08 / 10 / 2024
fuzul

Konutta yeni kredi kampanyası önerisi: Altın konut modeli!

Konutta yeni kredi kampanyası önerisi: Altın konut modeli!

Yaptığı açıklamada konut piyasasındaki durgunluk ve altın fiyatlarındaki yükselişin 'fırsat' olduğunu belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, yastık altındaki altınları konuta dönüştürmek için dikkat çeken bir öneride bulundu.




Konut piyasasındaki durgunluk ve altın fiyatlarındaki yükseliş gündemden düşmezken, Altın konut modeli' gündeme geldi. İşte Ekonomim yazarı Şeref Oğuz’un “Ekonomiye Altın Konut Modeli” başlıklı o yazısı…

Türkiye şu anda bir altın fırsat barındırıyor. Söz konusu bu fırsatı, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Ekonomi Masası programında gündeme getirdi ve altınları yastık altından çıkarmak için “Altın Konut Modeli” önerdi. Daha önce “sertifika, altın hesabı” şeklinde öneriler çalışmadı, “başka bir havuç şart”. Konu ile ilgili öneri net; hazır konut piyasası bu kadar durgun, altın da böylesi canlıyken bunu ekonomik fırsata çevirebiliriz. “Ey vatandaş aldığın konutun yüzde 25- 30’unu yastık altı altınını getirerek öde, Merkez bu altını alsın rezervlerini artırsın. Sonra sana da 10- 15 senelik konut kredisini sübvansiyonlu vereyim.”

ALTINI GETİR SÜBVANSİYONLU KONUT KREDİSİNİ VEREYİM

Türk halkının 2 geleneksel tasarruf aracı var; onlar da altın ve konut. Zaten “fiziki altın candır” diyerek kolyesi, bileziği, külçesini sertifika ya da banka hesabına bağlamaktan çekinenlerimiz, yastık altındaki altınlarını bir diğer gözde tasarruf aracı olan konuta çevirmiş olacak. Söz konusu bu öneri, tartışmaya, geliştirmeye değer. Şu andaki konut kredileri çok yüksek düzeyinde iken “altını getir, sana sübvansiyonlu konut kredisi vereyim.”
Yastık altındaki 315 milyar dolarlık altının bir bölümü dahi gelse, Merkez Bankası rezervleri, kendi iç kaynağıyla karşılanır, yurt dışının carry trade gibi tefeci faiziyle değil… Bir taşla iki kuş vurmak bu…

Konutta yeni kredi kampanyası önerisi: Altın konut modeli!

İKİ SORU İKİ CEVAP / Stratejiye dair…
-Ev kadını ilgi gösterir mi?

Yastık altının hakimleri ev kadınları, ancak ve ancak kendi güvenceleri için bozdurabilir. Boynundaki beşibiyerdeyi ya da kolundaki bileziği götürüp sertifikaya bağlamaz fakat onu tapuya dönüştürebilir. Ev kadını ev alsın diyor bu model. Altın bu kadar prim yapmışsa ev kadınını tapuyla ödüllendirilebilir.


-Konuta ne kadarı gelebilir?
Erdal Bahçıvan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada buna; “ekonomiyi canlandırma modeli” diyor ve yastık altında olduğu varsayılan 3 bin 500 tonun yüzde 5’inin ilk etapta konuta geleceğini söylüyor. Yaklaşık olarak 315 milyar dolardan 16 milyar dolar dahi gelse, rezervleri rahatlatır, konut piyasasını canlandırır, yüzlerce sektöre dinamizm gelmiş olur.

not / ALTINI ATIL, MERASI ATIL, DENİZİ ATIL ÜLKE OLMAKTAN BİRAN ÖNCE ÇIKALIM

Erdal Bahçıvan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk sanayiinin ekonomi içindeki payının yüzde 29’dan yüzde 19’a inmesiyle oluşan kaygıların yersiz olduğunu söylüyor; “Koronavirüs sürecinde gücünü dünyaya gösteren sanayimizin her türlü zorluğu aşabildiğini gördük. Fakat dayanıklıyız diye tüm sorunların ürettiği külfeti sanayi sırtına yıkmayalım.”

Türkiye mera zengini fakat bu zenginlikten faydalanamıyor. Küçükbaş meradan beslenirken buraları atıl hale getirince senede 7-8 milyar dolar yem ithalatına gidiyor. Burada akılcı yönlendirmelerle meralar ekonomiye kazandırılabilir, hayvancılığımız gelişebilir. Tıpkı atıl altınımızı kazandırma önerisi gibi…

 

Kiralarda 'kayıt dışı' depremi! Ev sahipleri ve kiracılar yine karşı karşıya!

Bakan Bayraktar açıkladı! Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi? 

1941 yılında kira bedelleri '2 yıl önceki fiyatları geçmeyecek' kararı! 


Geri Dön