Genel

Konutta yatırım zamanı geçti mi

Alternatif yatırım araçları içerisinde Türk yatırımcısının hemen her dönem gözdesi olan iki başlık vardı. Bunlardan biri hiç şüphesiz ki altındı. Altın uzun vadede tüketici için yatırım aracı olmaktan çıkmaya başladı

Her ne kadar finans şirketleri altın fonları ve hesapları gibi değişik uygulamalar getirse de küçük yatırımcı bu yatırım enstrümanlarına alışamadı. Anadolu insanı her zaman arazi ve ev üzerine yatırımı daha güvenli bir liman olarak gördü. 2000'li yılların sonlarına doğru büyüyen inşaat sektörü de alışılmış bir yatırım aracı olan gayrimenkulu yeniden canlandırdı. Yükselen projeler uzun vadeli kredilerle alınabilir hale gelince yeni kuşak da bu hem kullanacağı hem gelecekte satabileceği projelerden ev sahibi olmaya başladı. 2011 yılında emlak sektöründe fiyatların yükseleceğini söyleyen uzmanlar gayrimenkule yönelişin devam edeceğinin altını çiziyor.

Emlak ve konut hala yatırım aracı

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Avni çelik, yatırım ortamı bu kadar mükemmelken, Türkiye'nin artık konut sorunundan söz etmemesi gerektiğini söylüyor. Türkiye'de emlak ve konutun hala yatırım aracı olduğunu vurgulayan çelik, gayrimenkulun Türkiye'de yatırım yapmaya değecek bir alan olarak görüldüğünü, Avrupa'nın en ucuz konutunun da Türkiye'de olduğunu sözlerine ekliyor. Türkiye'nin 15-25 yaş aralığında 25 milyon, 25-35 yaş aralığında ise 32 milyon genç insanının bulunduğunu ifade eden çelik, 'Türkiye her yıl 700 bin konutu inşa ederek bir köşeye koymalı' diyor.

Yatırım için dikkatli adım atılmalı

Türkiye'nin her bölgesinde yatırım aracı olarak görülen gayrimenkul, 2011 yılında yakaladığı ivmeyi sürdürecek. Yeni inşaatlar ve orta gelir seviyesi için hayata geçirilen projelerin birçoğu satışa çıkmasının ardından tükeniyor. Ancak uzmanlar daire alırken bölgenin daireye sağlayacağı katma değerin göz önünde bulundurulması ve yatırım için alınacaksa mutlaka bir uzman yatırımcının ekspertizinden geçirilmesi görüşünde birleşiyor. Yetkin Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mühendis Yılmaz Aluç, gayrimenkul talebi ve tabiatıyla gayrimenkul fiyat rayiçlerini etkileyen önemli bir etkenin de kentlerin ekonomisindeki gelişme olduğunun altını çiziyor. Aluç, 'Bu gelişmenin sonucunda sanayi tesisleri için arsa ve arazi ihtiyacı ortaya çıktığı gibi, refah seviyesinin yükselmesiyle insanlar eski apartman dairesi yerine bahçe içinde müstakil büyük evlerde veya güvenlikli ve yaşam standardı yüksek olan sitelerde yaşamayı tercih eder. Bu da talebi ve fiyatları artırır. Kentteki değişim ve dönüşümü zorlar. Gayrimenkul talebini ve rayiçleri etkileyen daha birçok unsur saymak mümkün. Bütün bu olgular ve hareketler kentteki arsa değerlerini sürekli olarak etkiler ve değiştirir. Yeni rant potansiyelleri ortaya çıkarır ve kentteki mekanların prestij sınıflamasını ve rayiçlerini değiştirir. Yatırım yapılacaksa bu konulara dikkat edilmeli' şeklinde konuşuyor.

Yatırım için değil yaşamak için

Bazı projelerde ise satışların büyük çoğunluğu yatırım için değil ikamet amaçlı alınıyor. Teknik Yapı'nın, Batı Ataşehir'de inşa ettiği proje 23 bin 200 metrekarelik arsa üzerine yapıldı. Deluxia projesinde alanları 37 metrekare - 263 metrekare arasında değişen stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dubleks daire seçenekleri bulunuyor. 2010 Ocak sonunda başlanan 482 dairelik Deluxia Palace projesinde 4 ay içinde 185 daire satışı gerçekleştirdi. şžubat ortasında satışa sunulan 220 daireden oluşan Deluxia Suites projesinden ise 140 dairenin satışı bitti. Projede yapılan satışlardan gözlemlenen sonuç oldukça şaşırtıcı oldu. İstanbul Finans Merkezi'nin yanında olması nedeniyle daha çok yatırım amaçlı talebin gelmesi beklenen projede bugüne kadar satılan dairelerin yüzde 60'ı oturum ve yaşam amaçlı oldu.

KONUT SATIşž FİYATLARININ EN çOK ARTTIĞI İL ADANA

Garanti Bankası desteğiyle hazırlanan reidin.com Emlakendeks Aralık 2010 Raporuna göre, Aralık ayında konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Adana, en çok değer kaybettiği il ise Antalya oldu. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'deki konut satış fiyatları ve kira değerlerinin analizini içeren rapora göre, Adana bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki metrekare başına yüzde 1,36'lık değer artışıyla, Aralık ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu.

Adana'da metrekarede 8 TL'lik artış Adana'da metrekare satış fiyatı 589TL'den S97TL'ye yükseldi. Bir önceki aya göre metrekare başına konut satış fiyatlarında yüzde 1,50 oranında düşüş yaşanan Antalya ise konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu.

Antalya'da metrekarede 14 TL'lik düşüş Antalya'da metrekare satış fiyatı 798TL'den 786TL'ye indi.Aynı dönemde Kocaeli, İstanbul.Ankara ve İzmir'de konut satış fiyatları sırasıyla yüzde 0,94, yüzde 0,55, yüzde 0,47 ve yüzde 0,09 oranında artarken, Bursa'da yüzde 0,43 oranında azaldı. Rapor,Aralık 2010'da satılık konut fiyadarı açısından bir önceki aya göre en çok değer artışı yaşanan ilçenin İstanbul Beyoğlu (yüzde 2,66), en çok değer kaybı yaşanan ilçenin ise çatalca (- yüzde 2,26) olduğunu ortaya koydu.

İzmir kiraların en çok arttığı kent oldu Raporda, bir önceki aya göre Aralık 2010'daki kira değerleri incelendiğinde, metrekare kira değerinin 4,83TL'den 4,87TL'ye yükseldiği izmir, bir önceki aya göre yüzde 0,83'lük artışla kiraların en fazla yükseldiği şehir oldu.

Kiraların en çok düştüğü kent bursa Bursa ise yüzde 1,33 oranındaki düşüşle, bir önceki aya göre kiraların en fazla değer kaybettiği il olurken, Bursa'da metrekare kira değeri 4,52 TL'den 4,46 TL'ye indi.
Capital