Konya Sille Barajı çevresindeki çalışmalarda sona gelindi!
2011’de DSİ ile Selçuklu Belediyesi arasında imzalanan protokolün ardından Sille Barajı çevresinin yeniden düzenlenerek ihya edilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi
2011’de DSİ ile Selçuklu Belediyesi arasında imzalanan protokolün ardından Sille Barajı çevresinin yeniden düzenlenerek ihya edilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi
ALTYAPI ÇALIŞMALARININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ BİTTİ
Sille Himmet Ölçmen Barajı’nın ihya edilerek yeniden şehrin cazibe merkezi haline getirilmesi için Selçuklu Belediyesi’nin başlattığı büyük projede sona yaklaşıldı. Sille Himmet Ölçmen Barajı, adeta küllerinden doğdu. Şimdilerde giriş çıkışın yasak olduğu barajın etrafında uzun bir süredir devam eden yenileme ve düzenleme çalışmaları çerçevesinde Sille Barajı şehrin aktif bir merkezi olabilecek hale getirildi. Yaklaşık 100 kişilik bir ekip, Sille Himmet Ölçmen Barajı’nın ihyası için çaba harcıyor. Çok sayıda iş makinesi de bölgede çalıştırılıyor. Baraj, büyük bir şantiye alanını andırıyor.
İZCİLER İÇİN YENİ KAMP ALANLARI OLUŞTURULDU
Selçuklu’nun ve Konya’nın en canlı bölgelerinden biri olması amaçlanan, insanların aileleri ile birlikte sosyal aktivitelerde bulunabilecekleri ve doğayla iç içe olabilecekleri bir alan olması hedeflenen bölgede 7’den 70’e herkes düşünülmüş. Sportif aktivitelerin de gerçekleştirilebileceği alanları bulunan Sille Barajı çevresinde izcilerin kısa, orta ve uzun süreli kamplar yapabilecekleri alanlar da inşa ediliyor. İzciler, yeni kamp alanlarında kamp kurarak doğanın tadını çıkarabilecek.
ALIŞILAGELMİŞİN DIŞINDA BİR PARK ALANI OLACAK
Doğallığı, konumu ve barındırdığı farklı ögelerle alışılagelmiş park anlayışının dışına çıkacak olan Sille Himmet Ölçmen Barajı, şimdiden merak konusu olmaya başladı. Sille Mahallesi’ni gezmeye gidenler, uzun bir süredir Sille Barajı’na gittiklerinde baraja ve eski piknik alanlarına girişin yasak olması nedeniyle kapıdan dönmek zorunda kalıyordu. Baraj etrafında uzunca bir süredir devam eden çalışmaların tamamlanması dört gözle bekleniyor. Barajdaki çalışmaların yaklaşık 4 ay içinde bitirilmesi hedefleniyor.
Selçuklu Belediyesi’nin tarihe geçecek marka çalışmalarından biri de Sille Barajı’nın çevresinde yapılan park ve rekreasyon çalışmaları. Yaklaşık 20 milyon TL’ye mâl olacak çalışma ile Sille Barajı’nın etrafı tamamen değiştiriliyor.
2011 yılında DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokolün ardından Selçuklu Belediyesi’ne devredilen Sille Himmet Ölçmen Barajı, yürütülen projenin hayata geçirilmesi ile adeta yeniden hayat bulmuş olacak. Dört mevsim aralıksız bir şekilde çalışmaların devam ettiği Sille Himmet Ölçmen Barajı’ndaki çalışmalar tamamlandığında, bölge Konya’nın yeni cazibe merkezlerinden biri haline gelecek.
Baraj etrafında yapılan çalışmalar kapsamında barajın etrafını tamamen kaplayan yürüyüş yolları, yeşil alanlar, kafeteryalar, restaurant, çeşitli sporların ve kültürel aktivitelerin icra edilebileceği alanlar, piknik alanları inşa ediliyor. İnsanların şehrin gürültüsünden uzak, yeşille iç içe olabileceği, Sille Barajı’nın suyuyla serinleyebileceği, ailecek vakit geçirebileceği, misafirlerini ağırlayabileceği alanları barındıracak olan Sille Barajı’ndaki çalışmalarda sona gelindiği, yaklaşık 4 ay sonrasına kadar Sille Himmet Ölçmen Barajı’nın yeniden doğmuşçasına hizmete hazır hale geleceği ifade ediliyor. Barajın çevresi 2 milyon metrekare alana sahipken, su bulunan alanı ise 139 bin 635 metrekareden oluşuyor.
20 MİLYONLUK DEV PROJE OLACAK
Selçuklu Belediyesi’nin açıkladığı rakamlara göre, Sille Himmet Ölçmen Barajı çevre düzenleme, park ve rekreasyon düzenlemesi yapım işi, 19 milyon 824 bin TL’ye mâl olacak. Sille Barajını göl haline getirecek proje ile Baraj ve çevresinin dinlenme, piknik ve mesire alanı olarak kullanılmasının yanı sıra birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapması da hedefleniyor. İzci kampı merkezi, yelken kulübü, uçurtma tepesi, kır kahvesi, çay bahçesi, seyir ve etkinlik terası, ahşap gezinti yolları, çim amfi, macera parkı, çocuk oyun alanları, spor alanları gibi farklı etkinlik alanları vatandaşların hizmetine sunulacak. Yapılması hedeflenen çalışmaların tamamlanmasından sonra baraj büyük bir göle dönüşecek.
KONYA’DA DENİZ HAVASI OLUŞTURACAK
Baraj çevresinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, tırmanma parkurları yer alacak. Öğrenciler ve izcilere yönelik olarak kullanılması amacıyla kamp alanları oluşturulacak. İskeleler kurularak amatör balıkçılık yapılabilecek. Ayrıca göl içinde kayıkla gezinti ve kano sporu yapılabilecek. Göl içinde yer alan adaya kafeterya kurularak, çevresinde tabi hayvan varlığı sağlanacak. Yaşayan balık çeşidi ve sayısının artırılması da yapılacak olan çalışmalar arasında yer alıyor. Su ve ışık oyunları planlanan baraj çevresinde ayrıca kum banyosu ile suni plaj da yapılacak.
ÇALIŞMALAR DÖRT MEVSİM ARALIKSIZ SÜRDÜ
Projenin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için dört mevsim aralıksız çalışma sürdürülüyor. Kış aylarında projenin içende yer alan ana arter yollar açıldı. Proje içindeki amfinin inşaatında önemli bir mesafe kat edildi. Ekiplerin yoğun çalıştığı Sille Barajı’na ise giriş çıkışlar yasaklandı. Çalışmalar kapsamında tehlikeli olma ihtimali göz önünde bulundurulduğundan dolayı vatandaşlardan bölgeye girmeme noktasında hassasiyet bekleniyor.
KONYA’YA MARKA DEĞERİ KATACAK
Proje tamamlandıktan sonra Konya önemli bir sosyal alana kavuşmuş olacak. Proje, gerek şekli, gerek içerisinde barındırdığı imkanlar ile Konya’ya marka değeri katacak. Projenin tamamlanması ile Konya’da önemli bir eksiklik de giderilmiş olacak. Vatandaşlar, ailesi ile farklı bir kulvarda eğlenebilecek.
Yenigün