27 / 04 / 2024

Konuttaki arz sıkıntısı dönüşüme sebep oldu! 3+1 ve 4+1'lerin yerini artık 1+1 evler alacak

Konuttaki arz sıkıntısı dönüşüme sebep oldu! 3+1 ve 4+1'lerin yerini artık 1+1 evler alacak

Konut krizi özellikle büyük ve kalabalık şehirlerde evlerin boyutlarının küçülmesine yol açtı. Artık 3+1 ve 4+1'lerin yerine 1+1 evler geçiyor...



Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Metropol kentlerde daha küçük dairelerin üretildiğini ve konutta arz sıkıntısının yaşandığını açıkladı. Artık  3+1 ya da 4+1, 150 veya 160 metrekare dairelerin çok fazla üretilmediğini söyleyen Hançer, Japon tipi 1+1 evlerin tercih edildiğini söyledi. 

KONUTTA DÖNÜŞÜM BAŞLADI!

Okan Hançer, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük metropol şehirlerde son yıllarda hem yurt içi hem yurt dışı yoğun talep nedeniyle 'obez' büyümeyle karşı karşıya kalındığını açıkladdı.

Kontrolsüz obez büyümenin kentlerde altyapı, trafik, çevre gibi birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, metropol kentlerde konut arzı sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti.

Bundan dolayı büyük metrekareli 4+1 ya da 3+1 ev modellerinin konut talebini karşılayamadığını belirten Hançer, Japonya'da uygulanan, daha fazla konut inşa edilebilen 1+1 tipi ev modellerine dönüşebileceğini vurguladı.

Konuttaki arz sıkıntısı dönüşüme sebep oldu! 3+1 ve 4+1 lerin yerini artık 1+1 evler alacak

KONUT ARZ SIKINTISI BÜYÜYOR!

Okan Hançer, metropol şehirlerde yoğun talebin olmasıyla altyapının yanı sıra, barınma sorunlarıyla çok sık karşılaştıklarını anlattı.

Hançer, “Barınma sorunu bazı inşaat maliyetlerindeki artış, konut üretimindeki arz- talep dengesi ve arsa maliyetlerindeki artışla birlikte vatandaşın konuta erişiminde finansal anlamda ciddi sıkıntılar ortaya çıkardı. Barınma krizi dediğimiz konuta erişim anlamında ciddi problemler görmekteyiz" dedi.

Konuttaki arz sıkıntısı dönüşüme sebep oldu! 3+1 ve 4+1 lerin yerini artık 1+1 evler alacak

Okan Hançer, Metropol şehirlerde daha küçük daireler üretildiğini bunun da konutta dönüşüme sebep olduğunu söyledi.

Okan Hançer, “Eskiden 3+1, 4+1 gördüğümüz evlere ulaşmak hayal oldu. Önümüzdeki günlerde daire metrekareleri ve tercihler daha da küçülecek. Bununla ilgili tedbirler alınmazsa konuta erişim de hayal olacak.''dedi.

Ekonomist Dr. Cüneyt Akman: Konut fiyatları aniden dibi bulmayacak yükselişler devam edecek!  

Konutta arz talebi karşılayamadı, yılda 750 bin konut Türkiye'ye yetmiyor!

Geri Dön