaşlar için dar ve orta gelirler için olanak sunacak" şeklinde konuştu. 

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul da 5 milyon TL ye kadar kredi imkanı!

KREDİDE MUSLUKLAR AÇILIYOR 

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da kampanyanın vatandaşların konut sahibi olmasına imkan sunacağına vurgu yaptı. 

Konu ile ilgili açıklamasında "Haziran ayında mevcutta evi olup ikinci  veya üçüncü evini alacaklar için kredi sınırlaması getirilmiş, konut kredilerinde de yüzde 75'lik daralma söz konusu olmuştu" diyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni kampanya ile yüzde 90'a varan düşük faizli kredi musluklarının açılmış olacağını söyledi. 

Özelmacıklı, yeni konut alanları ile ilgili de bilgi verdi ve "İstanbul'da Arnavutköy, Esenler'in kuzeyi, Başakşehir, nispeten Silivri ve Çatalca gibi alanlar ile Anadolu Yakasında Çekmeköy, Sancaktepe, Sarıgazi öne çıkıyor" şeklinde konuştu. 

Konutta kredi muslukları açılıyor! İlk evini alacaklara müjde: İstanbul da 5 milyon TL ye kadar kredi imkanı!

VADE SÜRESİ 15 YILA YAYILMALI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kampanyanın hem sektör, hem vatandaşlar açısından faydalı olacağını aktardı. 

"Kredi faizlerinin inmesi, vade süresinin 15 yıla yayılması çok önemli. Önümüzdeki yıllarda süresinin 20 yıla çıkması gündeme gelmeli" açıklamasında bulunan Nizamettin Aşa, dikkat edilmesi gerekenin eni yerleşim yerlerinin Beylikdüzü örneği gibi betona gömülmüş merkezler şekline dönmemesi olduğunu belirtti. 

Ev kiralamak isteyen öğrenciler bakın böyle tuzağa düşürülüyor! Görüşmeden önce kapora soranlardan uzak durun!

1+1, 2+1, 3+1 ucuz fiyata konut sahibi olmak için fırsat! Ekonomik prefabrik ev fiyatları ayyuka çıktı! 241 bin TL'den..

Gaziantep Şehitkamil'de 8 taksitle KDV'den muaf arsa satılacak!

 


 


Geri Dön