Kent Haberleri

Konya yeni projeleriyle geleceğe hazırlanıyor!

Tarım, enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarındaki yeni yatırımlar Başbakan Prof. Dr. Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve eski ve yeni milletvekillerinin çabaları ile Konya’yı yepyeni bir geleceğe hazırlıyor.

Tarım, enerji, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarındaki yeni yatırımlar Başbakan Prof. Dr. Davutoğlu ve ekibi; Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve ekibi, eski ve yeni milletvekillerinin çabaları ile Konya’yı yepyeni bir geleceğe hazırlıyor.


KONYA ULAŞAN VE ULAŞILABİLİR OLUYOR


Metro Projesi, Güney Batı kısmı dışında programda iki bölümde tanımlanan Çevre Yolu, Havaalanı Apron Bağlantı Yolu, Yeni Yüksek Hızlı Tren Gar Binası, Konya-Karaman YHT Projesi’ne ayrılan kaynaklar Konya’nın geleceğini daha da parlatmaya aday gözüküyor.


KOP RAKAMI KÜÇÜK ANLAMI BÜYÜK İŞLERLE PROGRAMDA


Mevlevi Köyü, Nasrettin Hoca Mizah Köyü, obrukların oluşumu, göç araştırmaları, ulusal ve uluslararası veri merkezi, yerli güneş pili üretim hedefi, kırsal kalkınmayı artırma araştırmaları ve benzeri projeler ileriye doğru atılacak adımlarda rehber olacak.


DİKKAT ÇEKEN PROJELER


Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi,  Karapınar-Ayrancı Linyitleri Projesi, Yeni Cezaevi, Yeni Yazma Eserler Kütüphanesi, Yeni SGK Binası, Küçük ve Büyükbaş Hayvan Geliştirme Projeleri, Katı Atık Depolama Projeleri, Sulamada 3. Merhale Projeleri ve İçme Suyu Projeleri hemen göze çarpan projeler arasında yer alıyor.


Türkiye ve bölge coğrafyası için pek çok açıdan kilit noktadaki Konya için Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı ile birlikte çok daha fazla ve yeni yatırımların yapılması da bekleniyor.


İŞTE 2016 YILI KONYA YATIRIMLARI


2016 Yılı Yatırım Programı 29670 sayı ve 31 Mart tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı.


1 Kasım Seçimleri nedeni ile gecikmeli olarak açıklanan yatırım programında merak edilen rakamlar da böylece kamuoyuna açıklandı.


Programa göre yatırımların sektörlere dağılımı şöyle oldu.


Ulaştırma sektörü 19 milyar 872 milyon 982 bin lira ile en büyük payı alırken, diğer kamu hizmetleri 11 milyar 897 milyon 727 bin lira ile ikinci sırada ve hemen ardından da 11 milyon 696 milyon 514 bin lira ile eğitim sektörü yer aldı. 7 milyar 800 milyon 76 bin lira ile tarım, 5 milyar 328 milyon 458 bin lira ile sağlık, 4 milyar 871 milyon 28 bin lira ile enerji, 1 milyar 480 milyon 668 bin lira ile madencilik sıralandı. İmalat 963 milyon 349 bin, turizm 490 milyon 329 bin lira ve konut da 426 milyon 680 bin lira ile milyar bandının altında yatırım tahsis edilen sektörler olarak göze çarptı.


YATIRIMLARIN BÜTÇE TÜRLERİNE GÖRE DAĞILIMI


94 milyar 784 milyon 666 bin liralık toplam yatırımın 50 milyar 559 milyon 225 bin lirası merkezi yönetim bütçesi,  2 milyar 374 milyon 99 bin lirası denör sermaye ve SGK, 11 milyar 884 milyon 373 bin lirası KİT, 110 milyon 114 bin lirası özelleştirme kaynaklarından olmak üzere mahalli idareler dışı kaynak 64 milyar 927 milyon 811 bin lira oldu. Mahalli idareler kaynaklı 29 milyar 856 milyon 855 bin liralık yatırımla birlikte 94 milyar 784 milyon 666 bin liralık yatırımın 2016 bütçe döneminde yapılması planlanıyor. 


SUKAP’A KAYNAK


Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atık su projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası’na tahakkuku sağlanması kaydıyla Maliye Bakanlığı bütçesinden 630 milyon 602 bin liralık kaynak da Yüksek Planlama Kurulu kararı ile kullanılabilecek.


KONYA İLE İLGİLİ KURULUŞLARIN YATIRIMLARI


2016 Yılı’nda Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne 30 milyon lirası eğitim, 41 milyon lirası sağlık ve 5 milyon 700 bin lirası diğer kamu hizmetleri sektörü (sosyal) olmak üzere toplam 76 milyon 700 bin liralık merkezi yönetim bütçesinden yatırım yapılacak.  Döner sermayeden de 1 milyon liralık sağlık yatırım gerçekleşecek.


Selçuk Üniversitesi’ne merkezi yönetim bütçesinden 58 milyon 342 bin  ve döner sermayeden de 2 milyon 666 bin liralık  (sağlık) yatırım yapılması planlanmış durumda.  40 milyon 250 bin liralık eğitim, 12 milyon liralık sağlık ve diğer kamu hizmetleri (sosyal) 6 milyon 92 bin liralık yatırımlar da sektörler arasında dağılmış.


KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı da diğer kalkınma idareleri bütçelerinde ikinci sırada yer aldı. 84 milyon 645 bin liralık kısmı tarım olmak üzere 101  milyon 280 bin liralık yatırım tahsisi söz konusu oldu.


Öte yandan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na 103 milyon, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na 71 milyon ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na 58.5 milyon liralık kaynak ayrıldı.


KONYA PROJELERİNE AYRILAN KAYNAKLAR


SULAMA YATIRIMLARI


2020 Yılı’nda tamamlanması hedeflenen Konya-Çumra 2. Merhale-B Projesi için 15 milyon lira ve 3. Merhale Projesi için toplam 199 milyon 860 bin liralık yatırım hedefleniyor. Bunun 46 milyon lirası Bozkır Barajı, 54 milyon 485 bin lirası Avşar Barajı ve Avşar-Bağbaşı Derivasyon Kanalı, 23 milyon 374 bin lirası Hotamış Depolaması, Apa -Hotamış İletim (AHİ) Kanalı ve Tesisleri ile 77 milyon lirası Sulama Tesisleri’ne harcanacak. Konya İvriz Sağ ve Sol Sahil Sulaması Rehabilitasyonu’na ayrılan kaynak ise 100 bin lira.


KOP’TA NELER VAR?


DSİ Genel Müdürlüğü yatırım bütçesinden KOP Bölgesi’nin küçük su işleri için 105 milyon liralık kaynak ayrılmış durumda.


KOP İdaresi’nin küçük sulama  projeleri toplamı -ki yıl içinde tamamı bitirilecek- 79 milyon 650 bin lira. Bu rakam küçük ölçekli sulama işleri programı için hedeflenmekte olup YAS Potansiyeli ve Geleceğe İlişkin Araştırmalar Projesi için de 1 milyon liralık ödenek ayrılmış.


İdare bu yıl 2 milyon 500 bin liralık da enerji yatırımı gerçekleştirecek. Konya, Niğde, Karaman, Aksaray İlleri için Güneş Pilleri’nin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüd Çalışmaları Projesi’ne 1 milyon liralık kaynak ayrılmış.


İdare’nin Devam Eden Projeler kapsamında Tarımsal Araştırma Projeleri ile Tarımsal Eğitim ve Yayım Projeleri ile sermaye transferi toplamı 4 milyon 190 bin lira. 805 bin lira da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı için hedeflenmiş. KOP’taki 4 ilin Trafik Güvenliği Araştırmaları için de 150 bin liralık ödenek tahsis edilmiş.  İdare’nin turizm yatırımları için 5 milyon 536 bin liralık kaynak ayrılmış. KOP Bölgesi Turizm Master Planı için 240 bin lira, Mevlevi Köyü Projesi için 360 bin lira, Nasrettin Hoca Dünya Mizah Köyü için 280 bin lira harcanacak. Söz konusu etüd projeler bu yıl bitmiş olacak. Karaman Zeyve Pazarında Yörük ve Türkmen Kültürünün Yaşatılması Projesi için ayrılan kaynak 3 milyon 336 bin lira. KOP Bölgesi Tanıtım ve Markalaşma Projesi Etüdü için 700 bin lira ve Etkileşimli Turizm Portali ve Mobil Uygulamalar için de 720 bin liralık kaynak tahsis edilmiş.


İdare bu yıl 2 milyon 500 bin liralık da enerji yatırımı gerçekleştirecek. Konya, Niğde, Karaman, Aksaray İlleri için Güneş Pilleri’nin Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüd Çalışmaları Projesi’ne 1 milyon liralık kaynak ayrılmış.


KOP İdaresi’nin Eğitim-Kültür Sektöründe 4 milyon 763 bin liralık yatırım yapması planlanıyor. Bunlardan Konya’da 100 bin liralık Muhtelif Etüd Proje harcaması, KOP Bölgesindeki Kültür Varlıklarının Envanteri ve Sosyo Ekonomiye Katkısı Projesine 2 milyon 330 bin lira, KOP Bölgesi Okuma Kültürünün Geliştirilmesine 1 milyon 263 bin lira harcanması ve Kop Bölgesi Gönül Havzası Projesine (Basılı yayın alımı, danışmanlık, elektronik yayın alımı ve kitap basımı) 1 milyon 100 bin lira harcanması planlanıyor.


KOP Kalkınma İdaresi bu yıl çoğu etüd proje olmak üzere 1 milyon 222 bin liralık harcama yapacak. Bunlardan 42 bin lira ödenekli Konya İli Ulusal ve Uluslararası Veri Merkezi için Uygunluk Araştırması Projesi, 500 bin lira ödenekli KOP Bölgesi Dış Ticareti Geliştirme Programı Projesi, 250 bin lira ödenekli Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüd ve Fizibilite Projesi yıl içinde tamamlanacak. Ulaşım Güzergahları, Kırsal Kalkınmaya Yönelik Gelir Getirici Faaliyetler Projesi’ne ayrılan kaynak 250 bin lira. Onarım ve taşıt alımı içinse 180 bin lira ayrılmış.


İdare Girişimcilik ve Yenilikçilik İhtiyaç Analizi için danışmanlık alacak ve 1 milyon 62 bin lira harcayacak.


Bölge İdaresi Karstik Çöküntü Alanlarının Belirlenmesi için 1 milyon liralık  harcama yapacak. Bunlar 20’şer adet Jeolojik ve Jeoteknik Etüd ile Numune Analizini ihtiva ediyor.


KOP Bölge Kalkınma İdaresi,  Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) 2 bin lira ve KOP Bölgesinde Sosyal Yapının Analiz Edilmesi için 300 bin lira harcayacak.


Milli Eğitim Bakanlığı’nca KOP Bölgesi’nde eğitimle ilgili yatırımlar planlanıyor. 4 adet Anadolu Lisesi’ne 18 milyon 681 bin liralık yatırım yapılması planlanıyor. 1 tane Fen Lisesi için ise 6 milyon 608 bin liralık kaynak ayrılmış.4 tane İmam Hatip Lisesi içinse ayrılan rakam 9  bin lira. Bölgede 2 tahe de Özel Eğitim Okulu ve Rehberlik Araştırma Merkezi için 19 milyon 152 bin lira kaynak ayrılmış. 1 tane Halk Eğitim-Çıraklık Eğitim Merkezi kapsamındaki inşaat için 3 milyon 220 bin lira ödenek bulunuyor. 11 adet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Anadolu Lisesi İnşaatları için tahsis edilen kaynak 57 milyon 312 bin lira. Okuma Kültürünün Yaygınlaştırılması, Zenginleştirilmiş Kütüphaneler Projesi kapsamında 19 tane kütüphane için KOP Bölgesi’nde 760 bin liralık harcama yapılacak. Aynı Bölge’de mesleki eğitim kurumlarına dönüştürülen 5 okulun atölye inşaatı için 2 milyon 500 bin liralık ödenek tahsis edilmiş.


KOP İlleri Arazi Toplulaştırma Projesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bütçesi’nden birinci ikinci merhale işler için toplam 65 milyon liralık kaynak tahsis edilmiş.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı KOP Bölgesi’nde Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehberlik Merkezi Yaşlı Hizmetleri Bakım Merkezi için 1 milyon 675 bin lira ve Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi için 1 milyon 100 bin liralık yatırım yapacak. Sosyal Hizmet Merkezi ve İl Müdürlüğü Binası için 200 bin lira ile Çocuk Evleri Siteleri ve Çocuk Destek Merkezi için 800 bin lira harcayacak.


Bölge’de Spor Genel Müdürlüğü 12 milyon 500 bin liralık harcama ile Gençlik Merkezleri inşa edecek.


Göç İdaresi Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri, Merkezler ve Sığınma Evlerinin Yapımı için Bölge’de 2 milyon liralık yatırım yapacak.


GÖKSU-TAŞELİ HAVZASI


Konya-Karaman İlleri’ndeki havza kalkınma projesi için 2016 Yılı bütçesinden 1 milyon 500 bin liralık kaynak ayrılmış..


TARIM BAKANLIĞI BÜYÜK VE KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İÇİN PROJE GELİŞTİRİYOR


Türkiye Patentli Büyük Ebeveyn ve Ebeveyn Geliştirme Projesi Konya, Ankara, Eskişehir ile Tokat’ta uygulanıyor ve 6 milyon liralık kaynak ayrılmış.


Konya ve Balıkesir(de uygulanan Ülkesel Merinos Geliştirme Projesi’ne ayrılan kaynak ise 2 milyon lira.


LİNYİTTE VİTES BÜYÜYOR


2020 Yılı’nda tamamlanması planlanan Karapınar-Ayrancı Linyit Havzası Teknik Etüdleri için bu yıl 42 milyon 500 bin liralık kaynak ayrılmış durumda. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon lira harcanan etüde 100 milyon liralık bir harcama yapılması gerekiyor.


TSE BİNA YENİLİYOR


3 milyon 400 bin lira proje bedelli 2.000 metrekarelik bina için ayrılan kaynak 1 milyon lira.


TEİAŞ ENERJİ YATIRIMLARI


Konya Kuzey Trafoları için 3 milyon 500 bin lira, Konya-Mersin arasında Akkuyu Nükleer Santrali’nden enerji nakil hatları için 2’şer bin lira iz bedelli iki proje programda yer bulurken, biri merkez diğeri ise Seydişehir’e uzanıyor.


Adana-Seydişehir arasındaki fiber optikli enerji iletim hattı için ayrılan kaynak ise 13 milyon lira.


Aynı sektördeki bir diğer yatırım ise Sistem Yeterlilik ve İş Sürekliliği Merkezi’nin güvenlik Yazılımı ve Hizmet Binası. Ayrılan kaynak 7 milyon 500 bin lira.


ULAŞTIRMA YATIRIMLARI


DEMİRYOLU


Osmaniye, Karaman, Tekirdağ, Sakarya, Niğde, Mersin, Konya, İzmir, Mersin ve Adana’yı kapsayan Yeni Demiryolu ve İkinci Hat Yapımı, Altyapı Rehabilitasyonu, Elektrifikasyon, Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon Tesisleri Yapımı için toplam 336 milyon 364 bin liralık kaynak tahsis edilmiş.


Bu rakamın 100 milyon lirası Konya-Karaman 2. Hat Yapımı için harcanacak. 


Konya Hızlı Tren Garı 30 milyon liralık bir proje ve gelecek yıl tamamlanması planlanıyor. Programa 2013 Yılı’nda girmekle beraber bu yıl ilk harcama yapılacak. 20 milyon liralık ödenekle hızlı bir başlangıç yapılıyor.


HAVAALANINDA UÇAKLARA HIZLI PARK İMKANI


Konya Havaalanı Apron 2. Bağlantı Taksiyolu, Apron Bariyer Binası ve Acil Çıkış Yolları yapımı için bu güne kadar 9 milyon 737 bin liralık harcama yapılmış durumda. Bu yıl da yapılacak olan 2 milyon 871 bin liralık yatırım ile proje tamamlanmış olacak. Böylece iniş ve kalkışların çakıştığı durumlarda uçaklar bekleme yapmadan aprondan ayrılabilecek veya aprona yaklaşabilecek.


KARAYOLLARI


Bozkır-Hadim-Adiller Yolu 100 bin liralık ödenekle programda yer bulmuş. 89 milyon liralık projeye bu güne kadar 77 milyon liralık harcama yapılmış.


48 kilometrelik bölünmüş yolu ihtiva eden Mortaş Bağlantısı için ayrılan ödenek 5 milyon lira.


Konya-Cihanbeyli bölünmüş yolu için programda 500 bin liralık ödenek ayrılmış.


Satıh kaplamadan beton asfalt diye tabir edilen bitümlü sıcak karışım asfalta geçilmekte olan Aksaray Yolu’nun Konya Bölümü için ayrılan kaynak 4 milyon lira. Konya İl Sınırı sonrası için de 10 milyon liralık ödenek tahsis edilmiş.


Belören-Hadim Yolu için de 3 milyon liralık ödenek ayrılmış.


Konya-Karaman-5. Bölge Hududunu kapsayan 137 kilometrelik yüksek standartlı yol için 239.5 milyon liralık harcama yapılmış durumda. Bu yıl da 15 milyon liralık harcama yapılacak. Yol 339.5 milyon liralık toplam harcama ile 2019 Yılı’nda tamamlanmış olacak.


Akşehir ile Yalvaç –Şarkikaraağaç Yolu’na tahsis edilen ödenek 100 bin lira.


En önemli ticari yollar arasında yer alan Afyon-Konya-Ereğli-Ulukışla hattına toplam 35 milyon liralık kaynak ayrılmış.  Beton asfalt kısmı 174 ve bölünmüş yol kısmı ise 203 kilometrelik projenin Akşehir-Afyon arasına 5 milyon , Konya-Akşehir istikametine 10 milyon, Konya-Ereğli bölümüne 10 milyon ve Ereğli Ayrımı-Ulukışla Ayrımına 10 milyon liralık kaynak tahsis edilmiş.


168 kilometrelik Polatlı-Yunak –Akşehir Yolu’na ayrılan kaynak ise 5 milyon lira.


Konya-Seydişehir Bölünmüş Yolu’na mütevazi bir bütçe ayrılmış durumda. 93 kilometrelik yol için 3  milyon lira tahsis edilmiş.


Aynı uzunluktaki Beyşehir –Konya Bölünmüş Yolu için ayrılan kaynak ise 10 milyon lira.


Konya Çevre Yolu bu yıl programa dahil olmuş durumda. 71 kilometrelik 2020 Yılı’nda tamamlanması ve toplam 482 milyon 560 bin liralık harcama yapılması bekleniyor. 2016 Yılı ödeneği ise 48 milyon lira. Proje Konya Kuzey Çevreyolu (İstanbul Ayrımı-Ereğli Ayrımı) ve Konya Güneydoğu Çevre Yolu  (Ereğli Ayrımı-Karaman Ayrımı) olarak yürütülecek. 


Etüd Proje çalışmaları 2015’te başlamış olan Konya Metrosu da bu yıl yatırım programında 17 milyon 85 bin lira ile yer almış bulunuyor. Proje bilindiği gibi Kampüs-Beyhekim-Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı-Gar-Meram Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Yeni YHT Garı- Fetih Caddesi-Meram Belediyesi bölümlerinden oluyor.


NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ YATIRIMLARI


Konya’nın yapılaşması hızla devam eden üniversitesinde yüksek öğretim yatırımları için toplam 30 milyon lira kaynak ayrılmış. Çeşitli Ünitelerin Etüdü için 100 bin lira, Mühendislik Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Tıp Fakültesi Derslik Binası için 27 milyon 500 bin lira, Muhtelif İşler için 2 milyon lira, Kampüs Altyapısı için 100 bin lira, Basılı ve Elektronik yayın alımı için 300 bin lira kaynak ayrılmış. 1 milyon 600 bin lira da özel gelir olarak programa girmiş durumda.


Üniversite’nin sağlık yatırımları için ayrılan ödenek 42 milyon lira. Bunun 40 milyon lirası 2018’de bitirilmesi hedeflenen yeni üniversite hastanesi yapımı için 2 milyon lirası da büyük onarım, makine teçhizat alımı ile muhtelif işlere harcanacak. 


Üniversitenin teknolojik araştırmalar kapsamında Merkezi Araştırma Laboratuvarına 3 milyon 500 bin liralık ödenek tahsis edilmiş. Rektörlük Bilimsel Araştırma Projelerine de proje desteği olarak 2 milyon 200 bin liralık ödenek ayrılmış.


SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YATIRIMLARI


Üniversite’nin yüksek öğretim yatırımları kalemindeki bölümüne 39 milyon liralık kaynak ayrılmış.  Çeşitli Ünitelerin Etüd Projeleri için 500 bin lira, Kampüs Altyapısı için 3 milyon 500 bin lira, Derslik ve Merkezi Birimler için 28 milyon lira, Kongre Kültür Merkezi ve Müze için 502 bin lira, Muhtelif İşler için 9 milyon 998 bin lira, Yayın Alımı için ise 1 milyon 500 bin liralık rakam ayrılmış. 46 bin liralık taşıt hibesi ile 1 milyon 100 bin liralık özel gelir de programda yer alan kalemler arasında.


Selçuk Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor alanında basketbol sahası, mini futbol sahası, sentetik atletizm pisti, futbol sahası için 1 milyon 250 bin liralık ödenek harcanması planlanıyor.


Sağlık yatırımları kapsamında üniversiteye toplam 14 milyon 666 bin liralık yatırım yapılacak. 


Üniversitenin teknolojik araştırmalar kapsamında Merkezi Araştırma Laboratuvarına 1 milyon  990 bin liralık ödenek tahsis edilmiş. 10 bin lira da Doğal Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi için ayrılmış. Rektörlük Bilimsel Araştırma Projelerine de proje desteği olarak 4 milyon 92 bin liralık ödenek ayrılmış.


YAZMA ESERLER BÖLGE KÜTÜPHANESİ


5 bin metrekarelik  Ankara Yenimahalle ve Konya’daki  9 bin metrekarelik  kütüphaneler için ayrılan ödenek 2 milyon lira.


SAĞLIK YATIRIMLARI


Bu yıl tamamlanması planlanan Numune Hastanesi  için 11 milyon liralık ödenek ayrılmış. 550 yataklı hastane 122 bun 875 metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Ereğli Devlet Hastanesi için ayrılan ödenek ise 10 milyon lira. Beyşehir Devlet Hastanesi ödeneği de 7 milyon 500 bin lira.


YENİ CEZAEVİ


Henüz harcama yapılmayan ve 300 bin lira  proje bedelli Konya Ceza İnfaz Kurumu yapımı için 90 milyon lira ödenek tahsis edilmiş. Cezaevi 548 bin 564 metrekareyi kapsayacak ve 2019’da bitirilmesi planlanıyor.


KONYA İÇMESUYU PROJESİ


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce isale hattı, içme suyu arıtma tesisi, yıllık 100 milyon metreküp içme suyu temini projesine 72 milyon 600 bin liralık kaynak ayrılmış durumda. Bu ödenekle yüzde 90’dan fazlası tamamlanacak proje 2017’de bitmiş olacak.


İLÇE İÇME SUYU VE KANALİZASYON PROJELERİ


AB kaynaklarından karşılanan ve KOSKİ tarafından yürütülen Akşehir İçmesuyu ve Kanalizasyon Projesi ödeneği 25 milyon ve Seydişehir’in aynı kapsamdaki projesinin ödeneği de 22 milyon lira.


KONYA KATI ATIK YÖNETİMİ PROJESİ


Konya Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen 1’er tane geri kazanım tesisi, katı atık geri kazanım istasyonu, kompost tesisi, çöp rehabilitasyonu ile 146 bin 804 metrekarelik katı atık yönetim tesisi ve 75 adet katı atık yönetim aracı için 49 milyon liralık kaynak tahsis edilmiş durumda.


TEMİZ HAVA MERKEZİ


Konya, İzmir, Diyarbakır ve Adana’da Temiz Hava Merkezi Binaları için ayrılan ödenek 6 milyon lira.


SANAYİ YATIRIMLARI


KOP Bölgesi’ndeki toplam 5 küçük sanayi sitesi için 3 milyon 920 bin lira ve toplam 2 organize sanayi bölgesi için 10 bin lira Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nca harcanacak.


Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Fizibilite Etüdü için ayrılan kaynak ise 2 milyon 295 bin lira.


SOSYAL GÜVENLİK


Konya SGK İl Müdürlüğü’ne bu yıl programa alınan 23 bin metrekarelik bina için 2 milyon 100 bin liralık kaynak tahsisi gerçekleşmiş.


GERİ GÖNDERME MERKEZİ


Göç İdaresi Genel Müdürlüğü aralarında Konya’nın da bulunduğu  13 ilde Geri Gönderme Merkezleri için 34 milyon lira harcayacak.




Mustafa ARSLAN/Konya Yenigün