23 / 12 / 2024

Konuttaki metrekare tarifleri alıcının kafasını karıştırıyor

Konuttaki metrekare tarifleri alıcının kafasını karıştırıyor

Konutta farklı farklı kriterlerin baz alındığı metrekare tarifleri tüketicinin kafasını karıştırıyor



Brüt metrekare tariflerinde, apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarına kadar pek çok alan bu tarifin içine girebiliyor. Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 44'lere kadar çıkabiliyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkan Vekili Nazmi Durbakayım, 3 tane metrekare tarifi olduğunu, bunlardan birincisinin halı ölçüsü diye tabir ettikleri net metrekare, ikincisinin emsalden gelen metrekare, üçüncüsünün de dış kontörlerden itibaren brüt metrekare olduğunu belirtti.

Brütle net arasındaki farkın aşağı yukarı ortalama yüzde 25 ile 32 arasında değiştiğini ifade eden Durbakayım, "Bunu planları müşterinin anlayabileceği, görebileceği açık bir şekilde yazmak gerekir. Bu şekilde olduğu takdirde tüketicinin yanılması mümkün değil. Avrupa'da da bu böyle. Avrupa'da size net bir şekilde bu 3 birimi veriyorlar. Esas olan net metrekaredir" dedi.

Daire sayısının çok olduğu katlarda ulaşım koridorlarının fazla olması ve sirkülasyon alanlarından dolayı, net metrekare ile brüt mekrekare arasındaki farkın yüzde 44'lere kadar çıkabileceğini söyleyen Durbakayım, bunun bir standardı olup olmayacağına ilişkin ise, olmayacağını, bunun plana bağlı olduğunu belirtti.

-"TÜKETİCİLER CETVELLE ÖLÇÜP BULMAYA KALKMASIN"-
Nazmi Durbakayım, şunları kaydetti:
"Tüketici dairenin net metrekaresini bilecek. Tüketiciye net metrekare bilgisinin verilmesi lazım. 'Brüt üzerinden metrekaresi şu kadar' dediğiniz vakit o biraz göreceli oluyor. Sirkülasyon alanları çok fazla olan bir dairede siz metrekare birim fiyatını belki düşük ödüyorsunuz ama nete gelen rakam yüksek oluyor. Net metrekare bilinmeli. Firmalar net metrekareyi bildirmeli. Mukayesenizi nete göre yaparsanız daha sağlıklı olur."

Bazı firmaların otoparkları da metrekareye koyduğuna işaret eden Durbakayım, "O artık biraz akılcı değil. Çünkü yurt dışında otoparkları ayrı satın alıyorsunuz. Bir daire alıyorsunuz, yanında bir veya iki otopark alıyorsunuz. Önümüzdeki günlerde belki bizde de o yöntem gelebilir" diye konuştu.

Nazmi Durbakayım, "Şirketler net bir şekilde bu metrekareleri ayrı ayrı bildirmeleri lazım ki tüketici rahat rahat orada görsün, cetvelle ölçüp bulmaya kalkmasınlar. Brütü, neti hepsi ona göre de mukayeselerini yaparlar, seçimleri rahat olur, yarın öbür gün sıkıntı da çıkmaz" dedi.

-"TSE KONUT METREKARE TARİFİ YAPMALI"-
Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Murat Binark da Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) konut metrekare tarifi yapması gerektiğini belirtti.

Binark, "TSE'nin net metrekare nedir, brüt metrekare nedir, brüt metrekareye ne dahildir şeklinde bir tanım yapması lazım ki herkes ona uysun" dedi.

Herkesin kendi kafasına göre bir metrekare tarifi yaptığını ifade eden Binark, şunları kaydetti:
"Mesela bir konutun içine girdiniz, halı kapatacağınız alan, duvarlar, apartman holü, asansörden sizin payınıza düşen yer, lobi gibi size 6-7 çeşit bu işin tanımını yapabilirim. Bir de şu var; otopark dahil var hariç var. Kapalı otopark yapmadığınız zaman binaların maliyeti yüzde 30-40 düşer. Sadece metrekare fiyatı da karşılaştırılamaz, arsanın bedeli de var. TSE "ben şunu konut metrekaresi olarak kabul ediyorum, herkes bunu kullansın" diyebilir. Almanya'da, Rusya'da, bir çok memlekette var. TSE Metrekaresi gibi bir tabir çıkabilir."

-"BRÜT İLE NET METREKARE ARASINDAKİ FARK YÜZDE 25 CİVARINDA OLMALI"-
Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da bürüt rakamın bir katın ölçüsü üzerinde yapılacak daire sayısına bölünerek bulunacağını ifade ederek,
"Örneğin 440 metrekare bir kata 4 adet daire yapıldığında, bunu 110 metrekare brüt olarak hesaplayabilirsiniz. Net rakam ise merdivenler asansörler koridorlar ve duvar kalınlıklarını düştükten sonra kalan rakamdır. Brüt metrekare ile net metrekare arasındaki farkın yüzde 25 civarında olması gerekir" dedi.
AA


Geri Dön