Emlak Terimleri

Konutta tüketici hakları kanunu!

Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun kapsamında konutta tüketici haklarına da yer veriliyor. Konutta tüketici hakları kanununa göre; yapı ruhsatı alınmadan, ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor...

Konutta tüketici hakları kanunu!

6502 sayılı Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun kapsamında konutta tüketici haklarına da yer veriliyor. Kanunda, yapılan ön ödemedeli konut satış sözleşmesi ile konut finansmanı sözleşmelerinin taraflarına yüklediği hak ve sorumluluklar bulunuyor.


Tüketici kanununda neler var?

Tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar

Ayıplı Mal ve Hizmetler

Tüketici Sözleşmeleri

Tüketici Kredileri

Konut Finansmanı

Ön Ödemeli Konut Satışı

Diğer Tüketici Sözleşmeleri

Tüketicinin Bilgilendirilmesi ve Menfaatlerinin Korunması

Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar

Tüketici Konseyi ve Reklam Konseyi

Tüketici Hakem Heyeti

Yargılama, Denetim ve Cezaya İlişkin Hükümler


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Konutta tüketici hakları gereğince, tüketicilere sözleşmenin kurulmasından en az bir gün önce, Bakanlıkça belirlenen hususları içeren ön bilgilendirme formu verilmesi gerekiyor.


Ayrıca yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oluyor.


Aksi hâlde satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.


Tüketici kanunu 2014 yürürlük tarihi..

28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Tüketici Kanunu, yürürlük maddesi gereğince kanun yayım tarihinden altı ay sonra yürürlüğe giriyor. Buna göre yeni tüketici kanununun yürürlüğe girmesi için son 2 gün bulunuyor.


Tüketici kanunu cayma hakkı!