Sektörel

Konutta satışlar durdu, emlakçılar da işsiz kaldı: Sektörde yeni kredi kampanyası bekleniyor!

Konut satışlarının durmasının ardından emlakçılar da işsiz kaldı. Yılbaşından beri İzmir'de 700 emlak ofisinin kapandığı belirtilirken; sektörden yeni kredi kampanyası çağrısı geldi. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...

Yükselen faiz oranları, kredi musluklarının kapanması ve azalan alım gücü gibi birçok etken konut satışlarında düşüşe neden oldu. Konut satışlarındaki gerileme sebebiyle müteahhitlerin yanı sıra emlakçılar da zor duruma düştü. 

Emlakçılar hiç konut satışı yapamadan ay geçirdiklerine dikkat çekerkeni İzmir'de yılbaşından bu yana 700 emlak dükkanının kapattığı belirlendi. 

Megakent İstanbul'da ise aylık 80-85 adet dükkan kepenk indiriyor. 

SEKTÖR YENİ KONUT KREDİSİ KAMPANYALARI BEKLİYOR

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; Türkiye’de 70 bin kayıtlı emlakçı bulunuyor.  Satışların durmasıyla bu emlakçıların da işsiz kaldıklarına vurgu yapan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu sektörün acil yardım çağrısı (S.O.S) verdiğinin altını çizdi. 

Mesut Güleroğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Yalnızca  emlakçı değil mütehattit vs. tüm sektör batmak üzere. 4 bin 600 üyemiz mevcut, yılbaşından bu yana 700 emlak ofisi işyerini kapattı. Hepimiz bir an önce piyasanın hareketlenmesini, yeni konut kredilerini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. 

İŞLERİ KAYIT DIŞI EMLAKÇILAR ALIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aşa, İstanbul'da da yalnızca bu ay 85 emlakçı dükkanının kapandığını vurguladı. 

Nizamettin Aşa, söz konusu açıklamasında "Yeni açanlar da var görünüyor ancak onlar kayıtsız iş yaparken getirilen afla odaya kayıt olanlar. Sektör zor durumda, var olan işleri de kayıt dışı çalışanlar alıyor" ifadelerini kullandı. 

Aşa, kayıt dışılık konusu kapsamında mücadele için odalara denetim yetkisi verilmesini talep ettiklerini belirtti. 

Bunların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, 2024 Mayıs'ta İzmir'de ilk kez satışı gerçekleştirilen konut sayısı bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 17,0 geriledi ve 1.129 adet olarak kaydedildi. Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in aktardığına göre, İzmir'de 2. el konut satışları da 2023'ün Mayıs ayına göre yüzde 12,5 azaldı ve 3 bin 150 oldu. 

İslam Memiş'ten son dakika uyarısı geldi! 2024'ün 2. yarısında bunlara dikkat!

Borsa İstanbul’da son 6 ayda yüzde 80’nin üzerinde kazandıran hisseler!

Ticari gayrimenkul fiyatları ilk çeyrekte yüzde 81,7 yükseldi!