Sektörel

Konutunu getiren KOBİ 5 yıl vadeli kira alacak!

Recep Atakan, konutunu ipotek ettiren KOBİ'lere 5 yıl vadeli ve 3 aya kadar ödemesiz uzun vadeli kredi imkânı sunduklarını söyledi

Anadolubank'tan KOBİ'lere konutu, uzun vadeli sermaye yapan kredi geliyor. Aktifinin yüzde 65'i kredilerden oluşan ve kredilerinin yüzde 80'i küçük ve orta ölçekli şirketlerden (KOBÎ) oluşan Andolubank, 'Uğurlu KOBÎ' segmentiyle çıkardığı yeni ürünüyle KOBİ'lere 5 yıl vadeli ve 3 aya kadar ödemesiz uzun vadeli kredi musluklarını açıyor. Buna göre, uzun vadeli finansman ihtiyacı olan KOBÎ'ler evini ya da yazlığını ipotek vererek gayrimenkulun değerinin yüzde 70'ine kadar uzan vadeli ve eşit taksitli kredi alabilecekler. Anadolubank Perakende Bankacılığı ve Hazine'den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, "Türkiye'de şu anda uzun vadeli borçlanamayan tek kitle KOBÎ'ler. KOBÎ'lerin bankalardan fon bulabilme kabiliyeti ağırlıklı olarak 3 ay olmakla birlikte 1 yıla kadar en fazla uzanabiliyor. 'Uğurlu KOBÎ' segmentimizle bu duruma son veriyoruz" diye konuştu.

FAİZ % 1-1.20 ARASINDA
Türkiye'nin öngörülebilirliğinin ilk kez bu kadar arttığına dikkat çeken Atakan, Türk bankalarının eskisine nazaran daha rahat vade tercihi yapabilmeye başladığının altını çizdi. KOBÎ'lerde en büyük sıkıntının işletme sermayelerindeki yetersizlik olduğunu belirten Atakan, "Genelde ciroları ve kârlılıkları iyi ama net işletme sermayeleri yetersiz. Böyle olunca da bankalar ya bu firmalara kredi vermekten imtina ediyor ya da yüksek faizle verme çabasına giriyor. Bu noktadan hareketle 'Uğurlu KOBÎ' dediğimiz hatta kredimizi verirken de 'Hayırlı Uğurlu olun' sloganıyla verdiğimiz bu ürünü çıkarttık" diye konuştu. Faizin bilanço büyüklüğü ve net işletme sermayesine göre farklılaştığını belirterek, "Faiz yüzde 1-1.20 arasında değişen bantta olacak. Bu da bu segmentin kısa vadede bile bulamadığı fiyat seviyeleridir" dedi.

'Kurun üzerine % 5-10 rekabet gücü verilirse ihracatçı rahatlar'

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmada defansif davranmaların en önemli nedenlerinden birinin cari açık sorunu çözülememesi diğerinin de yeterli seviyede döviz rezervi olmaması olduğunu kaydeden Recep Atakan "Ülke olarak kurun bu kadar değerli gittiği bir yerde, madem kuru rekabetçi seviyeye çıkartamıyoruz, dolar sürekli düşüyor, o zaman dolar almamız lazım. Yani rezerv biriktirmemiz lazım. Türkiye'nin şu anda 75 milyar dolar civarında döviz rezervi var. Bunun 100-120 milyar dolar bandına gelene kadar döviz rezervi konusundaki seviyenin kırılgan olduğunu düşünüyorum. Kurun bu konjonktürde ihracatçıyı etkilediğini düşünmekle birlikte bu durum katma değeri düşük bir ihracat modeli yaratıyor. Merkez'in rezervi,artırmak için bu konjonktürde biraz dahi iştahlı olması gerektiğin düşünüyorum. Bu kadar düşük kâr marjlarıyla ihracat yapmaya devam edilirse Türkiye dış ticaret açığı vermeye devam eder. Ya kur politikasıyla ya da mal politikasıyla bu döngüyı kırmamız gerekiyor. Bugünden yarına pratik bir şey değil. Ama kurun üzerine yüzde 5-10 rekabet gücü verseniz sektörler rahatlatabilinir" diye konuştu.
Habertürk-Sefer Yüksel