Kent Haberleri

Konya Çumra OSB’de sona yaklaşıldı!

Çumra’dan Konya’ya uzanan 20 milyon metrekarelik alan üzerine kurulması planlanan ve üzerinde bin 40 müteşebbisin yatırım yapması için imkan sağlayan Çumra OSB’de sona gelindi.

Geçmişten günümüze tarih, kültür, tarım, turizm gibi birçok alanda kendisini gösteren ve ön plana çıkan Çumra, yeni yatırımlarla büyüme ivmesine hız kazandırdı. Çumra’da başlangıçta 500 bin metrekare alanda başlatılan Çumra Organize Sanayi Bölgesi’nin alanı yaklaşık 40 katı genişletilerek 20 milyon metrekarelik bir alana ulaştı. Bin 40 yatırımcının yer bulabileceği Çumra OSB, şehir merkezine yakınlığının yanı sıra Kaşınhanı Lojistik Merkezi’ne, yeni çevreyoluna, hızlı tren ve yük treni hattına yakınlığı ile dikkat çekiyor. Çumra OSB tamamlandığında 10 binin üzerinde istihdam sağlayacağı, sadece Çumra değil, Konya il merkezi, Akören, Hadim, Bozkır, Ermenek gibi bölge ilçelerine de istihdam için bir kapı aralayacağı düşünülüyor. İlk etabı 2017’de tamamlanacak olan Çumra OSB’nin ikinci etabının ise 2020 yılına kadar tamamlanarak hizmet vermeye başlaması hedefleniyor. 


Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, Çumra Organize Sanayi Bölgesi’nin geçmişten günümüze gelişim sürecini Yenigün’e değerlendirdi. Yaklaşık 2 yıl önce yapılan mahalli idareler seçimleri ile göreve gelen Mehmet Oğuz, seçim beyannamesinin bulunduğu kitabın ilk sayfasında Çumra OSB’yi canlandırma projesinin olduğunu belirterek, Çumra OSB’nin adeta küllerinden doğduğuna işaret etti. 


ÖNCE BÜTÜN BORÇLARI TEMİZLENDİ


Çumra OSB’nin ilk kuruluş tarihinin 1999 yılı olduğuna dikkat çeken Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, “O yıllarda dönemin yöneticilerinin takipsizliği nedeniyle OSB’de bir ilerleme kaydedilememiş. Çekilen 150 bin liralık bir kredi bile ödenmediği için neredeyse 10 misli bir borca ulaşmış. İlk iş olarak uzlaşma yoluna gittik ve Çumra OSB’nin bütün borçlarını başka bir yerden kredi kullanmadan, borç almadan, kendi öz kaynaklarımızla ödedik. Çumra OSB, belki Türkiye’deki en sorunlu OSB olarak biliniyordu. Ama çok şükür ki, şu an yatırım için hiçbir sorunumuz kalmadı. Kısa vadede Çumra OSB’yi yeniden bakir bir alan haline getirdik” diye konuştu. 


BÖLGENİN İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZECEK


İlk etabın su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı sorunlarının kalmadığını dile getiren Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, “Mevcut yerle ilgili 1700’lü yıllarda yaşamış olan bir vakfın bulunduğuna ilişkin haber vardı. Bu alanı vakıf olduğu için terk etmemiz gerekiyordu. Vakfın kurulması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Yeni bir organize sanayi alanı yapıldı. 20 milyon metrekarelik yeni bir alanda çalışma yapıldı. Yani toplamda ilk etap 500 bin metrekareyken 40 katı kadar bir büyüme önerildi. 20 milyon metrekareye ulaşma isteği ve arzusu doğdu. Valiliğimizden çıkacak sonuçla bu da neticelenecek. Buradaki temel amacımız hem ekonomiye katkı sağlamak, hem de Çumra ile birlikte yakın bölgemizdeki Güneysınır, Akören, Bozkır, Hadim ve hatta Karaman’ın Ermenek ilçesindeki istihdam sorununun çözümüne de katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.


OSB ALANI 40 MİSLİ GENİŞLETİLİYOR


Mevcut 500 bin metrekarelik OSB alanında 36 müteşebbise yer verildiğini kaydeden Mehmet Oğuz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Çumra Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapmak isteyen müteşebbislere yönelik yapılan anketten müthiş bir yer talebi çıkması ile alanı genişletmeye yönelik girişimlerin başladığını dile getirdi. Türkiye genelinde bin 40 firmanın bu bölgeye yatırım yapmak istediğini belirten Çumra Belediye Başkanı Oğuz, “Çumra OSB’ye talep çok fazla. Burada günlük ortalama 40 firmayı misafir ediyor, OSB alanını gezdiriyor ve bilgilendiriyoruz. Diğer taraftan da onların son bir yıllık bilançolarını, nasıl bir yatırım yapmak istediklerini ve istihdama katılma oranlarını tespit etmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.  


ASKON’LA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMA ETKİLİ OLDU


Yatırımcı firmaların tespiti noktasında ASKON Konya Şubesi ile birlikte çalışma yürüttüklerini ve sürecin ilerlemesinde onların da büyük desteklerini gördüklerini dile getiren Mehmet Oğuz, “Bu çalışmaların başında ASKON Konya Şubesi vardı. Yatırımcının buraya teşvikinde ASKON ile işbirliği halinde yaptığımız çalışmaların da büyük etkisi oldu” dedi. Çumra OSB’nin şimdilerde Konya Valisi Muammer Erol’un Başkanlığı’nda çalışmalarını yürüttüğünü, Müteşebbis Heyet Başkanlığı’nı da kendisinin yaptığını dile getiren Mehmet Oğuz, “Valimizin müteşebbis heyet başkanlığında yüzde 30’u ticaret odasının, yüzde 20’si Valiliğin, geri kalanı da Çumra Belediyesi’nin olmak üzere ortak bir yapı oluşturuldu. Bu 3 kuruluş, OSB’de yüzde 70’lik doluluk oranına ulaşıncaya kadar böyle çalışmaya devam edecek. Zor bir süreçti. En zor kısımlarını geride bıraktık. Hemen olabilecek bir iş değil ama uzun vadede burada yapılan yatırımın ne kadar kıymetli olduğunu hep birlikte göreceğiz. Tahminen burada 10 binin üzerinde çalışan istihdam edilecek. Bunda Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun da çok büyük katkıları oldu” ifadelerini kullandı. 


KONYA’YA ALTYAPISI GÜÇLÜ ALTERNATİF BİR OSB


Konya’da Selçuklu’ya yönelen sanayi yapısına alternatif bir alan olarak Çumra’nın görüldüğünü dile getiren Mehmet Oğuz, “18 yıllık bir yatırım 1 yılda çok büyük yol kat etti. İnşallah gelecek yıl birinci merhale bitecek. Daha sonra da ikinci merhale ile birlikte Türkiye’nin en gözde yatırım alanı olacak. 2020’ye kadar yeni OSB alanımız da kurulmuş ve yatırıma başlanmış olacak. Sadece ikinci etapta bin 40 işletme olacak. Konum olarak çok güzel bir yerde. Hızlı tren ve yük treninin hemen yanında. Kaşınhanı Lojistik Merkezi’ne çok yakın bir mesafede. Yeni çevreyoluna hemen 4 kilometre uzaklıkta. Konum olarak mevcut sanayiye ulaşımla Çumra OSB’ye ulaşım süresi aynı olacak. Trafik yoğunluğunu da düşünecek olursanız daha kısa mesafiede olacak. Altın değerinde bir alan. Buradaki hedef altyapı hizmet bedelini en aşağıya çekmek. Yatırımcıyı yıpratmadan, yatırımcının gücünü yatırım yapacağı alana yönlendirmek. İnşallah daha az maliyetlerle de yatırım yapılabileceğini Konya’ya göstermek gayretindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı. 


TÜRKİYE GENELİ 70


YURT DIŞINDAN 2 TALEP


Bu projenin hayata geçmesinde Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Vali Muammer Erol, Konya Milletvekilleri ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun büyük emek ve gayretlerinin olduğunu söyleyen ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım ise, “Onların destekleri sayesinde projemiz çok hızlı gelişti. Şu ana kadar bin 40 müracaat aldık ve Sanayi Bakanlığı’na müracaatları gönderdik. Konya dışından yaklaşık 70’e yakın müracaat var.  Bunların dışında İran ve Belçika’dan da müteşebbisler yatırım için başvuruda bulundu. Enerji panelleri üretimi yapmak istiyorlar. Bunun dışında yaklaşık olarak 17-18 sektör ön plana çıkıyor. Ağırlık olarak tarım makinaları, makine, otomotiv yedek parça, döküm, kundura, tekstil, gıda gibi sektörler ön plana çıkıyor. Bu noktada geldiğimiz konum çok iyi bir yer. Nasip olursa şu an Konya’daki komisyon toplantısının kararını bekliyoruz. Firmalara hizmet vermeye çalışacağız. Projeyi ilk paylaştığımızda belediye başkanımızın da bu bölgede organizeyi büyütme çabasını görünce biz de heyecanlandık. Bir STK olarak projeyi şu anki hale getirdik. Nasip olursa bu yıl içerisinde yer tahsisini gerçekleştireceğiz. Yüksek hızlı tren hattına yakın olması çok önemli. Diğer STK’lara da bunu duyurduk. Onların da desteğiyle inşallah bu proje Konya’nın projesi olacak. Bütün sanayicilerimizi bu bölgeye yatırım yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. 



Rasim ATALAY/Yenigün