Genel

Konya Şeker enerji sektöründe büyüyor!

hedefini dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirleyen Konya Şeker, Kangal Termik santralinden sonra özelleştirme ihalesinde Soma Termik Santralini alarak enerji sektöründe de dev bir adım attı.


Türkiye'nin en büyük tarımsal sanayi kuruluşlarından biri olan ve hedefini dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirleyen Konya Şeker, Kangal Termik santralinden sonra özelleştirme ihalesinde Soma Termik Santralini alarak enerji sektöründe de dev bir adım attı. 

Enerji sektörüne ilgisini ilk olarak Seyitömer santralinin özelleştirme ihalesinde 2,078 milyar dolarlık teklifiyle ortaya koyan Konya Şeker, bu ihaleden iki ay sonra gerçekleştirilen ilk enerji ihalesi olan Kangal Termik Santraline 985 milyon dolarlık ihale bedeliyle en yüksek teklifi vermiş ve santrali 2013'ün Ağustos ayında devralmıştı. Yaklaşık 1,5 yıldır Kangal Termik Santralini işleten ve yaptığı revizyonla santralin üretimini yaklaşık yüzde 60 oranında artıran Konya Şeker, enerji sektöründe büyüme arzusunu da gerçekleştirilen Yatağan ve Tunçbilek Termik Santrali ihalelerinde son noktaya kadar yarışarak gösterdi. 

685,5 MİLYON DOLARLIK TEKLİFLE İHALE KONYA ŞEKERİN 2015 yılının ilk özelleştirme ihalesi olan Soma Termik B Santrali ihalesinde 685,5 milyon dolarlık teklifi ile en yüksek ihale bedelini veren Konya Şeker, Kangal ve Çumra'daki termik santrallerinde sahip olduğu yaklaşık 535 megavatlık kurulu gücünü ihale sürecinin tamamlanıp Soma Termik Santralinin de bünyesine katılmasıyla birlikte yaklaşık bin 525 megavata çıkaracak. Soma Termik B Santrali ile birlikte elektrik üretimini yaklaşık iki kat daha artıran Konya Şeker, sahip olduğu kurulu güçle ülkemizdeki elektrik üretiminin tek başına yaklaşık yüzde 3,5'unu gerçekleştirecek. 

Özelleştirme İdaresinde Ahmet Aksu başkanlığında yapılan ihaleye, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ, Bereket Enerji ve Üretim AŞ katıldı. 561 milyon dolarla başlayan ihalede, ilk olarak en düşük teklifi veren Bereket Enerji elenirken, özelleştirme ihalesinde son turda Kalyon Grubu ile yarışan Konya Şeker 685,5 milyon dolarlık son teklifi ile Soma Termik B Santrali ihalesini kazandı. İhale kapsamında, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar da "varlık satışı" yöntemiyle satışa sunuldu. Soma B Termik Santrali her biri 165 megavat kurulu gücündeki 6 üniteden oluşuyor. Santralin toplam kurulu gücü 990 megavatı buluyor. 

"KONYA ŞEKER HEM GIDA HEM ENERJİ SEKTÖRÜNDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK" Soma Termik Santrali özelleştirme ihalesi sonrası bir değerlendirme yapan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker'in hem gıda sektöründe hem de enerji sektöründe büyümeye devam edeceğini, enerji sektöründe attıkları bu adımların tarımsal sanayideki büyüme hedeflerinin bir parçası olduğunu ve enerji sektörünün ana faaliyet alanı olan tarımsal sanayi yatırımları için kaldıraç işlevi göreceğini söyledi. 

Konya Şeker'in termik santral işletmeciliğinde 61 yıllık tecrübeye sahip olduğunu hatırlatan Başkan Konuk, şöyle konuştu: "Biz, Kangal Termik Santralini aldığımızda tarımsal sanayiye yaptığımız yatırımların sekteye uğrayabileceğine dair endişelenenler oldu. Ancak biz, o ihaleden sonra da hiç hız kesmeden tarımsal sanayi yatırımlarını yapmaya devam ettik. Dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisi Kangal'ı devralmamızdan sonra tamamlandı ve yatırım planlamasında bir aksama yaşanmadı. Unlu mamuller, bisküvi, kek, gofret tesisimizin yeni üretim bantları da o süreçte tamamlandı. Patates Nişastası Fabrikasını da Kangal Termik Santrali yaptığı elektrik üretimiyle kendi kendini öderken tamamladık. Üstelik bu süreçte üreticimize verdiğimiz desteği artırarak sürdürdük. 

Avans ödemelerimiz de sürdü, ürüne ülkemizdeki en yüksek fiyatı da vermeye devam ettik. 

Çünkü biz o süreci, yani Kangal Termik Santrali'nin finansman sürecini Konya Şeker'in kasasından tek kuruş çıkmadan, kurumun ticari itibarı ve bilanço avantajlarıyla kredi marifetiyle çözecek şekilde organize etmiştik. Allah'a şükür Kangal üretiyor ve ürettiği ile de borcunu ödüyor. Konya Şeker'e tek kuruş yük olmadan üstelik de Konya Şeker'in bilançosuna katkı yaparak kendi finansmanını gerçekleştiriyor. Kredi geri ödemesi bittiğinde çiftçinin borçsuz harçsız bir termik santrali olacak ve bu santral guruba sağladığı kazançla tarım sektöründe ve gıda sanayinde dev hamle yapmamıza zemin hazırlayacak. Soma Termik Santralinde de aynı yaklaşım ve aynı süreç planlamamız devam edecek. Konya Şeker yine öz kaynaklarına dokunmadan, tarımsal sanayi yatırımlarında hız kesmeden ve üretici ortaklarına verdiği destekten taviz vermeden Soma Termik Santralini de bünyesine katacak." "TERMİK SANTRAL İŞLETMECİLİĞİNDE 61 YILLIK TECRÜBEYE SAHİBİZ" Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Kangal Termik Santralini devraldıktan sonra yaptıkları revizyonla santralin üretimini EÜAŞ dönemine göre yüzde 60'a yakın artırarak büyük bir işletme başarısı ortaya koyduklarını vurguladı. Bu başarının da enerji sektöründe yeni yatırımlar konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, özetle şunları söyledi: "Biz kurum olarak termik santral işletmeciliğinde 61 yıllık tecrübeye sahibiz. 

1954 yılında ilk şeker üretimini gerçekleştiren Konya Şeker, işletme bünyesinde bulunan termik santralle bu fabrikanın enerji ihtiyacını da karşılamaya başlamıştı. 

Yani biz özelde şeker, genelde gıda sektöründe sahip olduğumuz üretim tecrübesi kadar elektrik üretiminde de aynı tecrübe ve birikime sahibiz. Yani gıda sektöründe de enerji sektöründe de 61 yıllık bir tecrübemiz var." Gıda sanayindeki tecrübeyi büyüme rakamlarına da yansıttıklarını anlatan Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi gıdadan sonra en iyi bildiğimiz iş olan enerjide de bu tecrübemizden istifade ediyor ve o tecrübemizi üretici ortaklarımızın ve Konya Şeker'in gelecek hedeflerine katkı verecek bir somut adıma dönüştürüyoruz. Nitekim sektördeki 61 yıllık tecrübemizin neticesini Kangal'da aldık ve Kangal Termik Santralini devralır almaz yaptığımız küçük revizyonla işletme verimliliğini yüzde 31'den yüzde 34'e artırmayı başardık. 

Santral sahasında bulduğumuz ilave kömür rezervi ile santrale ödediğimiz ihale bedeli kadar bir kaynağa kavuştuk. 

Kangal'da elde ettiğimiz başarı bizim cesaretimizi artırdı ve sektördeki fırsatları kollamaya başladık. 

Soma Termik Santrali özelleştirmesinden önce Yatağan ve Tunçbilek'e de talip olduk ve Soma'da önümüze çıkan fırsatı değerlendirdik. 

Bu özelleştirmede de finansmanı Kangal'daki gibi gerçekleştireceğiz ve üretici ortaklarımızın ürünleri işlemeye yönelik yaptığımız yatırım planlamasında bir değişiklik olmayacak ve onlara verdiğimiz destekte bir aksama yaşanmayacak. 



Olay