Kent Haberleri

Konya'da artan konut talebine rağmen arsa bulmakta zorlanılıyor!

Merhaba Gazetesi'nin haberine göre; Konya’da artan bina talebine karşın yatırımcılar, arsa bulmakta zorlanıyor. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hareketlilik ve yeni yatırımlarla birlikte Konya'da arsa talebi arttı.

Konya’da artan bina talebine karşın yatırımcılar, arsa bulmakta zorlanıyor. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hareketlilik ve yeni yatırımlarla birlikte Konya'da arsa talebi arttı. Sektör temsilcileri ise arsa talebinin karşılanması için belediyelerin yeni imar alanları açmasını istiyor


Konya’da son yıllarda inşaat sayısının artmasına rağmen yeni bina yapmak için arsa talebi ise bir türlü karşılanamıyor. Çünkü şehrin stratejik yerlerindeki arsalar rant yüzünden imara açılamıyor. Sektör temsilcileri, var olan az sayıda arsanın sorunlu, çok pahalı ve arsa paylarının da çok yüksek olduğunu söylüyor. Halkın yeni ev talebinin karşılanamadığını belirten müteahhitler ve emlakçılar, belediyelerin yeni imar alanları açmasını ve daha yüksek kat yapımına izin verilmesini istiyor. Müteahhitler halkın yeni ev alma taleplerine yetişemiyor. Yeni ve kaliteli binalarda yaşamak isteyen halktan büyük bir talep varken müteahhitler de ev bulmakta zorluk çekiyor. Selçuklu'da bazı dairelerin arsa payları 110 bin TL'ye kadar çıktı. Konya'ya dışardan gelen göçler, öğrenciler ve tayin yolu ile gelen insan akını kiralık ev bulmayı zorlaştırırken arsaların bazı çevrelerin eline geçmesi de büyük sorun olmaya başladı. Rantçılar ise eline geçen arsaların daha fazla değerlenmesi için bekletiliyor. Bu nedenle yatırımcılar, arsa bulmakta, tüketiciler de ev bulmakta zorlanıyor.


KONUT SIKINTISI FİYATLARI YÜKSELTTİ

Yüksek kira fiyatlarının da kiralık ev sıkıntısının ayrı bir nedeni olduğunu belirten Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kira fiyatlarının da son dönemde yükseldiğini ve bunun da kiracılara olumsuz bir şekilde yansıdığını belirtti. Son dönemde yaşanan yoğun talep ve artan ihtiyaç nedeniyle Konya'daki konutların kira bedellerinin İstanbul'daki fiyat aralığına yaklaştığını ifade eden Altınay, “Bugüne kadar Konya'daki konutlara yatırım gözüyle bakılmıyordu, ihtiyaca göre konut alınıyordu. Ama kiraların böyle yüksek olması konutlara yatırım yapılabileceğinin işaretini veriyor. Ve yatırım amaçlı konut alışları ev sahiblerine kazanç sağlayacak, ev arayanların da işini kolaylaştıracak. Kira fiyatlarında bir artış söz konusu. 200-300 lira aralığında kiralık ev fazla kalmadı” diye konuştu.


YATIRIMCI MERKEZDE ARSA BULAMIYOR

Konya'da yeni arsaların imara açılması gerektiğini dile getiren Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Sektördeki hareketlilikle birlikte yoğun bir rekabet söz konusu. Bu rekabette en karlı çıkan şu anda arsaları ellerinde bulunduranlar. Mağdur olanlar ise tüketiciler. Sektörde artık ciddi bir tekelleşme var. Eski karlılıklar yok. Yatırımcı, şehir merkezinde arsa bulmakta zorlanıyor. Yerel yönetimler insiyatif almalı ve bu sıkıntıyı kökten çözmek için politikalar üretmeli” dedi. Son yıllarda müteahhit sayısının arttığını ve kısa sürede arsaların binalarla dolduğunu ifade eden Altınay, arsa sorununun çözümü için belediyelerin yeni imar alanları açmaları, kentsel dönüşüm ve uydu kent projeleri uygulamaları gerektiğini söyledi. Altınay, yerleşim yerlerindeki alanların kentsel dönüşüm projeleri içine alınıp yeniden yapılanmasının da şehre nefes aldıracağını vurgulayarak, “Bazı mahalleler insanların kendi imkanlarıyla yaptıkları, 2 katlı binalarla oluşuyor. Bu mahalleler kentsel dönüşüm projeleri kapmasında yeni, modern, yüksek binalarla düzenlenebilir. Hak sahipleri de mağdur edilmeden Konya hem görüntü olarak hem de yerleşim olarak daha iyi bir hale gelir. Konya’nın en güzel bölgelerinden biri olan bazı mahalleler kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınsa, yüksek, modern, kaliteli binalar yapılsa şehir merkezi çok güzel bir yaşam alanına kavuşur. Konya'ya arsa sorununu uzun süre ortadan kaldırır” ifadelerini kullandı.


KONUT İHTİYACI ARTACAK

Yaşam tarzına, semtine, belli merkezlere yakınlığına, kalitesine göre ev fiyatları ve kira bedellerinin değiştiğinin ifade eden Altınay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konutların arsa payları bugün ortalama 30-50 bin TL aralığında. Selçuklu'da arsa payı bazı noktalarda 110 bin TL'yi buldu. Bunun önüne geçmemiz lazım. Çoğu yatırımcı ya da fırsatçı, arsalarını değerlenmesi için bekletiyor. Proje çok hayata geçirilecek arsa yok” dedi. Konya'nın bir öğrenci şehri olma yolunda ilerlediğini, yeni kurulacak Tarım Üniversitesi ile öğrenci sayısının daha da artacağını ve ihtiyacın karşılanması noktasında yeni imar alanlarının açılması gerektiğini vurgulayan Altınay, “Öğrencilerin yoğun olarak ikamet ettiği Bosna Hersek Mahallesi ve Yazır Mahallesi'nde son dönemde 1+1 ve 2+1 stüdyo olarak bilinen daireler moda oldu. Öğrenciler, yurtta kalmak veya 4 yıl boyunca ev kirası ödemek yerine 2 veya 1 odalı bu evleri satın alıyor. Tam öğrenciye göre inşa ediliyor” diye konuştu.


Kerim Atıcı/Merhaba Gazetesi