Kentsel Dönüşüm

Konya Yenimahalle'de kentsel dönüşüm ne durumda?

Konya'nın en sorunlu mahallelerinden biri olarak bilinen Yenimahalle'de uzun zamandır bir dönüşüm çalışması düşünülüyordu. Bölgeye el atıldı ancak çalışmaların yavaş ilerliyor olması dönüşümü geciktiriyor.

Yenimahalle dönüşüyor Konya'nın en sorunlu mahallelerinden biri olan Yenimahalle'de başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında çok zamanda az mesafe kat edildi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Mevlana Kültür Vadisi Projesi çerçevesinde Karatay ilçesinde Mevlana Kültür" Merkezi'nden Ereğli Çevreyoiu istikametinde bulunan Yenimahalle'de başlatılan kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. 2000'li yıllardan itibaren uyuşturucu ticaretinin Konya'daki merkezi haline gelen, buna paralel olarak kamuoyunda polis baskıları ve asayiş olaylarıyla gündeme taşınan Yenimahalle, olumsuz imajını silmek için kentsel dönüşümü bekliyordu. Yenimahalle'de başlatılan çalışma çerçevesinde ilk etapta eski yapılar istimlak edilerek yıkılıyor. Peyderpey devam eden yıkım çalışmalarında ciddi mesafe kat edildi. 


YENİMAHALLE KÖTÜ İMAJINI YIKACAK

Farklı nüfus gruplarının bir arada yaşadığı ve 90 yıllık bir geçmişe sahip olan Yeni Mahalle, kamuoyundaki olumsuz imajını kentsel dönüşümle yıkmak istiyor. Konuyla ilgili Ocak 2013'te Yeni Mahalle Çalıştayı yapılmıştı. Çalıştayda uzmanlarca; yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik, konut ve dışlanma gibi faktörlerin mahallede uyuşturucu madde kullanımı ile ücretine ortam hazırladığı tespiti yapılırken, zaman içinde sosyal dokusunda çözülme meydana gelen bin 700 nüfuslu mahallenin polis baskınlarının ilk adresi haline geldiği belirtilmişti. 

Ön protokolü Büyükşehir Belediyesi ile Karatay Belediyesi arasında 2010 yılının Şubat ayında imzalanan "Konya Karatay Yenimahalle Kentsel Yenileme Projesi" ile birlikte şehirdeki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi hedefleniyordu. Bu proje revize edilerek, bölge Mevlana Kültür Vadisi Projesi'ne dahil edildi. 


ŞEHRİN YENİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Mahallenin kamuoyundaki kötü imajından rahatsız olan ve olumsuz vakaların mahalle üzerinde genelleme yapılmasına tepki gösteren mahalleli aradan geçen süre içinde yetkililerin ciddi bir adım atmamasından dert yanıyor. 

Kentsel dönüşüme destek verdiklerini ifade eden mahalle sakinleri çarpık yapının ortadan kaldırılmasıyla birlikte, daha derli toplu bir yaşam kuracaklarını ve daha yaşanabilir bir Yenimahalle'ye kavuşacaklarını düşünüyor. 

Yıllarca yapılan operasyonlar, kavgalar, gürültüler ve asayiş olayları ile anılan Yenimahalle'nin projenin tamamlanması ile birlikte şehrin yeni cazibe merkezi olması planlanıyor. 

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgeye yapılan ve toplamda 10 bin kişi kapasitesi bulunan Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nin ardından şimdi de Alaeddin - Adliye tramvay hattının bu bölgeden geçiyor olması bölgenin imajına yönelik pozitif çağrışımlar uyandırdı. 

Yenimahalle'deki yenileme çalışmaları çerçevesinde istimlak edilen alanlarda ikamet eden vatandaşlar ise şehrin farklı bölgelerine yerleşiyor. 

Bölge insanı çoğunlukla şehrin kenarında bulunan semtleri tercih ediyor. 



Konya Yenigün