25 / 07 / 2024

Konutta muayene dönemi başlıyor! Sektörde neler değişecek? 

Konutta muayene dönemi başlıyor! Sektörde neler değişecek? 

Avrupa’daki konut muayene sisteminin ülkemizde de hayata geçirilmesi gerektiği şeklinde açıklamalarda bulunan TÜKONFED Emlak Komisyonu Üyesi Halil Güven söz konusu düzenlemenin tüketicileri koruma amacı taşımakla birlikte, vergi gelirlerini artırma hedefini güttüğünü söyledi.


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


TÜKONFED Emlak Komisyonu Üyesi Halil Güven yaptığı açıklamada Avrupa’daki konut muayene sisteminin ülkemizde de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Avrupa'da yaygın şekilde kullanılan söz konusu bu sistemin konutların alım-satımı öncesinde araç muayenesi benzeri bir değerlendirme sürecini içerdiğin kaydeden Güven, bu düzenlemenin ülkemizde de hayata geçirilmesi halinde, konut alıcılarının ve satıcılarının daha güvenli ve şeffaf bir piyasada işlem yapabileceğini belirtti. 

Konuşmasında söz konusu sistemin avantajları ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Güven, "Bu düzenleme, tüketicileri koruma amacı taşımakla beraber, vergi gelirlerini artırma hedefini güdüyor" diye konuştu. Merak edilen ve araştırılan bu düzenlemenin detayları hâlâ netleşmemiş olsa da, doğru bir şekilde uygulandığında sektördeki hatalı ilanlar ve bilgi eksikliklerinin önüne geçilmesine yardımcı olabileceğini dile getiren Halil Güven, “Emlakçılara gittiğiniz zaman ya da işte satış ilan sitelerine girdiğiniz zaman orada pek çok hususların hatalı olduğunu görüyoruz. Özellikle yaş konusunda hatalar. Deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş gibi göstermek amacıyla yaşlar küçük gösterilmekte. Yine imar izni olmayan bölgelerin varmış gibi gösterilmekte. Bu gibi hataların önüne geçecektir” dedi.

Konutta muayene dönemi başlıyor! Sektörde neler değişecek? 

“ALICILARIN LEHİNE DURUM”

Lider Gazete'den Elif Denktaş ve  Mühübe Taşkın imzalı habere göre konut muayenesi uygulandığı takdirde satışa çıkarılan her gayrimenkul için eksper raporu alınmasının ve söz konusu bu raporun tapuda kaydedilerek ilanlarda yer almasının gerekeceğini kaydeden Güven, “Böylece, alıcılar gayrimenkulün gerçek değeri hakkında daha doğru bilgiye sahip olabilecek. Gayrimenkullerin bir gerçek değeri vardır. Bir de belediyelerdeki değeri vardır. Şimdi belediyedeki değerler genel olarak o mahalledeki en düşük değerler baz alınarak hesaplanıyor. Bu sebeple düşük rakamlar oluyor. Genel olarak belediye rakamlarının 4 katı 5 katı baya bazı bölgelerde 10 katına yakın. Rayiç bedeller de olabiliyor. Bunlar tapuda satış gösterilirken işte belediyenin belirlemiş olduğu rakam üzerinden harcatılıyor. Fakat netice itibariyle bu kanun çıktığı zaman alıcıların lehine olacak” dedi.


“KONUT, ZARURİ İHTİYAÇTIR”

Fakat Güven, söz konusu düzenlemenin vergi yükünü artırabileceği endişesine de değinerek "Özellikle ilk defa konut alacak ya da kendi evinde oturacak vatandaşlar için harç oranlarının düşürülmesi önem taşıyor. Konut, lüks değil, zaruri bir ihtiyaçtır ve bu düşünceyle hareket edilmesi gerekli. Kiralar şu an oldukça yüksek olduğu için asgari ücret düzeyinde ve üzerinde kiralar var. Vatandaşların geçinmesi çok zor. Yine emeklilerin kira ödeyerek geçinmesi de  oldukça zor. Bu tür kişilerin konut alımlarında rayiç bedel yükseleceği için gerçek rayiç bedel üzerinden harç ödeneceği için yükselecektir. Bunun  çözümü için ilk defa konut olacaklarda ya da işte kendisi oturmak için alınan evlerde harcın düşürülmesi uygun olacaktır” dedi

 

Emeklilere müjde şimdi geldi.. Tarih resmen duyuruldu

Merkez Bankası resmen açıkladı deprem... Dolar 37 TL...

Vergi ödemeleri için son 7 gün! MTV'nin ikinci taksit ödemesi 31 Temmuz'da sona erecek...


Geri Dön