Konutta yüzde 15'lik devlet desteği nasıl alınacak?
Konutta yüzde 15'lik devlet desteği nasıl alınabilecek sorusu bugün yanıt buldu.Detaylar açıklandı. Buna göre, bir bankada açılacak konut hesabına para yatıran kişi 5 yıl sonunda yüzde 15'lik devlet katkısı alabilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün konut alacaklara yapılacak yüzde 15’lik yardım açıklaması büyük yankı uyandırdı. Davutoğlu, bugün konunun detaylarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Bugün Başbakan yardımın kademeli bir şekilde yapılacağını söyledi.
Gazetecilerin sorusu üzerine Başbakan Davutoğlu’nun konut yardımına ilişkin yaptığı açıklama şöyle:
Soru: Dün konut alacaklara yüzde 15 devlet katkısından bahsettiniz. Mesela ikinci üçüncü ev için geçerli olacak mı? Krediyle ev alınmasında mı destek olacak. Diyelim ki para biriktirilmeye başlandı, belli süre kalması gerekiyor mu? Bir de başka sektörlerle görüşecek misiniz?
KONUTTA ARZ FAZLASI TEHLİKESİ
Dün akşam inşaat sektörüyle yaptığımız görüşme çok faydalı geçti. Ekonomimizin lokomotif sektörlerinden birisidir. Orada Konutder başkanının sunduğu hususlardan birisi, son dönemde talep ve arz arasında, arz lehine bir artış olduğu ve bunun bir sıkıntı doğurabileceği...
EVLİLİKLERE TEŞVİK
Yeni evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Nüfus dinamik olsun, arz artsın çok üretilsin. Ama öyle bir mekanizma kuralım ki bunu teşvik etsin. Teşvik nasıl olur, konut edindirmek için getirilen şartları hafifletmek için olur. Yüzde 25 peşinat şartı, aslında bir teminattır. Yüzde 25’i peşin ödendiğinde bir teminat oluyor bu sektör içn. aksi takdirde balon gibi şişen bir kriz olduğunda, bir finansal stok yoksa ABD ’de yaşanan kriz Türkiye ’de de yaşanabilirdi. Olmadı. Şimdi o tedbirlerle biz bir anlamda tasarrufları teşvik edip, krizi engelledik.
KONUTTA KADEMELİ YARDIM
Şimdi yapmayı düşündüğümüz uygulama şu. bu bir yükse yüzde 25’i toplamak, bunu hafifletelim... doğacak sonuçlar ne? Bir, konut sahibi olmakta talebi artırıcı bir etki yapacak ve bu çerçevede düşük gelirliler için daha kolay konut sahibi olması temin edilecek. Yani ilk evde olacak, ikinci üçüncü evde değil. İlk ev edinenler için bu sağlanacak. Evlilikleri aynen çeyiz sandığında olduğu gibi evlilikleri de teşvik etmiş olacağız.
Bu talep artışı inşaat sektörünü de rahatlatacak. Düşündüğümüz model şudur. Kanun yürürlüğe girdikten sonra, bir bankayla anlaşarak, ben konut için hesap açmak istiyorum deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. 100 bin biriktirmişse 15 bin lira da devlet verecek. 50 bin biriktirmişse 7 bin 500 lira devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak.
Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama üçüncü yılda almak istiyorum, kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. Beş yıl için yüzde 15 için, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10. Bu şimdi takriben, belli düzenleme getireceğiz. Üç yıl tasarruf teşvik edilmiş olacak. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanacak. Bu devletin konut talebini artırmak suretiyle inşaat sektörüne, konut alımlarında peşinat yükünü hafifletmek suretiyle yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesimlere yaptığı teşvik olacak.
İlk defa sekiz bakan arkadaşımızla birlikte bir sektörü 5 saat dinledik, her konuyu not aldık. Dinledikten sonra ben söz verdim, bazı talepler çok iyi düşünülmüş bunları yaparız dedik, bazıları adalet gereği vermemiz lazım dedik. Değer artışı için biraz önce zikrettiğim eğer imar değişikliğinde bir artış olacaksa pay alınması karşılığı dediler ki, peki değer düşüşü olduğunda tazmin edilecek mi? Haklı bir talep. Başka bir yöntemle mi bunu çalışacağız. Onu nasıl karşılayacağımızı planlayacağız. Bunun gibi önemli sektörlerde de bunu yapmayı düşünüyoruz. Otomotiv , enerji sektörü, hazır giyim, elektrik elektronik sektörleriyle oturacağız sektörlerin problemlerini tek tek ele alacağız.
Radikal