Konya Şefik Can Caddesi dönüşüyor!
Türkiye'nin en düzenli kentlerinden biri olan Konya'da kentsel dönüşüm alanında önemli mesafeler katedildi. Konya, hızlı gelişen her şehir gibi imar alanında atılım yapıyor. Şefik Can Caddesi'nde dev bir kentsel dönüşüm yaşanıyor
Konya, dönüşümle çarpık bir yapılanma görünümünden çıkıp, daha modern bir şehir görünümüne kavuşuyor. Son yıllarda Konya'nın bir çok mahallesinde kentsel dönüşüm projeleri sonucunda çok katlı binalar yükseliyor. Yükselen 10-13 katlı lüks daireler beraberinde yeni bir kültürü de getiriyor. Kentsel dönüşümün en çok hissedildiği noktalardan bir tanesi de kuşkusuz Şefik Can Caddesi'nin iki yanında bulunan Kılıçarslan Mahallesi, Özlem Mahallesi, Selçuk ve Yeni Selçuk Mahallesi'nin de aralarında bulunduğu 8 mahalle. Şefik Can'da kentsel dönüşüm noktasında ciddi bir atılım söz konusu. Onlarca dairelik yatırım projeleri tamamlanırken, çok sayıda proje de tüm hızıyla devam ediyor.
BİR TEMİZLİK OPERASYONU YAPILDI
Kentsel dönüşümle Şefik Can Caddesi'nde ve şehrin diğer pek çok noktasında bir temizlik operasyonunun gerçekleştirildiğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, “Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aç gözlü müteahhitlerin halkı aldatmasına izin vermemeli” dedi. Çınar, “Kentsel dönüşüm, halk dilinde kentsel dönüşüm olarak biliniyor. Ama aslında kentsel dönüşüm riskli bölgelerin yenilenmesidir. Ülke olarak acı tecrübeler yaşadık. Marmara ve Van depremi ile Zümrüt Apartmanı'nın çökmesiyle bir çok can kaybı yaşandı. Bu üzücü olaylar dönüm noktasıydı. Bundan sonra yöneticiler denetlemeleri arttırdı ve dönüşüm çalışmaları hız kazandı” ifadelerini kullandı. “Belediyeler yol açar, vatandaşlar o yoldan geçer” diyen Çınar, “Belediye, Şefik Can Caddesi'ni açtıktan sonra o bölgede ciddi bir yenilenme çalışmaları başladı. Mahallelerde kontröllü bir şekilde modern yapılar yükseliyor. Konya'ya temiz bir çevre kazandırılıyor. Bu nedenle isabetli bir adımdı” değerlendirmesinde bulundu.
RANTSAL BİR DÖNÜŞÜM OLMAMALI
Kentsel dönüşüm iyi değerlendirilirse kaçak yapılaşma ve rantın önüne geçileceğini dile getiren Çınar, “Bu bizim çıkış kapımız. Bu rantsal bir dönüşüm olmamalı. Kentsel dönüşüm yeni anayasadan bile daha önemli. Denetlemeler yetersiz. Bugün yapı stokumuz 500 bin civarında. Bunların yarısı eski model ve denetimi yetersiz. Depreme dayanıklılığını bilmiyoruz. Bu nedenle dönüşümü önemsiyorum. Konya kentsel dönüşümde halk nezdinde geride kaldı. Vatandaşlar yeterince bilgilendirilmiyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm alanları sınırlı” diye konuştu. Az enerji tüketen ve çevreye duyarlı yapılara ihtiyacın olduğun ifade eden Çınar, Alaaddin Tepesi, Muhacir Pazarı, Şems Tebrizi Mahallesi'nde ve benzeri yerlerde bulunan noktalara el atılmalı. Yaşanabilir ortamalara ihtiyaç var. Dönüşümle gündeme gelen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bir türlü hayata geçirilmeyen Eski Sanayi, Eski Buğday Pazarı, Sebze ve Meyve Hali, 'Eski' olmaktan kurtarılmalı. Şefik Can'da yapılanların nelere neden olduğu iyi okunmalı. Bu nedenle yerel yönetimler insiyatif almalı” diyerek sözlerini tamamladı.
ARSA VE BİNALAR DEĞER KAZANDI
“Şefik Can Örnek tüm Konya'ya örnek olmalı”diyen Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay da, “Kentsel Dönüşüm kapsamında Şefik Can Caddesi'nin iki yakasında bulunan ve 7-8 mahalleyi kapsayan bölgede çarpık yapılaşmanın kökü kazındı. Arsalar ve binalar değer kazandı. Örnek alınması gerekiyor. Bölgede 10-13 kata imar veriliyor. Bölgede arsası bulunan ya da eski evi bulunan vatandaşlar birleşiyor ve yeni bir şehir orataya çıkıyor. Cadde cepheli olan projeler hemen hemen tamamlandı. İç bölgelerde ise projeler sürüyor. Yeni yeşil alanlar ve alışveriş merkezleri inşa ediliyor. Bunlar sevindirici gelişmeler. Yapılan dönüşüm çalışmalarıyla cadde daha güzel bir görünüme kavuşturuldu. Kentsel dönüşüm hamlesi hayati bir önem taşıyor. Daha güvenli ve güzel görünümlü binalara kavuşmamız için bu tür adımları desteklemek gerekiyor. Konya son dönemde bir atılım gerçekleştirdi. Belediyeler dönüşüm başlattı. Türkiye genelinde başlatılan dönüşüm çalışmalarından Konya’da yararlanmalı” diye konuştu.
DÖNÜŞÜMLE BÜYÜK CAMİLER YÜKSELİYOR
Kentsel dönüşüm projeleri ile yeni ihtiyaçlar da ortaya çıkıyor. Şefik Can Caddesi'nin iki yakasında bulunan mahalellerde sadece dev binalar değil, büyük camiler de yükseliyor. Mevcut camiler yeterli olmadığı için kentsel dönüşümün yaygın olduğu noktalarda yeni ve büyük camiler inşa ediliyor. Sosyal donatılar, ağaçlandırma ve çevre düzenlemelerinin yanı sıra bölgeye görkemli camiler de kazandırılıyor. Bölgede artan hane sayısıyla birlikte büyük camilerin de yükseldiğini ifade eden Sedat Altınay, “Dönüşümle birlikte yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı. Yıllardır vatandaşların ibadetini yaptığı camiler küçük gelmeye başladı. Bu nedenle yeni ve büyük camiler için kollar sıvandı. Bölgede bir kaç tane de yeni camii yükseliyor” diye sözlerini tamamladı.
Konya Yenigün