Ekonomi

Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor?

Konutta yüksek fiyat döneminin ne zaman sona ereceği merakla araştırılıyor. İşte dünyada ve Türkiye’de yükselen enflasyonla birlikte konut sektöründeki yüksek fiyatların geleceğine dair detaylar!Vatandaşlar yüksek fiyatla aldıkları konutları hakkında düşünmeye başladı

Dünyada ve Türkiye'de fiyatları hızlı artan konut sektörüne kredi faizlerinin artması ve artan maliyetlerde eklenince konut yapımı bir çıkmaza girdi. Vatandaşlar yüksek fiyatla aldıkları konutları hakkında düşünmeye başladı. İşte Dünyada ve Türkiye’de giderek yükselen konut fiyatlarına bakış açıları…

ABD KONUT PİYASASINI SOĞUTMAYA ÇALIŞIYOR

ABD yükselen faizlerin konut piyasasının soğutmaya çalıştığı ülkelerden biridir. Amerika’da 30 yıllık konut kredisi faizi geçen hafta yüzde 5.78’e ulaşarak 2008 zirvesine ulaştı. Konut kredisi faizleri ortalamada yarım yüzyılın en sert yükselişini gördükten sonra talepte azalma başladı. Zayıflayan talep ise hem konut üreticilerinin hem de mevcut konut satıcılarının fiyatlarının düşmesine neden oldu.

22 Mayıs’tan itibaren son dört hafta içinde ABD’de konut satıcılarının yüzde 20’si fiyatlarını düşürdü. Bu oran Ekim 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviye olduğu açıklandı. Redfin Baş ekonomisti Daryl Fairweather; konut satıcılarının; alıcı piyasası bu denli sıkışmışken fiyatları salgın dönemindeki gibi artıramayacaklarını söyledi.  Freddie Mac’e göre ABD’de tek kişilik bir evin fiyatı 2021 yılında yüzde 18 artış göstermesinden sonra bu artış  2022’de yüzde 10’a; 2023’te ise yüzde 5’lere kadar inecek.  Freddie Mac Baş Ekonomist Yardımcısı Len Kiefer’e, “Satılık ev sayısında azalış, milenyum çağında doğanların bu zaman diliminde evleniyor ve aile kurmaları ile konuta olan talebin devam etmesi konut piyasasında fiyat trendinin salgın sonrası olduğu kadar sert bir yükseliş olmasa da devam ettirecek” dedi.

Türkiye’ye bakacak olursak, konut sektörü; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi ana unsurlar fiyatların ciddi oranda artmasına neden oldu. Son açıklanan verilere göre; 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 127,0, reel olarak ise yüzde 34,9 oranında artış yaşandı. Sektörün en önemli şehri olan İstanbul’da artış yüzde 142, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile talebin artığı Akdeniz bölgesinde Muğla, Aydın ve Denizli’de yüzde 146, Antalya’da ise yüzde 158 ile en fazla artan konut fiyatı olan şehirlerden bazıları. Türkiye’de birim metrekare fiyatı 2022 Nisan ayında 10.574 TL olurken, geçen yıl bu rakam 4.200 TL seviyelerindeydi. İstanbul’da ise ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatı ise 1.7 milyon TL’ye yükseldi.

TOGG yeni iş pozisyonu açtı! TOGG personel alımı ilanına kimler başvurabilir?

2023 Peugeot 408 tanıtıldı! Peugeot 408 fiyatları ne kadar? İşte Peugeot 408 özellikleri