Konya Şükran'da kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Şükran'da hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesi için temel atma töreni gerçekleşti.
Konya Meram’ın en önemli yatırımlarından biri Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk temel atma töreni gerçekleşti. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sahibata Mahallesi Şükran Dönüşüm Projesi’nin ilerlemesi için büyük gayret ve fedakârlık gösterdiklerini söyleyen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, 5 ayrı etaptan oluşan ve Meram’ın en önemli yatırımlarından biri olan bu projenin ‘Tescilli Ada Etabı’ hakkında şu bilgileri aktardı:
"Hâlihazırda bulunan 3 tarihî yapının yanına 6 adet tarihî binanın ve eserin taşınacağı Tescilli Ada etabımız ise Hasankeyf’ten sonra Türkiye’nin ikinci büyük tescilli bina taşınma işi. Zabıta Karakolunda bulunan iki tarihî bina ve Hâkimevinden sonra diğer alanlardan taşınacak ve aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Birbirinden değerli 6 eserle birlikte toplamda 9 eser tek bir adada toplanacak. Burada tarih âdeta küllerinden yeniden doğacak. Bu ecdat mirası yapıların hemen yanı başında, modern ama tarihî dokuları yeniden canlandırdığımız sosyal alanların yükselmesiyle bu tarihî alan, kültür ve turizm açısından Konya’nın yeni cazibe merkezi hâline gelecek. Daha önce kullanılan fonksiyonları neyse kafe, restoran ve otel gibi ticari ve sosyal alanlar olarak projelendirilen bu yapılar sayesinde akşam ve gündüz sürekli bir hareketliliğe kavuşacak."
Türkiye'ye örnek dönüşüm
Büyük bir titizlik ve profesyonellikle devam eden Türkiye’ye örnek bu dönüşüm projesinin bitirildiğinde Konya’ya yeni bir sosyal alan, turizme yeni bir lokasyon, kültür hayatına yeni bir soluk ve ticarete yeni bir hareket ve bereket katacağını söyleyen Başkan Kavuş “Sadece bizim değil, Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himaye ve destekleri, Çevre ve Şehircilik Bakanı’mız Murat Kurum, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Uğur İbrahim Altay, ekipleri ve milletvekillerimiz de bu projeyi bu denli sahiplenmemiş ve çaba sarf etmemiş olsa bu aşamaya gelmemiz söz konusu olmazdı. Çünkü, bölgedeki çalışmalarımızda Müze Müdürlüğüne bağlı ekiplerimizle sahada adeta iğne ile kuyu kazdık ve her iğne darbesinde yeni bir engel karşıladı bizi. Çıkan her tarihî eser bizleri bir taraftan sevindirirken diğer taraftan işlerimizin uzamasına sebep oldu. Tarihe zarar vermemek adına çıplak eller ve küçük çapalarla kazılar yapıldı. Çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle ve tarihe azami saygı çerçevesinde yürüttük. Bu noktada Anıtlar Kurulu başkan ve üyelerine de bu süreçte verdikleri destek ve yönlendirmeleri için de teşekkür borçluyum. Proje çerçevesinde inşaat alanını yarı yarıya düşürerek şehircilik adına eşine az rastlanır bir çalışma ortaya koyduk. Şükran kentsel dönüşümünün bu ilk temeli, Bizim Meram’a, Benim Şehrim Konya’ya hayırlı olsun” dedi.
Kentsel dönüşümde çığır açacak
Dönüşümü önem katan özelliklerden birinin de bölge itibarıyla şehrin merkezindeki bu alanın ranta kurban edilmemesi olduğunun altını çizen Başkan Mustafa Kavuş “Bizler burada imar yoğunluğunun ve yapı stokunun azaltılarak doğal alanların çoğaltılıp yatay mimariye uygun yapıların inşa edileceği ve bölgesel nüfus yoğunluğunun azaltılacağı bir dönüşüm anlayışını uyguladık. Yıkımdan önce 217 bin m² konut, 45 bin metrekare de iş yeri olmak üzere yaklaşık 262 bin metrekarelik inşaat alanına sahip binaların bulunduğu bölgede bizim yapmayı planladığımız ve projelendirdiğimiz inşaat alanı 117 bin m² civarında. İşin kolayına kaçmadık, rantı da düşünmedik. Şehrimiz genelinde yapılan yatırımlarda bunun başka örneklerini de görmek mümkün. Şükran Dönüşüm Projesi gerek maliyet olarak gerekse alan olarak sadece Meram’ın değil Konya’nın en büyük projelerinden biri. Özellikle maliyeti bakımından sadece Meram’ın değil Konya’nın da devasa projelerinden biridir. Böylesi ciddi bir maliyet, emek ve ekip gerektiren bu çalışmada bu aşamaya geçmış olmaktan mutluyuz, gururluyuz” şeklinde konuştu.
Konya Ereğli'de kentsel dönüşüm toplantısı yapıldı!