20 / 05 / 2024

Konya şžeker, enerjiye 2 milyar dolar yatıracak!

Konya şžeker, enerjiye 2 milyar dolar yatıracak!

56 bin çiftçinin üye olduğu Konya şžeker, tarım ve hayvancılıktan sonra şimdi de enerjiye giriyor. Konya şžeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 2 milyar dolarlık yatırımla termik santral kuracaklarını açıkladı



Konya ve çumra'da faaliyet gösteren iki fabrikasıyla Türkiye'deki pancar şekeri üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiren 56 bin çiftçinin üyeolduğu Konya şžeker, Anadolu Birlik Holding (ABH) çatısı altındaki işletmelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Yeni yatırım hamlesinin enerji olacağını söyleyen ABH, Konya şžeker ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 2 milyar dolarlık yatırımla 2 bin megawatt gücünde termik enerji santrali kurmayı planladıklarını açıkladı. 'Konya'da mevcut bir kömür havzasını almaya çalışıyoruz' diyen Konuk, hesaplar tutarsa santrali 5 yıl içinde tamamlamayı hedefliyor. Konuk, Göksu üzerindeki hidroelektrik santral özelleştirmesi ile de ilgilendiklerini söyledi.

ÜNİVERSİTE YOLDA
ABH'nin öncelikli yatırım alanı tarımsal faaliyetler olsa da Recep Konuk 'ışık gördüğü' her alanda 'varız' diyecek gibi duruyor. Zira 'çiftçinin bilgiye, tarımın sanayiye ihtiyacı var' diyen Konuk, YÖK'ten izin çıkarsa iki yıl içinde Orta Anadolu Teknoloji Üniversitesi'ni de hayata geçirecek. Bir ihtisas üniversitesi kuracaklarını söyleyen Konuk, bu konuda Kuzey Dakota ve Kyoto Üniversitesi ile anlaşma yaptıklarını belirtti. Üniversitenin toplam 100 milyon TL'lik yatırım bütçesi olduğunu söyleyen Konuk, 3 bine yakın öğrenciye eğitim vereceklerini ifade etti. Konuk, nişasta bazlı şeker üretimiyle ilgili olarak da meyveden elde edilen fruktozla mısırdan üretilenin karbon dizilimlerinin farklı olduğunu açıkladı. Konuk, ' Nişasta bazlı şeker kullanımı Fransa'da yüzde 0, Almanya'da 1, Türkiye'de yüzde 17. Madem yönümüz AB, bizdeki sistem de oradaki gibi olmalı' dedi.

McDonald's Konya patatesi alıyor
Seydişehir ve Beyşehir'de 35 bin ton kapasiteli dondurulmuş parmak patates üretim tesisi kuran ABH,ürünlerini Pratiko markasıyla piyasaya sunuyor. Üretimlerinin yarısını McDonald's'ın aldığını belirten yetkililer, Burger King ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor. Yurtdışında büyümeyi planlayan ABH, Brezilya'da 100 bin ton kapasiteli bir şeker fabrikası için görüşmeler yapıyor.

Rakamlarla Konya şžeker
1999 yılından bu yana;
 Cirosunu 49 Milyon TL'den 891 milyon 864 bin 138 TL'ye çıkardı.
 Sermayesini 4 milyon TL'den 550 milyon TL'ye çıkardı.
 Karlılığını yüzde 53 bin 832 artırdı.
 650 milyon dolarlık yatırım ile 21 üretim tesisi hayata geçirildi.
 Rehabilitasyon yatırımları ve yeni yatırımlar sonucu melasta kalan şeker oranı, yakıt giderleri ve işçilik giderleri düşürülerek yaklaşık 172 milyon dolar tasarruf sağlandı.

Pancarın atığı matbaaya gidiyor
Anadolu Birlik Holding (ABH), pancar atıklarından elde edilen matbaa mürekkep imalatı ve kimya sanayinin ihtiyacı olan D tipi etanol üretimi gerçekleştiriyor.Yılda toplam 84 milyon litre etanol üreten tesis, matbaada kullanılan solvent ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor. ABH bunun dışında Türkiye'nin en büyük çiftliğini yapıyor. Tam entegre süt ve süt ürünleri tesisi faaliyete başladığında yılda 360 bin ton süt üretilmesi hedefleniyor. Dana Bank projesiyle de üreticinin üzerindeki yükü hafifletme, kaliteli ve hijyenik süt üretimi amaçlanıyor.
Sabah/Elif Akın


Geri Dön