Genel

Konutun kullanım hakkını eşler birbirine devretmeli!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, tabu ortak olan ve hiç çocukları bulunmayan bir çiftin ölümleri halinde meydana gelebilecek miras paylaşımını kaleme aldı. Heper, diğer eşin kullanıma devam edebilmesi için intifa hakkı önerdi

İki ihtimali de düşünmeli

Bizim eşimle birlikte yarı yarıya sahip olduğumuz dairemiz var. Eşimin annesi sağ, kardeşleri var. Benim de kardeşlerim var, annem ve babam vefat etti. Çocuğumuz yok. Bu durumda istiyoruz ki birimizin ölümü halinde kullanım hakkı diğer eşe kalsın. Bunu nasıl sağlarız Ş.G.

Doğrusu size iki ihtimale göre yanıt vermek zorundayım. Çünkü iki ihtimale göre yapılacak hukuki işlem değişir. Birincisi, eşinizin annesi sağ. Bu durumda eşinizin annesinden önce ölümü halinde annesi de sizinle birlikte mirasçı. Bu ihtimale göre düşünürsek, siz mirasın yarısına, kayınvalideniz tarafı diğer yarısına sahip olacak. Bu durumda eşinizden kalan hisseyi de kullanabilmeniz için bugünden tapu dairesine gidip sahibi bulunduğunuz yarı hisselerin intifa hakkını birbirinize devredeceksiniz. Bu aile tablosu içinde önce eşinizin ölümü durumunda siz yarı hisseyi malik sıfatı ile diğer yarı hisseyi de intifa hakkı sahibi sıfatı ile kullanacaksınız, ikinci ihtimal. Tabiat hükmünü icra ederse yaşlıların önce öleceği düşünülmelidir. Dolayısı ile önce eşinizin annesinin ölümü halinde intifa hakkı tesisine gerek kalmayacak. Karşılıklı vasiyetname yaparak birbirinizi mirasçı tayin edeceksiniz. Bu durumda en yakın diğer mirasçılar kardeşler olduğundan ve kardeşlerin mahfuz hissesi bulunmadığından vasiyetnameler geçerli olacak ve eşlerden hangisi önce ölürse diğeri ölenin malvarlığının tamamına sahip olacak. Mektubunuzda yeğenleri de saymışsınız ama onların ana babaları sağ olukça bu tabloda hiç yerleri yok.

Ne sebeple el konuldu

Belediye benden 1989 yılında 100 metrekare yer aldı. Buraya hiçbir şey yapmadı (hatta halen ben kullanıyorum). Bunu geri alma hakkım var mı S.E.

Belediyeler muhtelif nedenlerle vatandaşın elinden gayrimenkulünü alabilir. Bunların arasında kamulaştırma, kamulaştırmasız el koyma, inşaat sırasında kamuya terk etme gibi nedenleri vardır. Ancak geri alma konusuna gelince bunun yanıtı, el koyma veya alma nedenine bağlıdır. Örnek: Kamulaştırma nedeni ile el koysaydı, kamulaştırma amacına yönelik hiçbir işlem yapılmaması halinde beş yılın sonunda geri alınabilir ama siz bu süreyi geçirmişsiniz diyecektim. Dolayısı ile size net yanıt verebilmem için alma veya el koyma nedenini bilmem şart. Kamu kurumları kamu gücünü, vatandaşın da kamu kurumu karşısındaki güçsüzlüğünü bildiği için muhtelif nedenlerle bu işlemleri yapar, vatandaş da "belediyeyle uğraşamam" diyerek göz yumar. Tahminim sizinki de öyle olmuştur ama dikkat edin bahsettiğiniz tarih 1989, neredeyse 23 sene. Yani o köprünün altında çok sular geçmiş, konuyu biraz fazla ihmal emişsiniz, elbette yukarıda tahmin ettiğim nedenden, yani el koyma her ne sebeple ise işi zora sokmuşsunuz.

Tamer Heper/Vatan