Kent Haberleri

Konya İslam Kültür Merkezi ne zaman açılacak?

2016 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanan Konya İslam Kültür Merkezi’nde beklenenin aksi bir durumla karşılaşıldı. İslam Kültür Merkezi’nde istenmeyen görüntüler oluşmaya başladı.

Dört bir yanı açık olan bina kimsesiz kalınca niyeti bozuk insanlar binada para eder ne varsa talan etmiş, İslam Kültür Merkezi’nde istenmeyen görüntüler oluşmaya başladı 


Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında 28 Nisan 2014 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen İslam Kültür Merkezi’nin yapımına hızlı bir şekilde başlanmış, 2016 yılında da bitirilerek hizmete başlaması hedeflenmişti. 


Kışla Caddesi üzerinde bulunan, 10 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alandan oluşan İslam Kültür Merkezi’nin büyük bir bölümü tamamlansa da şimdilerde çalışmalar yavaşladı. Buna biraz da ilgisizlik eklenince İslam Kültür Merkezi’nde istenmeyen görüntüler oluşmaya başladı. 


İçerisinde Mevlevihane, Panorama Mevlana, Semahane ve dünyadaki önemli Mevlevihanelerin minyatürlerinin bulunacağı, aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak değerlendirilmesi planlanan İslam Kültür Merkezi’nin maliyeti ise 12 milyon 600 bin TL olarak belirlenmişti. 


Tesisle Konya’da ilklere imza atılacak ve burada bulunan semazen sınıfı ile sema eğitimleri de verilecekti. Yine İslam ilimleri ile alakalı eğitim çalışmalarının da yapılması amacına hizmet edecek olan İslam Kültür Merkezi’nin, İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya etkinlikleri çerçevesinde açılması da planlanıyordu.


BİNA SAHİPSİZ KALINCA, İÇTEN İÇE ERİYOR


Güzel amaçlarla ve iyi fikirlerle yola çıkılan, büyük bütçeler ayrılarak yapımı hızlı bir şekilde başlanan ve önemli bir mesafe kat edilerek bitirilmesine ramak kalan İslam Kültür Merkezi’nin şimdiki hali ise duyarlı vatandaşların içini acıtıyor. Bir taraftan binanın eksik kalan yanlarının tamamlanması için çalışmalar yürütülürken, diğer taraftan ise sahipsizlik nedeniyle yapılmış olanlar çapulcuların hışmına uğruyor. 


Sadece Konya’ya değil, İslam dünyasına hizmet etmesi planlanan, bu amaçla aynı proje içerisinde Siyer-i Nebi Külliyesi’nin de bulunduğu binalara herkes elini kolunu sallayarak girebiliyor. Her ne kadar gündüzleri işçiler çalıştığı için bina çevresine yabancılar gelmese de, akşam hava karardıktan sonra burası milletin parasını gasp etmek isteyenlerin uğrak noktası haline geliyor. 


KUŞLARA YUVA HALİNE GELMİŞ


İslam Kültür Merkezi başlığı altında toplanan binaların hepsi orta yerde ve güvenliksiz bir şekilde duruyor. Kapıları ve pencereleri olmadığı için isteyen istediği yerden rahat bir şekilde içeriye girebiliyor. Binanın üst katlarına çıkıldığında tavan kaplamasının açıklıklarından içeri giren kuşların, buraya adeta bir habitat kurdukları, İslam Kültür Merkezi olsun diye yapılan binanın büyük bir kuş yuvasına döndüğü de gözlemlenebiliyor. 


EDERİ YÜKSEK NE VARSA ÇALMIŞLAR


Bir bekçisi veya güvenlikçisi olmadığı için özellikle akşam hava kararıp, bölgeden el etek çekildikten sonra ortaya çıkan şahıslar, yükte hafif pahada ağır olan ne varsa talan etmeye şimdiden başlamış. Henüz hiç kullanılmamış olan döküm malzemeler, bakır kablolar, tesisat ürünleri, musluk, batarya ve vanalar kırılıp yerinden sökülerek çalınmış. İçinde bulunduğumuz bu dönemlerde tamamen bitirilerek hizmete açık hale gelmesi planlanan İslam Kültür Merkezi, ilgisizlik ve sahipsizlik nedeniyle gün gün daha geriye gidiyor. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere olayın tüm ilgililerinin milli servetin göz göre göre heba olup gitmesini önlemek için vakit kaybetmeksizin harekete geçmesi bekleniyor. 



Harun YILMAZ/Yenigün