05 / 11 / 2024

Konya'da Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temeli atıldı!

Konya'da Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temeli atıldı!

Türkiye'de ilk kez Konya'da, Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından yapılacak Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temeli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katıldığı törenle atıldı...




Türkiye'de ilk kez Konya'da, Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından yapılacak Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temeli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katıldığı törenle atıldı. Selçuklu ilçesi Yazır Mahallesi'nde yapılacak merkezin temel atma töreni zihinsel engelli bir gencin ney dinletisi ile başladı. 


Törende ev sahibi olarak konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sözlerine Konya'daki kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Önemli bir süreçten çıktıklarını, 30 Mart seçimlerinden sonraki ilk programlarını temel atma töreni ile yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, ikinci 5 yıllık hizmet dönemlerinde kendilerine çok yüksek oy oranı ile destek veren ilçe halkına teşekkür etti. Başkan Altay, aynı azim ve heyecanla verilen emanete sahip çıkacaklarını belirterek, ilk 5 yıllık hizmet dönemlerinde ilçeye spor salonlarından yüzme havuzlarına, parklardan oyun alanlarına birçok eser kazandırdıklarını ve vizyon projelerin de temelini attıklarını kaydetti. 


Selçuklu Kongre Merkezi ve Kelebekler Vadisi'nin inşaatının sürdüğünü hatırlatan Başkan Altay, böylece Konya'nın tanıtımına da önemli katkılar sağlayacaklarını bildirdi. 


"TÜM HİZMETLERİ TAÇLANDIRAN PROJE" 


Başkan Altay, tüm hizmetleri taçlandıran bir projenin temelini atacaklarını vurgulayarak, "3 yıllık bir çalışmanın ürünü bu merkez. 3 yıldır yoğun bir araştırma ve ziyarette bulunduk. Örnek merkezler incelendi, yurt dışında ziyaretlerde bulunduk. Ulaşabildiğimiz herkesle istişare ettik. Sonunda ortaya bir proje çıktı. Aslında ilk başlarda zihinsel engelli ailelerin gece çocuklarını emanet edecekleri bir yer oluşturmak amacıyla başlamıştık. Çünkü acil durumlarda ailelerin çocuklarını emanet edecekleri güvenli bir mekan bulmaktan şikayetleri vardı. Ama projemiz bunun ötesine geçti. Şuanda Türkiye'ye örnek bir projenin temelini atıyoruz. Bir yaşam merkezi inşa ediyoruz. Sadece çocuklarımızın değil ailelerinin de burada birlikte olacakları bir mekan kuruyoruz. 21 bin metrekare alana kurulan merkezimiz 14 milyon liraya mal olacak. 8 bin metrekare kapalı alanımız var. Eğitim bloklarında bir rehabilitasyon merkezi olacak. Böylece her yaştan çocuğumuzun rehabilitasyon eğitimi alacağı bir merkez. Spor salonları, yüzme havuzu, ailelerin için fitness alanları, bahçesinde atlı rehabilitasyon merkezi, çocukların bahçe ile uğraşabileceği mini tarım alanları, kümes hayvanlarından oluşan küçük bir hayvanat bahçesi, ailelerin bir arada olacağı kafeteryanın da içinde olacağı bir merkez. Zihinsel engelli çocuğu bulunan ailelerin buluşma alanı oluşturuyoruz. Çocukları eğitim alırken kendilerinin bir miktar nefes alacağı, vakit geçirebileceği ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşabileceği bir alan inşa ediyoruz. Konya ve civarındaki tüm rehabilitasyon merkezlerinin de kullanabileceği etkinlik alanı oluşturuyoruz. Konya'daki diğer merkezlerden eğitim alanlar buradaki eğitim alanlarını kullanabilecek. Bu proje yıl sonunda tamamlanmış olacak. Projemizi yurt dışından partnerlerimizle yürütüyoruz. 


Merkezimizde çalışan personel yurt dışında eğitim görecek. Umuyorum ki, yerel yönetimler bu projeden sonra tüm Türkiye'de daha farklı eserler yapmaya çalışacak. Yerel yönetimler açısından önemli bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum" dedi. 


Aileler adına konuşan Konya Otizm Derneği Başkan Yardımcısı Doç. 

Dr. Mehmet Kırbıyık, bugün bir rüyanın gerçek olduğunu ve örnek bir eserin yapılacak olmasından dolayı Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür etti. 


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akylirek, Selçuklu Belediyesi'nin çok önemli bir sosyal belediyecilik yatırımını gerçekleştirdiğini söyledi. Konya'nın en önemli özelliklerinden birisinin de hayatın her alanına eser ürettiğini ifade eden Başkan Akyiirek, "Dünya örneklerinin en iyilerinden bir projeyi Konya'da, Selçuklu Belediyesi hayata geçiriyor. 


Selçuklu belediye başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum. Bu aynı zamanda Türkiye'ye örnek olacak. Otistik çocuklarımızla ilgili burada ne yapılacağını uygulamalı olarak Türkiye'ye göstermiş olacağız. Avrupa'da otistik çocukların gelişimini gözlemlediğiniz çok ileri olduğunu görüyorsunuz. 

Türkiye bu konuda aradaki mesafeyi kapatıp onların önüne geçmeli" diye konuştu. 


Milletvekilleri adına konuşan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, daha önce kendi kaderine terk edilen engellilerin iktidarları döneminde her türlü desteği almaya başladığını söyledi. 

"ENGELLİLERE YÖNELİK UYGUN POLİTİKALAR GELİŞTİRİYORUZ" Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam konuşmasında, bakanlık olarak kimsesizlerin 'kimi' olma anlayışı ile yola çıktıklarını dile getirdi. Toplumun dışına iten, çağ dışı anlayışları reddederek, her türlü ayrımcılığa karşı olma ilkesini benimsediklerini söyleyen Bakan İslam, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, evrensel kriterler doğrultusunda engelin türü ve derecesi ne olursa olsun, engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri ve toplumun her alanında yer almaları için çalışıyoruz. Otizm, pek çok alanda sorun yaşandığını ve sayısının her geçen gün arttığını bildiğimiz, çok boyutlu olarak ele alınması gereken bir engellilik durumudur. Bakanlığımız otizm tanısı almış bireye sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçları ve çeşitlenen taleplerini karşılamak üzere uygun politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalara büyük önem vermektedir. 


Bakanlığımız özellikle geçtiğimiz yıllarda otizm konusunda sorun, beklenti ve çözüm önerilerine ilişkin tüm tarafların katıldığı çalıştaylaıia otizm konusunu kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Bakanlığımız kendi görevlerini de otizmli bireylerimize hak ettikleri şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Bakanlığımızın görev alanına giren özellikle bakım hizmetlerinde dönüşüme büyük önem veriyoruz. Engelli bireylerin toplumsal hayattan soyutlanmadan bakım hizmeti alabilmeleri için hizmetlerimizi büyük kurumlar yerine küçük, hayatın içinde yer alan evlerde vermeye başladık. Biz bu evlere Umut Evleri adını verdik. Geçtiğimiz yıllarda başladığımız bu çalışmalar kapsamında ülkemiz genelinde 48 Umut Evi açtık" şeklinde konuştu. 


"TÜRKİYE'YE ÖRNEK MERKEZE PERSONEL DESTEĞİ VERECEĞİZ" 


Selçuklu Belediyesi tarafından otizmin tüm boyutlarıyla ele almak üzere tasarlanan bir merkezin yapılacağını anlatan Bakan İslam, personel desteği vereceklerini bildirdi. Bakan Ayşenur İslam, "Bugün temelini attığımız bu merkez, dünyadaki son gelişmeleri uygulayarak, otistik bireylere dünya standartlarında eğitim, rehabilitasyon, terapi ve aktivite alanları sağlamak üzere tasarlanmıştır. Tesis tamamlandığında Türkiye'de yalnızca otizm alanına hizmet veren bu büyüklükteki ilk merkez olacak. Otistik bireylere haftada en az 5 gün hizmet sunacağını memnuniyetle öğrendiğim bu merkez, otistik bireye sahip ailelerin yükünü azaltacak ve günlük yaşantılarına büyük katkıda bulunacak. Merkez otizm tanısı alan çocukların eğitim, rehabilitasyon ve terapi konusundaki gereksinimlerini dünya standartlarında karşılamayı amaçlıyor. 


Merkezin inşaatının tamamlanmasının ardından Bakanlığımız ile Selçuklu Belediyesi arasındaki işbirliği kapsamında burada görev alacak personelin eğitiminde destekte bulunacağımızı belirtmek isterim. Başta Hollanda ve Belçika olmak üzere uluslararası planda önde gelen üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alan bu merkezin önce Konya ve bölge için, sonra da tüm Türkiye için yararlı ve örnek bir tesis olacağına inanıyorum" diye konuştu. 



"ENGELLİLERİMİZİ HAYATIN HER ALANINDA GÖRMEK İSTİYORUZ" 


Bakan İslam, tüm engellilerin yaşam standartlarını yükseltmeye, hayata daha fazla katılmalarına imkan vermeye çalışırken, her bir engelli bireyin de yanında olmak, sıkıntılarını paylaşmak istediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden biz tüm hizmetlerimizi engellilerimiz aramızda daha çok olsunlar diye sunuyor, her gün daha kuvvetli bir azimle çalışıyoruz. Otizm konusunda tüm kurumlarımıza görevler düşüyor. Biz Bakanlık olarak da üzerimize düşen görevin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu yüzden tüm kurumlarımızı harekete geçirecek öncü çalışmalar yapmaya ve kurumlarımızın gerçekleştirdiği öncü çalışmaları desteklemeye önem veriyoruz." Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Konya Valisi Muammer Erol, Biiyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve törene katılan diğer protokol üyeleri ile engelli çocuklar birlikte butona basarak Otizm ve Down Sendromlu Yaşam Merkezi'nin temsili temelini attı.


Pervasız 




Geri Dön