Sektörel

Konutta sıfır satışların payı son 10 senenin en düşük seviyesinde!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş konut satışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’de toplam konut satışlarında sıfır tabir edilen yeni konutların payının 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu söyledi.7 azaldı ve 123 bin 491 adet şeklinde gerçekleşti

Türkiye'de Ağustos'ta toplam konut satışları yıllık bazda yüzde 12.7 azaldı ve 123 bin 491 adet şeklinde gerçekleşti. Açıklanan resmi detaylara göre, bunun içerisinde sıfır tabir edilen birinci el konut satışının sayısı da 39 bin 25 şeklinde açıklandı. Böylelikle de sıfır konutların toplam satış içindeki payı da yüzde 31’in altına düştü.

Yaptığı son dakika açıklamasında ülkemizde yıllık bazda konut satışlarındaki belirgin düşüşün dikkat çekici olduğuna değinen Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş fakat gerçek analizin sıfır konut satışları üzerinden yapılması gerektiğini dile getirdi. 2. el pazarında yüksek fiyatlardan kar elde edenlerin ve/veya zor duruma düşerek satış yapmak zorunda kalanların satışları olabileceğini dile getiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, bu sebeple de ekonomik büyümeyi gösteren esas rakamın sıfır konut satışları olduğunu dile getirdi.

Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada yeni konutların satışının toplam içindeki payının 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu belirtti.

Sıfır konutların payı 2019 yılından beri düşüşte

Merakla beklenen TÜİK verileri ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, yaptığı açıklamada yeni konutların payının 2013-2015 yılları arasında yüzde 46, 2016-2018 yılları arasında yüzde 47 seviyesinde olduğunu fakat söz konusu bu oranın 2019 yılı ile beraber düşüşe geçtiğini dile getirdi. 

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada söz konusu oranın 2019'dan önce yüzde 38’e, 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 31’e, 2022'de de şu ana kadar olan zaman diliminde yüzde 31’in altına indiğini kaydetti.

FİYATLARI FIRLADI MI? 

Yaptığı açıklamada ülkemizin 2019 yılından itibaren zorlu bir süreç geçirdiğini dile getiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı  Emrullah Yedikardeş Söz konusu bu durumda 2019'daki aşırı stok var söylemiyle yavaşlayan konut üretiminin pandemi döneminde 2 yıl duraklamasının da payı olduğunu kadyetti. Yaptığı açıklamada inşaat maliyetlerindeki yükseliş sebebiyle konut fiyatlarındaki aşırı artışın da payı olduğunu kaydeden Emrullah Yedikardeş, var olan konut üretiminin ihtiyaca ya da talebe göre gerçekleşmemiş olmasının da payı olduğunu dile getirdi.

Piyasa dengeye gelip normalleşinceye kadar sıfır konutlardaki zayıf performansın devam edebileceğini öngören Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada kendi müşterisini tanıyarak üretim yapan ve fiyat performansını da buna göre belirleyenler için satışta bir sorun olmayacağını da dile getirdi.

Orta ve orta-üst gelir grubu projeleri duraksayacak mı?

Türkiye’nin dev sosyal konut hamlesinin dünyaya örnek bir yatırım hamlesi olduğunu belirten Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, projeyle ilgili olarak alt ve orta gelir grubunun şimdiden milyonları aşan konut talebi olduğunu, bu sebeple de önümüzdeki dönem özel sektörün orta gelir grubu satışlarında bir duraksama olmasının normal karşılanması gerektiğini dile getirdi. Emrullah Yedikardeş müşteri talebini karşılayan, konfor ve enerji tasarrufunda kalite sunan üst gelir grubu projelerinin bu duraksamadan etkilenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Yaptığı açıklamada Karmar olarak İstanbul Basın Ekspres Yolu’nda inşaatına başladıkları Karmar Sakura projesi geniş metrekareleri, geniş balkonları, huzur veren peyzajı, elektrik ve sudan tasarruf ettiren tasarımı, komşuların birbirini rahatsız etmesini de önleyen izole yaşam garantisi ile orta üst ve üst gelir grubunun da tercihi oluyor. Toplam 46 bin metrekare inşaat alanında geniş daire ihtiyacını karşılamak için konut sayısı 241 adetle sınırlı tutulan projede en küçük konutların da büyüklüğü 117 metrekareden başlıyor.

Bölgenin yeni merkezi olmaya aday Karmar Sakura'da 1 oda 1 salon  ve stüdyo daire bulunuyor. Basın Ekspres Yolu’nda aile sitesi açığını kapatacak olan yaşam projesi Karmar Sakura, 4 bin metrekareye ulaşan yeşil alanları ile mahallenin havasını da değiştiriyor.

Mimari konsepti ile de dikkat çeken Karmar Sakura'da giriş kapıları, komşuların birbirini rahatsız etmemesi için girintili olarak yapılırken, ses izolasyonlu çift duvar sistemiyle rahatsız edici hiç bir gürültüye de izin verilmiyor. Ayrıca konutlardaki yerden ısıtma sistemi de ses izolasyonunun yatayda da gerçekleşmelerini de sağlıyor. Evleri ailelerin beraber zaman geçirdiği yaşam alanları şeklinde tanımlayan Karmar Sakura’da dairelerin büyüklüğü 192 metrekareye kadar ulaşıyor. 

 www.karmarsakura.com

Karmar Sakura projesiyle Basın Ekspres'e 241 konut ve 57 ticari ünite geliyor!

Mesa'dan Kayaşehir'e dev proje! En az 20 bin yeni konut geliyor! 

Alya Merkezefendi projesiyle Zeytinburnu'na 456 yeni konut geliyor!