Sektörel

Konutta panikleme süreci atlatıldı son çeyrekte satışlar patlar!

Hürriyet Emlak Projeland CEO’su Andrew Olejnik “Türkiye'nin en yüksek potansiyel taşıyan 10 küresel gayrimenkul pazarından birisi. Panikleme süreci atlatıldı, piyasalarda daha pozitif bir hava var. Son çeyrekte pazarın hızlı bir yükselişe geçmesi kaçınılmaz” diye açıklama yaptı.

Doğan Grubu bünyesindeki Hürriyet Emlak ve uluslararası gayrimenkul teknoloji firması Homsters işbirliğiyle çalışmalarına devam eden Hürriyet Emlak Projeland CEO’su Andrew Olejnik, gelişmekte olan ülkelerde devalüasyonun ardından konut talebinin daraldığını ancak piyasalardaki dalgalanmanın durulmasıyla her zaman bir ‘talep patlaması’nın yaşandığını dile getirdi. 

Döviz kuru ve kredi faizlerinin yükseldiği dönemlerde konut alıcılarının beklemeye geçtiğini de sözlerine ekleyen Hürriyet Emlak Projeland CEO’su Andrew Olejnik, “Gelişmekte olan ülkelerde devalüasyon ile birlikte bir dizi davranış kalıbı gözlemliyoruz. İlk olarak bir panikleme süreci ile insanlarda hiçbir şey satın almama eğilimi baş gösteriyor. Türkiye'de de şu anda bu süreci yaşıyoruz” dedi. Olejnik, ilk panik sürecinin atlatılmasının ardından tüketicilerin daha iyi analiz etme ve karşılaştırma yapma eğilimine yöneldiğini belirterek “Tüketici analiz yapıp bütçesine uygun alternatifleri belirledikten sonra satın alma kararını netleştirerek harekete geçer. Bu da üçüncü aşamada satışlara yansıyarak yeniden ivmelenmeyi artırır” dedi. 

Olejnik, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda Türkiye'de ilk aşamadayız. Ancak bu sonsuza kadar sürmeyecek. Türkiye'de de yeniden bir talep patlamasına doğru gidiş olacak. Çünkü gayrimenkul ihtiyacınızı sonsuza kadar erteleyemezsiniz. İnsanlar her şart altında hala evleniyor, boşanıyor ya da çocukları oluyor ve daha geniş evlere ihtiyaç duyuyor.” 

Türkiye’nin özellikle konut piyasasında gerçekleşen yıllık işlem sayısı bakımından dünyanın en büyük gayrimenkul pazarlarından birisi olduğunu dile getiren Andrew Olejnik, şu öngörüde bulundu:

“Her yıl 1 milyonun üzerinde alım satım işlemi gerçekleşiyor. Bu da Türkiye'yi Almanya, Avustralya gibi güçlü pazarlardan bile daha büyük kılıyor. TÜİK verilerine baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 oranında azalarak 127 bin 327 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151,1 artarak 5 615 oldu. Ancak yavaş yavaş piyasalardaki olumsuz hava dağılıyor, daha pozitif bir hava gözlemliyoruz. Dolar kurundaki yüksek dalga boyunun azalması ve kredi faizlerinde başlayan düşüşün devam etmesi halinde gelecek dönemde konut satışlarında mevcut duraklamanın ardından pazarın yeniden hızlı bir yükselişe geçmesi kaçınılmaz. “

Teşvikler talebi canlandırdı

Hükümetin konut sektöründeki durgunluğun aşılması amacıyla sağladığı teşviklere de değinen Olejnik, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde Emlak Konut GYO ile gayrimenkul sektörünün çatı dernekleri GYODER, KONUTDER ve İNDER üyeleri firmaların katılımıyla başlatılan ‘Türkiye için kazanç vakti’ kampanyası ile birlikte banka kredisi kullanmadan sadece firmaların sağlamış olduğu yüzde 10 peşinatla 120 ay vadeli yüzde 0.98 faiz imkanı sunulan kampanya ile konut alıcıları harekete geçmiş oldu.  Şu anda konutta ‘alıcı piyasası’ dönemindeyiz. Fiyatlarda bir miktar düzeltmeler oldu. Tüketiciler pazarı iyi araştırıp iyi analiz ederek firmalardan çok büyük indirimler sağlayabilir. “

Konut kredi faiz oranları düştü mü?