Konya Meram kentsel dönüşümde örnek oluyor!
Bir yıl içinde Meram nüfusunun yarısını kapsayan 50 milyon metrekarelik alanda imar planı revizyonu yaparak ilçe tarihindeki en büyük planlamayı gerçekleştiren Toru, 5 ayrı bölgeyi kapsayan kentsel dönüşüm projeleriyle de Türkiye’ye örnek oldu.
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, belediye olarak kentsel dönüşümde her zaman öncü olduklarını vurgulayarak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca Türkiye genelinde afet riski altındaki binaların yenilenmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde 81 ilden toplam 129 belediye içerisinde Meram Belediyemiz de yer aldı. Konya’da ilk kentsel dönüşüm hamlesini de biz başlatmıştık ve şu anda da Bakanlığımızın belirlemiş olduğu 129 belediye içerisinde Konya’dan tek belediye olarak Meram Belediyesi’nin yer almasından dolayı mutluyuz, onurluyuz. Kentsel dönüşüm seferberliğine bir tuğla da biz koymak için çalışmalarımıza yön verdik. Bu kapsamda Çaybaşı Mahallesi’nde 240 bin metrekare, Aksinne Mahallesi’nde 210 bin metrekare, Şükran Mahallesi’nde 170 bin metrekare, Turgut Reis ve Küçük Aymanas Mahallelerinde 230 bin metrekare, Uluırmak Saka ve Uluırmak Ali Hoca Mahallelerinde 270 bin metrekare olmak üzere toplamda 1 milyon 120 bin metrekarelik bir alanda belediyemizce kentsel dönüşüm çalışması yapılacaktır. Bu çalışmalarla ilgili gerekli kararları; Bakanlar Kurulu kararlarını, planlama çalışmalarını, tasarım çalışmalarını ve tespit çalışmalarını tamamladık. Her bir bölge için ayrı ekip oluşturduk. Bu ekiplerimiz mahallelerde açılan kentsel dönüşüm ofislerinde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam ediyorlar” dedi.
10 BİN TAŞINMAZI KAPSIYOR
5 ayrı kentsel dönüşüm projesi kapsamında 1 milyon 120 bin metrekarelik alanda toplamda 10 bin taşınmazın sahibine hizmet vereceklerini açıklayan Başkan Toru, “Bu alanda 2 bin 800 parsel ve 2 bin 155 bina bulunuyor. Bunların çoğu yığma binalar ve 40-50 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış binalar. Vatandaşlarımızın daha konforlu, hayat standartları yüksek bir çevrede yaşaması amacıyla bu dönüşüm hamlesini başlatmış olduk. Vatandaşımızın yaşam kalitesini yükseltilmesinin yanı sıra şehrimizdeki inşaat sektörünün ivme kazanması, bu bölgedeki altyapı ve üstyapının daha nitelikli hale getirilmesi, çevrenin düzenlenmesi, eğitim alanları, sağlık alanları, dini tesisler ile sosyal alanların oluşturulması ve ulaşım sorunlarının çözülmesi için bu çalışmaların yapılması kaçınılmazdı” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ ÖNCÜLÜĞÜMÜZ SÜRECEK
Kentsel dönüşüm çalışmasının kolay bir Hadise olmadığını ve pek çok tarafının olduğunu dile getiren Toru, “Bizim için önemli olan şehrimizin ve vatandaşlarımızın kazanmasıdır. Belediye olarak bizim herhangi bir ticari beklentimiz yoktur. Bundan hareketle modellememizi yaptık ve çalışmalarımıza yön verdik. Konya’da kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmalarında Meram Belediyesi’nin öncülüğü devam edecek. Sadece binaları yıkıp yeniden yapmayı değil aynı zamanda çevre ve kültür mirasımızın korunması, tarihi mirasımızın korunması, kadim bir medeniyetin torunları olarak üzerimize düşeni yapmak, şehir kimliğini yeniden ihya etmek ve komşuluk ilişiklerini koruyarak sosyal bir proje oluşturmayı hedefledik. Konutların sosyal olmasını değil projelerin sosyal olmasını hedefledik ve bu minvalde çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm tarihi bir fırsattır. Vatandaşlarımızın bunun bilincinde olmasını ve en büyük desteği vermesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Yeni Konya