Sektörel

Konutta maliyet ve personel krizi! Ev fiyatları daha da artacak! 

Konut sektöründeki Çimento, demir, enerji fiyatlarında yaşanan artış ve arsa yetersizliği gibi sorunlara şimdi personel krizi de eklendi. Peki konut fiyatları artacak mı? İşte ayrıntılar... Sektör temsilcileri, yeni bir konuyu gündeme taşıdı

Çimento, demir, enerji fiyatlarında yaşanan artış ve arsa yetersizliği gibi sorunlar konut sektörünün gündeminde yer alıyor. Sektör temsilcileri, yeni bir konuyu gündeme taşıdı. 

Konut sektöründe şimdi de personel kıtlığı gündemde. Sektör yetkilileri, nitelikli personelin çoğunun Türk müteahhitlerin yurtdışındaki işlerinde çalışmaya gittiğine dikkat çekti. 

 

Posta Gazetesi köşe yazarı Bilal Emin Turan, bugünkü köşesinde konut sektöründeki eleman krizini kaleme aldı. 

Bilal Emin Turan, sektör temsilcilerinin konu ile ilgili açıklamalarına değinerek, "ektör yetkilileri, eleman kıtlığının personel maliyetini artırdığını bunun da konut fiyatlarına yansıdığını söylüyor" açıklamasında bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Posta Gazetesi köşe yazarı Bilal Emin Turan, sektör temsilcilerinin Türkiye'de her sene 900 bin- 1 milyona yakın yeni konut yapılması gerektiğini belirttiğine dikkat çekerek, yapılan açıklamaları şu şekilde aktardı: 

"2018’den beri her yıl 400 bin civarı konut açığı oluşuyor. Talep devam ediyor. Nüfus genç. Türkiye deprem bölgesi. İnsanlar ekonomik olarak iyi olunca evlerini değiştirmek, site içerisinde sosyal imkanları olan yerlere geçmek istiyor. Fiyatlar yükselmesine rağmen yeni projelere talep artarak devam ediyor. Bu talep içinde yabancının payı yüzde 4-5’lerde."

YENİ PROJE İŞTAHI GERİLEDİ 

Konut sektöründe yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, bir taraftan arz açığı devam ederken bir yandan da maliyetlerin fiyatları hızla yukarı çektiğini belirtti. 

"Çimento, demir gibi hammadde fiyatları hız kesse de yükselmeye devam ediyor. Maliyet artışı nedeniyle sektöre yeni müteahhit giremiyor" açıklamasında bulunan Hüseyin Dinçel, faaliyette olanların da yeni proje yapma isteği olmadığına, dolayısıyla emtia fiyatlarının yanında arz-talep dengesizliğinin de fiyatların artmasında etkili olduğunu aktardı.

 

Sektörü maliyet artışı dışında sıkıntıya sokan bir diğer konunun da personel olduğunun altını çizen Dinçel, konuyla ilgili olarak "Şu anda müteahhitler ekip kurmakta zorlanıyor. Çünkü kalifiye elemanların çoğu Türk müteahhitlerin yurtdışındaki işlerinde çalışmaya gidiyor" ifadelerini kullandı. 

Döviz kazancı sebebiyle yurt dışının cazip olduğunu vurgulayan Dinçel, burada 200 bin TL alan bir mühendisin yurt dışında 5 bin dolar (yaklaşık 90 bin lira) kazandığını dile getirdi. Betoncu, kalıpçı, demirci ve boyacı da bulmakta zorluk çektiklerine vurgu yapan Dinçel, "Şu anda müteahhitlik sektöründe elaman krizi yaşanıyor. Alttan yeni ekip de gelmiyor" dedi. 

YEVMİYELER MESAİ İLE 800 LİRA

Eleman kıtlığı sebebiyle yevmiyelerin de yükseldiğinin altını çizen Dinçel, inşaat sektöründe asgari ücretli çalışan olmadığını dile getirdi. 

"Ortalama ücret 12-13 bin lira. Demirci, betoncu, kalıpçının yevmiyesi 450-500 liraya çıktı" ifadelerini kullanan Hüseyin Dinçel, personelin 1-2 saat mesai yapıp 1.5 yevmiye (750-800 lira) istediğini de söyledi. Geçtiğimiz sene yevmiyenin 200-250 lira olduğunu aktaran Dinçel, "Personel ödemeleri artınca bu da konut maliyetine yansıyor. İşgücü maliyeti, konut maliyetinin yüzde 25-30’unu oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Konut arzının kısıtlı kalmasında arsa yetersizliğinin de etkili olduğuna dikkat çeken Hüseyin Dinçel, merkezi konumlarda arsa kalmadığını belirtti ve arsa maliyetinin konut maliyetinin yüzde 50’sini oluşturduğunu dile getirdi. 

"Bu yüzde 30’u geçmemeli. Site tarzı projelerde arsa hariç metrekare maliyeti 16 bin liralara geldi. Arsa bedeliyle birlikte 30-35 bin lira bandına çıkıyor" açıklamasında bulunan Dinçel, mahalle aralarında ise artı inşaat maliyetinin metrekare başına 20 bin lira seviyelerinde olduğunu açıkladı. 

100 metrekarelik evin yapılma maliyetinin 2 milyonu bulduğunu dile getiren Dinçel, "stanbul’da ortalama metrekare fiyatları 25 bin lira civarında" şeklinde konuştu. 

KONUT FİYATLARI DAHA DA ARTACAK

Hüseyin Dinçel, gayrimenkulün her daim kazandırdığını ve risksiz bir yatırım olduğuna vurgu yaptı ve "Bana sürekli ‘Ne zaman almak avantajlı?’ diye soruyorlar. Ben de ‘Sizin ekonomik olarak imkanınız ne zaman olursa o zaman alın’ diyorum" diyerek; konut fiyatlarının daha da artacağını söyledi. Dinçel, artışın son 1 senedeki ivmede olmayacağının da altını çizdi. 

Kredili satışların Ekim ayında, 2021'in aynı dönemine göre yüzde 52 düştüğünü aktaran Dinçel, "Burada faizler etkili. Ayrıca konut almak isteyen istediği limitte kredi alamıyor. Faizde psikolojik sınır yüzde 1’in altı. Yükselen fiyatlar sebebiyle taksit ödemelerinin düşmesi için kredi vadesi de 240 aya çıkarılabilir" açıklamasını yaptı. 

Konut metrekare fiyatının dolar bazında 2012 senesindeki seviyelerde olduğunun altını çizen Dinçel, "O zaman metrekare fiyatı 800 dolardı. Şimdi de bu seviyelerde. Fakat maliyetler dolar bazında çok daha fazla arttı" diye konuştu. 

Ümraniye’de yaptıkları Limonlu Bahçe Konakları projesi ile ilgili de konuşan Dinçel, "İstanbul’un en güzel yerinde proje geliştirdik. Son 1 yılda sattığımız ortalama fiyatlarla şu anda maliyeti karşılayamıyoruz. 15 bin liradan satışa başladık, şimdi 50 bin lira" diyerek; kar ediyor gibi göründüklerini ancak maliyetle başabaş nokta olduklarını belirtti. 

TOKİ 'İlk Evim, İlk İş Yerim' projesinde 30 ilin kura çekilişleri tamamlandı!

Konut krizi nasıl çözülür?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Fazla ödenen kiralar geri alınabilir mi? Şimdi bakın!